search icon

Ελλάδα

Αύριο η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την άδεια Κουφοντίνα

Κατά κανόνα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμμετέχει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και δεν είθισται να συμμετέχει στις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων

Το ζήτημα της χορήγησης της νέας άδειας στον «Λουκά» της «17Ν» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο του νομικού-δικαστικού κλάδου όσο και των πολιτικών.

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη, η αναίρεση που έχει ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η έβδομη άδεια στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μάλιστα, αύριο στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η Ξένη Δημητρίου όρισε την ίδια εισαγγελέα έδρας που θα εισηγηθεί επί της αναίρεσής της. Υπενθυμίζεται ότι κατά κανόνα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμμετέχει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και δεν είθισται να συμμετέχει στις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων, καθώς σε αυτά συμμετέχουν αντεισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Ξένη Δημητρίου άσκησε την αναίρεση παρά το γεγονός ότι συνάδελφός της αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που του είχε δώσει να μελετήσει το ζήτημα «της άδειας Κουφοντίνα» της είχε εισηγηθεί να μην ασκήσει αναίρεση.

Ο προσδιορισμός της συζήτησης στο Ποινικό Τμήμα έγινε με πρωτοφανείς εξπρές ταχύτητες για τα χρονικά του Αρείου Πάγου. Ημέρα αργίας για τις γραμματείες των δικαστηρίων, το περασμένο Σάββατο, η Ξένη Δημητρίου σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο προσδιόρισε αύριο τη δικάσιμο που θα συζητηθεί η αναίρεση του εν λόγω βουλεύματος.

Το Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή η όχι την αναίρεση της κυρίας Δημητρίου. Σε περίπτωση που απορριφθεί η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν θα πάρει την 7η κατά σειρά άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση όμως, εκτός από αυτή του δίκασε την προηγούμενη φορά, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη για τη χορήγηση της 7ης άδειας του.

Η ενέργεια της Ξένης Δημητρίου να ασκήσει εσπευσμένα αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την αναίρεση στο επίμαχο βούλευμα προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων, ενώ έντονα αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο πλευρό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρέθηκε, όμως, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τα αυτονόητα, δηλαδή, ότι «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί ότι το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων» και συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης:

«Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου. Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης».

Ο Μιχάλης Καλογήρου, χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τι θέμα αφορά και ούτε φυσικά υπαινιγμό στο όνομα του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κινήθηκε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία χθες, Κυριακή σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «μετά την κριτική που ασκήθηκε για την ασκηθείσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησής του, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Και πάλι η Ένωση δεν κάνει αναφορά για ποίο πρόσωπο αφορά η αναίρεση του ασκήθηκε από την κυρία Δημητρίου.

Τι επικαλέστηκε η Ξένη Δημητρίου

Στην αναίρεσή της η Ξένη Δημητρίου επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το ποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τα συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός στην αναίρεσή της επισημαίνει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει, ότι αφού δέκτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, τότε κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Αντίθετη εισήγηση από αντεισαγγελέα ΑΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μάιου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει την «υπόθεση Κουφοντίνα», αλλά σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Ο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εισηγούμενος στην Ξένη Δημητρίου, υποστήριξε -πέρα πέραν από τα νομικά θέματα- ότι το βούλευμα του Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα “έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων”.

Με άλλα λόγια η θέση του αντεισαγγελέα ήταν είναι επικίνδυνος και αμετανόητος ο Λουκάς της 17Ν.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version