search icon

Ελλάδα

Αγωνιώδεις έρευνες για 20 αγνοούμενους από τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο (vid)

Δριμύ το «κατηγορώ» της Ελλάδας κατά της Τουρκίας - Μητσοτάκης: Να εξουδετερώσουμε εντελώς διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα Κύθηρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου που τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία μαζί με 80 ακόμη άτομα τα οποία έχουν διασωθεί.

Πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς με τους ανέμους να πνέουν με ένταση 9 μποφόρ. Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν και ένας Σύρος.

Όπως κατέθεσαν κάποιοι από αυτούς είδαν τον χειριστή του σκάφους να πηδάει στη θάλασσα και τότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Άλλοι 42 μετανάστες βρίσκονται στο νησί οι οποίοι διασώθηκαν σε άλλο περιστατικό την περασμένη Κυριακή. Τα Κύθηρα είναι πάνω στο δρομολόγιο των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων θεωρείται η πιο επικίνδυνη λόγω των δυνατών ανέμων.

Ναυάγιο στη Λέσβο

Οι έρευνες συνεχίζονται και στη Λέσβο. Οι Λιμενικοί από τις 6:30 το πρωί σαρώνουν την γύρω θαλάσσια περιοχή για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει άλλος ναυαγός. Στο τραγικό αυτό ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι.

Οι διασωθέντες είναι 25 εκ των οποίων 14 γυναίκες και 11 άνδρες. Έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου. Είναι όλοι Σομαλοί. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες στη συνέχεια θα καταγραφούν ως πρόσφυγες και θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με καταθέσεις τους μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλα ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Δύο από τις διασωθείσες είπαν ότι διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Αν ισχύει αυτό τότε αγνοούνται 10 ναυαγοί.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.

Οι αντιδράσεις και το «κατηγορώ» για την Τουρκία

Στη διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο της Πράγας εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» για «την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη «να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο» για να μην υπάρξουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον «και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικων αρχών γι’ αυτή την τραγωδία» κατέληξε στις αναφορές του στα δύο ναυάγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην Τουρκία απευθύνθηκε με ανάρτησή του στο Twitter και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ζητώντας της να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών». «Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο» δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Nτεμπούτο το 2023 για το πρώτο One & Only Kea Island στην Τζιά – Αλλάζει το μετοχικό σχήμα (pics)

Πώς θα «γλιτώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πονοκέφαλο του Ε9

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Exit mobile version