Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ τις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η αγωνία Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι διπλή: αφενός το πρόβλημα είναι ο χρόνος.
Πολυτέλεια να μην υπάρξει συμφωνία στο eurogroup της 22ας Μάη δεν υπάρχει και γι αυτό έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα θέματα. Αφετέρου, το άλλο πρόβλημα είναι πόσες και ποιες νέες υποχωρήσεις θα γίνουν.
Ήδη οι πιέσεις των δανειστών είναι μεγάλες και δημιουργούν ρήγματα στις όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης.
Το θέμα είναι εάν θα περιοριστούν σε κάποιο βαθμό, ώστε να μην διαρραγούν οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με ισχυρές κοινωνικές ομάδες, που βλέπουν ότι έρχονται επώδυνες ρυθμίσεις, πέρα από τα όποια νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν φόβους ότι το τίμημα του κλεισίματος της συμφωνίας θα είναι βαρύ και προβληματίζονται κυρίως για το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει στην κυβέρνηση, παρά για το ενδεχόμενο απωλειών στις ψηφοφορίες στη Βουλή, για τις οποίες παραμένει η βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι εντός των στόχων προκειμένου να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit.
«Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον ότι τα κείμενα των συμφωνιών με τους δανειστές προγραμματίζεται να έλθουν στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστούν αμέσως και πάντως πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Κίνα στις 13 του μήνα.
Πριν την κατάθεση των κειμένων στη Βουλή θα υπάρξουν ενημερώσεις των βουλευτών από τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες τους.