Με το υφιστάμενο καθεστώς, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το Σχέδιο τροποποίησης της εγκυκλίου (ΠΟΛ. 1187/2017) περί βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θα συνταχθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι τουριστικοί φορείς της χώρας αλλά και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητα τους για βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Παρότι η συζήτηση για τις αλλαγές, ως μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, οι αποφάσεις τελικά, μετατέθηκαν σε περίοδο για μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Η ΑΑΔΕ, από την πλευρά της, προσδιόρισε το χρονικό εύρος μέσα στο οποίο θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχετικό Σχέδιο των αλλαγών μέσα στο 2023, έως τις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχεδιασμό, θα συνεχίσει το έργο της σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες (AIRBNB, BOOKING, VRBO) για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.
Να σημειωθεί ότι από τις διασταυρώσεις στις οποίες προχώρησε η ΑΑΔΕ το 2022 αξιοποιώντας τα στοιχεία που έλαβε από τις ψηφιακές πλατφόρμες εντοπίστηκαν πάνω από 73.000 διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν είχαν δηλώσει εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι έλεγχοι συμμόρφωσης του προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πάντως, τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης κατά τη φετινή χρονιά δημιουργεί προσδοκίες για διατήρηση της ανοδικής πορείας και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν σε 465,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 76,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 που ήταν 263,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις στο δίμηνο αυξήθηκαν κατά 83,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνο, τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 80,9% φθάνοντας σε 241,1 εκατ. ευρώ από 133,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2022. Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν με ποσοστό 80,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.
Αύξηση παρουσίασαν, τόσο στο δίμηνο όσο και τον Φεβρουάριο και οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Έτσι, οι δαπάνες των Ελλήνων στα ταξίδια τους εκτός της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν σε 332,2 εκατ. ευρώ έναντι 164,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 60,2 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό έφθασαν σε 134,3 εκατ. ευρώ από 78,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 και 27,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
MLIV Pulse: Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου (πίνακες)
Ηλεκτρικά υδροπλάνα: Πότε αρχίζουν τις πτήσεις τους (tweet)
Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ