Αν είσαι περαστικός στις Σπέτσες, δύσκολα θα προσπεράσεις το εμβληματικό κτήριο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής (‘Α.Κ.Σ.Σ.’), το οποίο βρίσκεται απέναντι από μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.
Το «διαμάντι» των Σπετσών, η ιστορία του οποίου μας γυρνάει έναν αιώνα πίσω, έχει γεμίσει ξανά ζωή και φιλοδοξεί να καταστήσει τις Σπέτσες έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς προορισμούς.
Οι εγκαταστάσεις της Α.Κ.Σ.Σ. αποτελούν εδώ και χρόνια πόλο έλξης εθνικών και διεθνών επιστημονικών δραστηριοτήτων, ενώ το υπαίθριο αρχαιόμορφο θέατρο 1100 θέσεων στον παρακείμενο λόφο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Παρά τα εμπόδια που έθεσε η πανδημία, η Σχολή πέρσι κατάφερε να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα και επιστρέφει φέτος αποφασισμένη να προσφέρει ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι με πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, κάνοντας το όνομα του νησιού να ακουστεί, εντός και εκτός συνόρων.
Το όραμα του ευεργέτη που έφερε κοσμοπολίτικο αέρα στις Σπέτσες
Η Α.Κ.Σ.Σ. που ιδρύθηκε από τούς Εθνικούς Ευεργέτες Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη, λειτούργησε για δεκαετίες ως πρότυπο κολλέγιο – οικοτροφείο και αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων.
Ο Σωτήριος Ανάργυρος ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, γεννημένος στις Σπέτσες το 1849. Σκοπός του υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του η ανάπτυξη και αναβάθμιση του νησιού που τόσο αγάπησε. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε για χρόνια στην Αμερική, αλλά η επιστροφή του στις Σπέτσες σηματοδότησε την απαρχή της δόξας του νησιού.
Μεταξύ άλλων, το 1907 προέβη στην κατασκευή του πρώτου υδραγωγείου του νησιού, ενώ το 1914 έφτιαξε το χαρακτηριστικό για το νησί λόγω της επιβλητικής του παρουσίας ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, το οποίο έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και τις ανέδειξε σε παραθεριστικό θέρετρο αριστοκρατικών οικογενειών. Το 1927 έγιναν τα εγκαίνια της Σχολής η οποία αποτέλεσε την μεγαλύτερη προσφορά του εθνικού ευεργέτη, και απογείωσε το εκπαιδευτικό επίπεδο του νησιού.
Η ανάδειξη του νησιού σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο-ορόσημο για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, ήταν ανέκαθεν το όραμα του Ανάργυρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το θάνατό του, δημιουργήθηκε το Ίδρυμα ‘Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών’, ο σκοπός του οποίου, όπως ορίστηκε στη διαθήκη του Ανάργυρου, είναι η εκμετάλλευση της περιουσίας του προς το κοινό όφελος των Τεχνών και της Εκπαίδευσης καθώς και των Σπετσών.
Η ιστορία ενός ιδρύματος που έχει «κλείσει» τα 100
Η Α.Κ.Σ.Σ. λειτούργησε ως οικοτροφείο για 56 χρόνια, από την ίδρυσή της το 1927 μέχρι και το 1983 και αποτέλεσε το εφαλτήριο αμέτρητων προσωπικοτήτων της Ελλάδας. Από τα θρανία του ιστορικού σχολείου πέρασαν ηχηρά ονόματα της πολιτικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο Γιάννης Ξενάκης, καθώς και πλήθος διπλωματών, επιχειρηματιών και συγγραφέων.
«Ο Ανάργυρος δημιούργησε στον τόπο καταγωγής του ένα πρότυπο σχολείο από το οποίο αποφοίτησαν ηγέτες που αργότερα επάνδρωσαν το ελληνικό κράτος σε όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Ελευθέριου Βενιζέλου», δήλωσε στο newmoney, ο Βαγγέλης Χομπίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Α.Κ.Σ.Σ. «Επρόκειτο για ένα ιδιαιτέρως αυστηρό για την εποχή σχολείο με πρωτοποριακή παρουσία στον ελληνικό πνευματικό βίο. Στόχος των αποφοίτων σήμερα είναι η διασφάλιση του οράματος του ιδρυτή της Σχολής», συμπλήρωσε.
Μετά το κλείσιμο του σχολείου, η Α.Κ.Σ.Σ συνέχισε να έχει δραστηριότητα ως Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο, ενώ φιλοξένησε τμήμα των ΤΕΙ Πειραιώς από το 2004 έως το 2008.
H Α.Κ.Σ.Σ έχει συνάψει συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο του Harvard και του Μονάχου και έχει μακρά παράδοση στη διοργάνωση καλοκαιρινών πανεπιστημιακών τμημάτων (summer schools), αλλά και συνεδρίων με ποικιλόμορφη θεματολογία, από τα οποία ξεχωρίζουν τα σεμινάρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, καθώς και τα παγκόσμια συνέδρια μοριακής βιολογίας.
«Αξιομνημόνευτη στιγμή για την συμβολή της Σχολής στα ελληνικά επιστημονικά δρώμενα αποτελεί η ομιλία του Watson, κατόχου Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, στο πλαίσιο του 17ου συνεδρίου ιατρικής χημείας», θυμάται η Ζωή Παπαδάκη, διευθύντρια της Α.Κ.Σ.Σ.
Η ομορφιά του ιδρύματος δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το Hollywood. Το εμβληματικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο και οι εγκαταστάσεις της Α.Κ.Σ.Σ αποτέλεσαν το τέλειο σκηνοθετικό περιβάλλον για την ταινία ‘Η χαμένη Αδερφή’, με πρωταγωνίστρια την Dakota Johnson, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ιδρύματος σε όλο τον κόσμο, ενώ σε λίγους μήνες πρόκειται να κάνει «απόβαση» ο Daniel Craige.
Μια νέα λαμπρή εποχή για τη Σχολή
H Α.Κ.Σ.Σ διοικείται από Εκτελεστική Επιτροπή εννέα μελών, τα οποία διορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Τα έσοδα της προέρχονται εξ ιδίων πόρων, από τα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την ενοικίαση ακινήτων της Σχολής, όπως το Ποσειδώνιο, από επιχορηγήσεις του Υπουργείου, αλλά και από ιδιωτικές χορηγίες.
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ιδρύματος αποτελούνται από πέντε κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και δωμάτια για διαμονή, ενώ ο παραθαλάσσιος περιβάλλοντας χώρος είναι ειδυλλιακός και εμπεριέχει ανοιχτό θέατρο και αθλητικά γήπεδα.
Το καλοκαίρι του 2020 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του «Magus Art Cafe», εμπνευσμένο από τη σχέση του Άγγλου συγγραφέα και καθηγητή της Σχολής, John Fowles, με τις Σπέτσες και με την Α.Κ.Σ.Σ, που τον ενέπνευσαν στην συγγραφή του πιο επιτυχημένου μυθιστορήματός του «Ο ΜΑΓΟΣ».
Το φετινό καλοκαίρι θα φιλοξενηθούν στο χώρο της Α.Κ.Σ.Σ επιστημονικά συνέδρια, αθλητικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο αναβίωσης του Αναργυρείου φεστιβάλ. Το πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα, αναμένεται να είναι πλούσιο σε πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, και να προσελκύσει άτομα από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Αξιοσημείωτο είναι το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από σπουδαία διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Σχολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Harvard, το οποίο, αν και επρόκειτο να διοργανώσει επιστημονικό συνέδριο με τη συμμέτοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών από όλη την παγκόσμια κοινότητα, δυστυχώς βρήκε εμπόδιο τους περιορισμούς της πανδημίας.
Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή επιστημονικών σεμιναρίων σε συνεργασία με σημαντικά πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο του Όσλο και το Πολυτεχνείο της Λωζάνης, ενώ σε καλλιτεχνικό επίπεδο αναμένεται να διοργανωθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αλλά και μαθήματα χορού και θεατρικής παιδείας.
Ήδη από πέρσι ανακοινώθηκε η ίδρυση μιας Μουσικής Ακαδημίας διεθνών προδιαγραφών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της το καλοκαίρι του 2021, με διάρκεια 10 ημερών. Η Μουσική Ακαδημία θα παρέχει μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για μουσικές συναντήσεις, όπου νέα παιδιά και ενήλικες θα μπορούν να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου μαθήματα από καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες καθώς και “masterclasses” που θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.
«Ελπίζουμε ότι η ίδρυση της Μουσικής Ακαδημίας θα προσελκύσει φιλόμουσους από όλο τον κόσμο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας τόσο στο νησί όσο και στη χώρα» λέει στο newmoney, η Ελίνα Παπαθεοδώρου, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος.
Τέλος, δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεκμετάλλευτοι οι εντυπωσιακοί αθλητικοί χώροι του ιδρύματος, στους οποίους φέτος θα φιλοξενηθεί τουρνουά beach volley.
Οικονομική ανάπτυξη και προσέλευση ποιοτικού τουρισμού
Στόχος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Α.Κ.Σ.Σ σύμφωνα και με το πρότυπο του ευεργέτη της, για την σταδιακή ανάδειξη του νησιού σε ένα διεθνών προδιαγραφών κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στο νησί. Δεδομένου μάλιστα ότι η περίοδος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα εκτείνεται και πέραν της τουριστικής περιόδου, η Σχολή θα συνεισφέρει στην τοπική και υπερτοπική ανάπτυξη.
«Στόχος μας είναι η συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής με γνώμονα το όραμα του Ανάργυρου. Μέσα από τα επιστημονικά συνέδρια και τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις προσπαθούμε να προσελκύσουμε Έλληνες και ξένους οι οποίοι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και της οικονομίας στο νησί μας», δήλωσε η κυρία Παπαθεοδώρου.
Διαβάστε ακόμη:
Η εταιρεία όπου οι υπάλληλοι αποφασίζουν τους μισθούς τους
Πότε αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας – Καταργούνται και τα sms στις 15 Μαΐου (vid)
Ακίνητα: Η Αθήνα αλλάζει – Αποκτά έναν νέο «αέρα» επενδυτικού ενδιαφέροντος