search icon

Ελλάδα

Airbnb: Εκτινάχθηκε η ζήτηση στα ελληνικά νησιά

Εντονο ενδιαφέρον για κρατήσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνιο, Ηπειρο και Κρήτη

Με διαφορετικές ταχύτητες ανακάμπτει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση της AirDNA, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης του ULI (Urban Land Institute), μέχρι και τις 12 Ιουνίου σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων) για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, της ανάκαμψης αυτής ηγούνται κυρίως οι νησιωτικοί προορισμοί και λιγότερο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως π.χ. η Αττική.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα καταγράφει αύξηση κρατήσεων μόλις κατά 1,4%, τη στιγμή που στα Δωδεκάνησα η άνοδος αγγίζει το 46,8%, στις Κυκλάδες το 43,8%, στην Ηπειρο το 38,9%, στα νησιά του Ιονίου το 35,6% και στην Κρήτη το 36,2%.

Οσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, στην κορυφή της ζήτησης για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η Κως με αύξηση κατά 101,7% έναντι του 2019, ενώ έπεται η Τήνος με αύξηση κρατήσεων κατά 59,7%, η Σαντορίνη με άνοδο κατά 58,3%, η Κέρκυρα (57,2%), η Ζάκυνθος (51,7%), ενώ στη Ρόδο η αύξηση αγγίζει το 44,7%.

Στις Κυκλάδες, σημαντική αύξηση καταγράφουν επίσης η Νάξος με 51,5%, η Μήλος με 50,4% και η Μύκονος με 38,8%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του τομέα έρευνας της AirDNA, Τζέιμι Λέιν, η διαφορά αυτή μεταξύ Αττικής και νησιωτικών προορισμών έγκειται στο ότι οι τελευταίοι ευνοούνται και από τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι που δεν ισχύει για το λεκανοπέδιο, όπου τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εξαρτώνται κυρίως από τους επισκέπτες του εξωτερικού. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λέιν, η ανάκαμψη, όχι μόνο έναντι του 2019, που ήταν η τελευταία ουσιαστικά συγκρίσιμη χρονιά (καθώς ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας), αλλά και έναντι του 2021 είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι για το φετινό δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου έχουν γίνει 1,3 εκατ. κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι 600.000 κρατήσεων πέρσι.

Κατά τον φετινό Μάιο οι διανυκτερεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 109,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ συγκριτικά με τον Μάιο του 2019 σημειώθηκε άνοδος κατά 32%, τη στιγμή που η μέση αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν ξεπέρασε το 11,4%.

Εξίσου θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι τον φετινό Απρίλιο, αλλά και τον Μάιο, η μέση πανελλαδική πληρότητα προσέγγισε το 50%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το αντίστοιχο επίπεδο του 2019.

Διαβάστε ακόμη 

Το θερινό καρναβάλι με τους «νταβατζήδες», ο αόρατος κελεμπίας της Μυκόνου, τα ντεσού του Σαράντη και το νέο σήριαλ του Πόρτο Καρράς 

Ελ. Βενιζέλος: Στο 94% του 2019 η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο – Αύξηση 50% των Αμερικανών ταξιδιωτών έναντι του 2019

ΕΕ: Παράταση στην περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού για άλλα 10 χρόνια

Exit mobile version