Η «απόφαση» για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο για την αλόη, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

Όπως είπε η κ. Σαρδέλη μιλώντας στην ΕΡΤ το πρόβλημα δεν αφορά την αλόη βέρα συνολικά ως φυτό αλλά μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στη φλούδα του.
Η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων, εξήγησε η καθηγήτρια.
Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης, είπε η Χρύσα Σαρδέλη ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με την ίδια, την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτόμενα όλα αυτά».

 

Η κυρία Σαρδέλη επέμεινε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μην χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα.

«Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο με τα φάρμακα» επισήμανε η ειδική στη φαρμακολογία. Η κυρία Σαρδέλη ρωτήθηκε και για την ασπαρτάμη και είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα ότι ίσως είναι βλαπτική αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,8 κιλα καθαρής ασπαρτάμης καθημερινά για να υπάρχουν οι κίνδυνοι που έχουν καταγραφεί».

«Σίγουρα και η μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαπτική. Δεν έχει να κάνει με την ίδια την ασπρατάμη αλλά με κάποιους μεταβολίτες της. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποείται από εγκύους, μικρά παιδιά, παχύσαρκους και όσους έχουν προδιάθεση για καρκίνο» κατέληξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας για την ασπαρτάμη.
Η έρευνα στους αρουραίους που σήμανε συναγερμό.

Η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β του ΠΟΥ για πιθανές καρκινογόνες ουσίες μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, όπως μτέδωσε το BBC. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Σημειώνεται πως οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της Ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια για την έκθεση των ανθρώπων σε αυτές. Αντ’ αυτού, η κατηγορία δείχνει απλώς πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.

 

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Ο αντίκτυπος από το «πωλητήριο» και το επενδυτικό πλάνο

Πλειστηριασμοί: Η ώρα του σφυριού για το σπίτι του Μικρούτσικου και δυο ιστορικά ξενοδοχεία (pics)

Πώς μπορείτε να κληρονομήσετε χρέη… εξ αμελείας!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ