© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μεσουράνησε επί πολλά χρόνια στην κατασκευαστική αγορά ταυτιζόμενος με τα ψηλά γυάλινα κτίρια επί της λεωφόρου Κηφισίας και αλλού, που του προσέδωσαν και τον χαρακτηρισμό «βασιλιάς των γυάλινων πύργων». Ο Μπάμπης Βωβός και η διαδρομή του θα μπορούσαν να γίνουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με πολλά στοιχεία σασπένς.
Από τη δύσκολη αφετηρία του αυτοδημιούργητου εργολάβου και τον κολοφώνα της δόξας με την κραταιά εταιρεία του Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και τα δύο από τα παιδιά του, τον Αρη και την Αντα, που έχουν μείνει στην… ιστορία της κοσμικής Αθήνας για τις επιδείξεις πλούτου, μέχρι τη ραγδαία πτώση, τις συλλήψεις και τους πλειστηριασμούς.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας του το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει στο… 2006. Γι’ αυτό και η ΜΒΔΤ προβάλλεται ακόμη ως «η ηγέτιδα ελληνική εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με έμφαση στην αγορά ακινήτων γραφείων», καθώς, όπως αναφέρεται, «από την ίδρυσή της, το 1974, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τ.μ.», ενώ «στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιό της αποτιμήθηκε σε συνολική αγοραία αξία 1,21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή (Colliers Ιnternational)».
Από την τότε ειδυλλιακή εικόνα έχουν ανατραπεί τα πάντα, καθώς η μάχη του Βωβού με τους δαίμονες της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης περιπέτειας του Βοτανικού αποδείχθηκε άνιση.
Ετσι, εδώ και μία δεκαετία, ο ίδιος και η εταιρεία του μπήκαν σε έναν ολισθηρό κατήφορο, πρωταγωνιστώντας έκτοτε στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τα διάφορα «ασημικά» να βγαίνουν στο σφυρί και ως επί το πλείστον να μένουν στα αζήτητα.
Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει πλέον για το πολυτιμότερο ίσως asset που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, το τεράστιο ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «Stella Maris» στον Γαλατά. Ενα project που, σύμφωνα με πολλούς, ήταν το μεγάλο όραμα του κατασκευαστή καθώς, εκτός από τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά κέντρα, θα τον έβαζε και στον χώρο του τουριστικού real estate.
Το στοίχημα, τα πολλά βάρη και ο μνηστήρας
Το συγκεκριμένο συγκρότημα ήταν το μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για το οποίο η οικογένεια Βωβού φερόταν αποφασισμένη να δώσει αγώνα προκειμένου να το σώσει. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, ο γιος του Μπάμπη Βωβού, Αρης, έψαχνε εναγωνίως πιθανό επενδυτή.
Το στοίχημα βέβαια ήταν εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων, συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ (από το 2007 έως το 2013), καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το συγκρότημα βγήκε σε πλειστηριασμό στις 19 Μαΐου του 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς 7,35 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.
Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έχει προσδιοριστεί για τις 9 Μαρτίου του 2022, αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης 5,48 εκατ. ευρώ – ωστόσο, εδώ έχουμε μια σημαντική ανατροπή. Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.
Πρόκειται για την κυπριακή εταιρεία Ferena Holdings Ltd, η οποία προσφέρει 6 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο νέος πλειστηριασμός προσδιορίστηκε μετά την αναγκαστική κατάσχεση που έγινε πέρυσι, στις 29 Ιουλίου, υπέρ της εταιρείας ειδικού σκοπού Eagle Issuer Designated Activity Company για ποσό 500.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης για χρέη προς την Εθνική Τράπεζα), με επίσπευση της διαχειρίστριας doValue Greece.
Στις 14 Οκτωβρίου η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτησή της στην οποία εκθέτει το ιστορικό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά της κυπριακής εταιρείας. Ειδικότερα, η Ferena Holdings, με επιστολή της προς την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, στις 5 Οκτωβρίου, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την αγορά του κατασχεμένου ακινήτου αντί προσφερόμενου τιμήματος 6 εκατ. ευρώ, με σκοπό να ολοκληρώσει τις εργασίες αξιοποίησής του ως ξενοδοχειακής μονάδας. Ετσι, η εταιρεία του Βωβού ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στον πιστοποιημένο (για τον πλειστηριασμό) συμβολαιογράφο Πόρου «η ελεύθερη, από κοινού και ενιαίως ως σύνολο, πώληση, και μάλιστα το αργότερο 10 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό της 9ης Μαρτίου» του συγκροτήματος, με ταυτόχρονη εξόφληση του τιμήματος.
Η απόφαση του δικαστηρίου που άνοιξε τον δρόμο
Το δικαστήριο με την απόφασή του, που εκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας. Στο ενδιαφέρον από ερμηνευτικής απόψεως σκεπτικό τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο νομοθέτης θέτοντας ως σκοπό, στο πλαίσιο του νόμου 4335/2015, να απλοποιήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και να συμβάλει στην ταχύτερη διεξαγωγή της, με τον περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η πραγμάτωση της εξοπλισμένης με εκτελεστό τίτλο αξίωσης του δανειστή, ανέσυρε από την εργαλειοθήκη του τη (διά της πρόσκαιρης και για συγκεκριμένο σκοπό άρσης της επιβληθείσας με την κατάσχεση απαγόρευσης διάθεσης) δυνατότητα ελεύθερης εκποίησης του κατασχεθέντος ακινήτου».
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται η προηγούμενη έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης που να βεβαιώνει την τήρηση της νομιμότητας για όλους τους εμπλεκομένους, να υπάρχει συγκεκριμενοποιημένο τίμημα από το δικαστήριο, ενώ ορίζεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της εκποίησης 10 ημερών πριν από τον πλειστηριασμό, ώστε σε περίπτωση που το εγχείρημα της πώλησης αποβεί άκαρπο, αυτός να διεξαχθεί κανονικά στην προσδιορισμένη ημερομηνία.
Κατά την ερμηνεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, «ο νομοθέτης φαίνεται ότι έχοντας σταθμίσει ρεαλιστικά τα οφέλη αλλά και τις εν τοις πράγμασι δυσλειτουργίες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού, παραιτείται συνειδητά από την προσδοκία αναζήτησης ενός ενδεχομένως υψηλότερου, πλην όμως αβέβαιου, τιμήματος που δύναται να επιφέρει η διαδικασία του πλειστηριασμού προκειμένου να εξασφαλίσει (αν αυτό καταστεί εφικτό) ένα απόλυτα εγγυημένο (ήδη εκ των προτέρων κατατεθειμένο στο σύνολό του) χρηματικό ποσό, που έχει προσδιοριστεί με δικαστική απόφαση».
Με βάση τα παραπάνω, καθώς επίσης την εκτίμηση των καταθέσεων και των εγγράφων, ιδιαίτερα εκείνου της Ferena Holdings με το οποίο επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για το συγκρότημα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση, δεδομένου μάλιστα ότι το προσφερόμενο τίμημα των 6 εκατ. ευρώ υπερβαίνει κατά περίπου 10% την εμπορική αξία του ακινήτου, σύμφωνα με την έκθεση πλειστηριασμού (5,48 εκατ. ευρώ).
Το ημιτελές συγκρότημα «Stella Maris»
Το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται στη θέση που ονομαζόταν παλαιότερα… Κατάρα και τώρα Δρεπάνι, στον Γαλατά Τροιζηνίας, και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση που φτάνει στα 65 στρέμματα. Αποτελείται από 17 ανεξάρτητα κτίρια και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ περιλαμβάνει και δύο όμορα αγροτεμάχια με επιφάνειες 8.846,90 και 13.738,87 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο σύνολο τους έχουν επιφάνεια 23.904,99 τ.μ. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο συγκροτήματα τα οποία αγοράστηκαν με δύο διαφορετικά συμβόλαια αγοραπωλησίας το 2005 και συνενώθηκαν.
Το πρώτο συγκρότημα απαρτίζεται από 12 κτίρια σε αγροτεμάχιο 35 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τριώροφο κτίριο με δεκάδες δωμάτια και αρκετές σουίτες, οκτώ κτίρια με 41 bungalows, εμβαδού από 24,40 έως και 59 τ.μ., καθώς και άλλα τρία κτίρια με άλλες υποδομές και βοηθητικούς χώρους (γυμναστήριο, σάουνα, μασάζ, κομμωτήριο, χώροι αισθητικής, με τα απαραίτητα αποδυτήρια ανδρών και γυναικών κ.ά.).
Το δεύτερο συγκρότημα, σε αγροτεμάχιο 29 στρεμμάτων, αποτελείται συνολικά από πέντε κτίρια συνολικής επιφάνειας 18.486,62 τ.μ. Κατά την εξαγορά του βρισκόταν στο στάδιο του φέροντος οργανισμού και η κατασκευή του συνεχίστηκε μέχρι ποσοστό 60%.
Στο ακίνητο έχουν πραγματοποιηθεί έργα περιβάλλοντος χώρου, όπως:
■ Περίφραξη όλου του γηπέδου με τοιχίο από σκυρόδεμα και μεταλλικά στοιχεία.
■ Ανακατασκευή δύο πισινών συνολικού εμβαδού 700 τ.μ.
■ Εσωτερική οδοποιία και χώροι στάθμευσης.
■ Γήπεδα τένις – βόλεϊ, τα οποία τελικά θα πραγματοποιηθούν στο παρακείμενο οικόπεδο.
■ Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων.
■ Συμπληρωματικές φυτεύσεις και σύστημα άρδευσης.
■ Βιολογικός καθαρισμός που πρόκειται να κατασκευαστεί σε παρακείμενα γήπεδα.
■ Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κλιματισμό δυναμικότητας 2.500 kW, ηλιακούς συλλέκτες, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, σύστημα αποσκλήρυνσης νερού, δύο υποσταθμούς ρεύματος, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, επτά ανελκυστήρες προσώπων κ.ά.
Το όλο οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου και χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο.
Στην έκθεση εκτίμησης γίνεται εκτενής αναφορά στις συνέπειες της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο και με βάση τις διάφορες μεθόδους αποτίμησης η τιμή που προκύπτει ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται στα 140-175 ευρώ/δωμάτιο (με ημερομηνία αναφοράς 15/6/2021). Ετσι η συνολική αγοραία αξία του συγκροτήματος προσδιορίζεται στα 5,48 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι η Ferena Holdings
Οσον αφορά τον μνηστήρα και υποψήφιο επενδυτή, δηλαδή την εταιρεία Ferena Holdings, ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου του 2020 και εδρεύει στη Λάρνακα. Διευθύνεται από τη Meriveria Ltd, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει την ίδια έδρα με τη Ferena Holdings. Ως διευθύντρια της Meriveria Ltd εμφανίζεται η Μαρία Σαβεριάδου, η οποία κατέχει διευθυντική θέση στη Meridian Trust, εξειδικευμένη στο Corporate & Fiduciary που παρέχει ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών για offshore εταιρείες.
Με άλλα λόγια, ο πραγματικός υποψήφιος αγοραστής -εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο- του συγκροτήματος του Βωβού που βρίσκεται πίσω από τη Ferena Holdings δεν είναι, μέχρι τώρα, γνωστός. Ούτε φυσικά αν και κατά πόσο σχετίζεται και με άλλα πρόσωπα…
Ο ατελείωτος χορός των σφυριών
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη υπόθεση, η οικογένεια Βωβού βρίσκεται σε κλοιό πλειστηριασμών εδώ και αρκετό καιρό. Μόνο από πέρυσι έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 80 για διάφορα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τους.
Μεταξύ αυτών, το συγκρότημα ημιτελών πολυτελών κατοικιών στο Mορτερό της Nέας Eρυθραίας, που βγαίνει και ξαναβγαίνει στο σφυρί, αλλά μένει στα αζήτητα, καθώς και το κτίριο-φάντασμα επί της λεωφόρου Κηφισίας κοντά στο Δαχτυλίδι, που έχει μείνει στα μπετά από το 2006. Και αυτό έχει βγει αρκετές φορές στο σφυρί χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ο επόμενος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 4,8 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Hellas Capital Leasing.
Αντίθετα, στις 22 Δεκεμβρίου βγήκε σε πλειστηριασμό ένα αδόμητο οικόπεδο-φιλέτο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,26 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» κατακυρώθηκε στα 2,38 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Σκρέκας: Επιδότηση 30% με 50% για απόσυρση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά (vid)
Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος: Αυτός είναι ο Έλληνας που άφησε τον Kenzo για τον Πούτιν