Φοβούνται ότι την ώρα που μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, το πολιτικό σκηνικό «δηλητηριάζεται» από μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση
Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Με μία εκτενή και μάλλον αμήχανη διαρροή με τη μορφή «σχολίου από κυβερνητικό αξιωματούχο» στο ΑΠΕ, επιχείρησε να διασκεδάσει το Μέγαρο Μαξίμου τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας και με αφορμή την οικονομία και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Η κυβερνητική αντίδραση καταδεικνύει ουσιαστικά τη δυσφορία, που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Μαξίμου, για την τροπή που πήρε η συζήτηση, αλλά και την ομοβροντία που εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ουκ ολίγα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και χειρισμούς σε κρίσιμα μέτωπα.
Η ενόχληση της κυβέρνησης σχετίζεται με το φόβο ότι την ώρα που μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, το πολιτικό σκηνικό «δηλητηριάζεται» από μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση, με βαριές αλληλοκατηγορίες και ακραίους υπαινιγμούς, ακόμη και για τη θεσμική λειτουργία του κράτους. Με ένα τέτοιο κλίμα, εκτιμούν πολλοί, είναι δύσκολο αποτελέσει η Ελλάδα έναν προορισμό κεφαλαίων και επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνώντας τα ιστορικά παραδοσιακά όρια της αριστεράς υιοθέτησε μία ρητορική, που χρησιμοποιούνταν κατ’ εξοχήν από σκληρές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιτιθέμενη στην κυβέρνηση, αντιπολιτεύεται την ίδια την… πατρίδα!
Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τόση οξύτητα – τουλάχιστον δεν την περίμεναν όταν προ ημερών προγραμματιζόταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση – από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία έθεσε στην ατζέντα την υπόθεση με το Noor1 και τις συζητήσεις του κ. Καμμένου με ισοβίτη, τις συμπεριφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (παρότι ο τελευταίος διευκρίνισε ότι τα περί… Σοβιετίας ήταν ένα αστείο), την τρομοκρατία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε εξ ολοκλήρου στην ακροαριστερά, προκαλώντας επικρίσεις για ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την… απώλεια της δεδηλωμένης, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά.
Ανάλογα υψηλοί τόνοι επικράτησαν και σε αυτό καθαυτό το θέμα της οικονομίας, όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε εξ ολοκλήρου τη νέα αφήγηση της κυβέρνησης, περί σταθερών βημάτων για την έξοδο στις αγορές και αποκλιμάκωση ήδη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ο κ. Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη ΝΔ για καταστροφολογία, ενώ η συζήτηση πήγε και στα capital controls, που συμπλήρωσαν αυτές τις μέρες δύο χρόνια επιβολής!
Με δεδομένο λοιπόν αυτό το κλίμα, που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σκηνικό, η διαρροή του Μαξίμου κρίθηκε επιβεβλημένη και αναγκαία για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση μίας αμυνόμενης κυβέρνησης.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία» και ότι «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του»
Σημείωνε αναλυτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία για να έρθει να μας πει για τις αναρτήσεις του κ. Καμμένου στα social media και να συνεχίσει την εκπροσώπηση σκοτεινών συμφερόντων και εν τέλει να μην πει τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία». «Απλά επανάλαβε το success story Σαμαρά, το οποίο αποδόμησε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι οι σημερινές προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, ουδεμία σχέση έχουν με το 2014» ήταν το συμπέρασμα του κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος πρόσθετε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ξέχασαν ξαφνικά αυτό που τόσο καιρό έλεγαν, πως καταστρέφεται η χώρα και έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως το κλίμα για την ελληνική οικονομία βελτιώνεται, ενισχύεται η εμπιστοσύνη διεθνώς και οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν χαμηλά κρίσης, διότι οι επενδυτές περιμένουν τη δήθεν επόμενη κυβέρνηση!».
Ο ίδιος αξιωματούχος, μη συγκρατώντας την οργή του έλεγε για τον κ. Μητσοτάκη ότι «συνέχισε τις ανοησίες που συγκροτούν την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Ειδικά για τα περί σχέσεων της ΝΔ με την ακροδεξιά, υποστήριζε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του, με τους οποίους βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση» και επισήμαινε ότι «μονάχα στο τέλος της συζήτησης και κατόπιν της πίεσης του πρωθυπουργού για τη δήλωσή του στο Politico, αναγκάστηκε να ανακαλέσει για τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά».