© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εντυπωσιακή αύξηση, και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό μέσα στη διετία της πανδημίας, σημειώνουν οι τιμές πώλησης στις δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση ενός σπιτιού στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την άνοδο της ζήτησης που τελευταία καταγράφουν στην αγορά μεσίτες αλλά και τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πιο «hot» περιοχή της Αθήνας, την πρώτη σε αναζητήσεις με βάση τα στοιχεία από τo δίκτυο του Spitogatos, που δεν είναι άλλη από το… διαχρονικό Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, οι ζητούμενες τιμές τώρα, σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας στο τέλος του 2019, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 10%. Από το top 5 των δημοφιλέστερων περιοχών για αναζήτηση σπιτιού στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 22% (!) την τελευταία διετία σημειώνουν οι Αμπελόκηποι και το Πεντάγωνο, ενώ είναι εντυπωσιακό το ότι στην επίσης πολύ δημοφιλή Γλυφάδα οι τιμές… δεν πιάνουν ταβάνι: Την περίοδο από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2021 αυξήθηκαν κατά 15%!
Εστω και αν σε πολλές περιπτώσεις γενικότερα σε όλη την Αθήνα, στο κέντρο και τα προάστια, οι αξίες που ζητούν οι πωλητές στις αγγελίες μπορεί να είναι πιο ψηλά σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, τα νούμερα δεν παύουν να αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εγχώριο real estate, που πέραν όλων των άλλων επηρεάζεται -ειδικά για τα καινούρια ή υπό ανακαίνιση ακίνητα που βγαίνουν τώρα στην αγορά- και από τη μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών σε ποσοστό τώρα πάνω από 30%-40%.
Οι τιμές πώλησης στις 5 δημοφιλέστερες περιοχές
Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί και είναι ενδεικτικό ότι το δίκτυο του Spitogatos, η γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα, είχε τον Ιανουάριο του 2022 στις ιστοσελίδες του 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, «δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα που δεν έχουν υπάρξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν», όπως αναφέρουν οι επιτελείς του.
Ο Spitogatos κατέγραψε για λογαριασμό του «business stories» τη μεταβολή των τιμών των ακινήτων, με βάση τις αξίες που ζητούν οι ιδιοκτήτες στη διάρκεια της τελευταίας διετίας σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας στο τέλος του 2019 στις πέντε δημοφιλέστερες σήμερα περιοχές για αναζήτηση κατοικίας στην Αττική.
Ποιες είναι αυτές; Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο, Παγκράτι, Κυψέλη και Γλυφάδα αποτελούν το top 5 αυτή τη στιγμή στις αναζητήσεις κατοικιών και δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις στις πέντε -πλην της Κυψέλης- σημειώνουν διψήφιο ποσοστό ανόδου άνω του 10% και στην περίπτωση των Αμπελοκήπων-Πενταγώνου άνω του 20%. Η μέση τιμή πλέον στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό έχει σκαρφαλώσει στα 3.819 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Γλυφάδα αντίστοιχα στα 3.556 ευρώ ανά τ.μ. Φυσικά είναι δεδομένες και στις δύο περιπτώσεις οι εξαιρέσεις με μεγάλη ψαλίδα προς τα πάνω αν ληφθεί υπόψη π.χ. ότι σε ένα από γνωστά συγκροτήματα στο Κολωνάκι, ακριβώς στους πρόποδες του Λυκαβηττού, το «One Athens», τα πολυτελή διαμερίσματα που πωλούνται τώρα είναι κοντά στις 8.000 ευρώ ανά τ.μ., όταν στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, με την κατάρρευση της κτηματαγοράς την περίοδο 2009-2018 η ζήτηση για τα ίδια σπίτια ήταν ανύπαρκτη. Αντίστοιχα και στη Γλυφάδα, για νεόδμητα οι τιμές μπορεί να είναι πέριξ των 7.000-8.000 ευρώ ανά τ.μ. και για εξαιρετικές περιπτώσεις νεόδμητων να ξεπερνούν ακόμη και τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ., αν πρόκειται π.χ. για κατασκευή με πισίνα, «πράσινα» χαρακτηριστικά, χρήση γεωθερμίας κ.ά.
Στους Αμπελοκήπους-Πεντάγωνο που βρίσκονται στη δεύτερη θέση αυτή την περίοδο ως δημοφιλέστερη περιοχή στην Αθήνα για αναζήτηση κατοικίας οι ζητούμενες τιμές, έστω κι αν έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 22% στη διετία, παραμένουν πιο βατές, στα 2.000 ευρώ, ενώ λίγο πιο ψηλά είναι το Παγκράτι, στην τρίτη θέση του top 5, με επίσης διψήφιο ποσοστό αύξησης και μέση τιμή στα 2.111 ευρώ ανά τ.μ. Η προοπτική του μετρό και το γεγονός ότι η τιμή βάσης είναι πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με πλείστες άλλες περιοχές ανά την Αθήνα έχουν τοποθετήσει -εν μέσω του θορύβου συνολικότερα για την άνοδο της κτηματαγοράς- και την Κυψέλη στην τρίτη θέση στις αναζητήσεις των υποψηφίων αγοραστών ως μία πιο «οικονομική» επιλογή. Και πράγματι, η μέση τιμή στην περίπτωση αυτή κυμαίνεται στα 1.188 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας αυξηθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας σε ποσοστό 7%.
Eπισημαίνεται εδώ ότι την άνοδο της ζήτησης επιβεβαιώνουν και τα τραπεζικά γραφεία, όπου τα αιτήματα για στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με προοπτική για περαιτέρω αύξηση μέσα στο 2022. «Η πανδημία ήταν μία αφορμή για πολλούς να αντιμετωπίσουν τον χώρο του σπιτιού τους διαφορετικά και να επιζητούν καλύτερο περιβάλλον π.χ. με επιπλέον δωμάτια, μεγαλύτερα μπαλκόνια, ανακαινισμένα σπίτια κ.λπ. Επομένως, μεμονωμένοι αγοραστές ή οικογένειες που μπορεί να έχουν κάποια οικονομική ευχέρεια στρέφονται τώρα στην εναλλακτική της αγοράς ενός σπιτιού, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και η πρόσβαση σε στεγαστικό δάνειο από τις τράπεζες φαίνεται να είναι τώρα πιο εύκολη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», επισημαίνουν στελέχη της κτηματαγοράς.
Οι τιμές ενοικίασης στο top 5
Στο μέτωπο των ενοικίων, στις πέντε δημοφιλέστερες περιοχές σε αναζητήσεις, πρώτοι είναι οι Αμπελόκηποι και το Πεντάγωνο, στη δεύτερη θέση είναι το Παγκράτι, έπεται ο Νέος Κόσμος και το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, ενώ το top 5 συμπληρώνει και πάλι η Κυψέλη ως πιο οικονομική επιλογή.
Στις ενοικιάσεις ακινήτων, από τη μία, υπάρχουν περιοχές με άνοδο, από την άλλη όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες που ζητούν και λιγότερα, όπως συμβαίνει για τα σπίτια στο Κολωνάκι και το Παγκράτι, όπου τα ενοίκια την τελευταία διετία έχουν πέσει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το δίκτυο του Spitogatos, με βάση πάντα τις αγγελίες που δημοσιεύονται από τους ιδιοκτήτες. Ως βασικός λόγος στις συγκεκριμένες περιοχές προβάλλει το γεγονός ότι ήδη προ πανδημίας, το 2019, οι τιμές των ενοικίων είχαν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις.
Σε αυτή τη συγκυρία, μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, η Κυψέλη είναι η περιοχή που σημειώνει και τη μεγαλύτερη άνοδο, 6% σε σύγκριση με το τέλος το 2019 ή αλλιώς στα 7,2 ευρώ ανά τ.μ. Το Κολωνάκι-Λυκαβηττός έχει μεν το υψηλότερο μέσο ενοίκιο (12,5 ευρώ/τ.μ.), ωστόσο σημειώνεται πτώση ως προς τις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες σε ποσοστό 4% στην τελευταία διετία, χωρίς όμως να λείπουν και οι υπερβολές. Ετσι τα ενοίκια ανά τ.μ. μπορεί να τριπλασιάζονται (!) όταν πρόκειται για δυσεύρετα, καινούρια ακίνητα ή παλιά ανακαινισμένα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ένα διαμέρισμα ρετιρέ μόλις 50 τ.μ. με ωραία βεράντα και θέα Ακρόπολη, ανακαινισμένο με σύγχρονα υλικά και επιπλωμένο που νοικιάζεται 1.700 ευρώ (34 ευρώ / τ.μ.) ή ένα καινούριο σπίτι στην ίδια περιοχή 103 τ.μ., που μπορεί να είναι πρώτου ορόφου αλλά επειδή έχει σύγχρονα υλικά και είναι επίσης επιπλωμένο, ενοικιάζεται προς 3.500 ευρώ (επίσης 34 ευρώ/τ.μ.)!
Ελαφρώς πτωτικά έχει κινηθεί και το Παγκράτι που είναι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων όσων αναζητούν σπίτι για ενοίκιο αυτή την περίοδο, με τις μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 8,8 ευρώ ανά τ.μ. Στην προσφορά περιλαμβάνονται εδώ αρκετά σπίτια επιπλωμένα, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά ήταν, προ πανδημίας, αναρτημένα στις γνωστές πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και πλέον, λόγω του ξεκαθαρίσματος στην αγορά του Airbnb που έφερε η πανδημία, οι ιδιοκτήτες τους έχουν περάσει στη μακροχρόνια μίσθωση, αναζητώντας μόνιμους ενοικιαστές.
Οριακά αυξημένες, κατά 2%, εμφανίζονται ο τιμές των ενοικίων στην πρώτη προτίμηση των υποψηφίων ενοικιαστών στους Αμπελοκήπους και το Πεντάγωνο. Εκεί οι τιμές είναι στα 8,6 ευρώ ανά τ.μ., νούμερο που διπλασιάζεται στα 16 ευρώ ανά τ.μ. όταν πρόκειται για νεόδμητη κατοικία. Οι Αμπελόκηποι είναι από τις λίγες περιοχές πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κάποια -έστω και λίγα- νεόδμητα ακίνητα, τα οποία, ως γνωστόν, αν κι έχουν ζήτηση, σπανίζουν γενικότερα στην ελληνική κτηματαγορά μετά τη μακρά περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης που έφερε την απόλυτη ανομβρία στις νέες κατασκευές.
Διαβάστε ακόμα:
Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές
Η κληρονομιά που άφησε πίσω του o Δημήτρης Κοντομηνάς – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στην Ύδρα
Μάικ Νόβογκρατς: Υπολογίζει «στροφή» στο Bitcoin και απαγκίστρωση από το δολάριο λόγω του πολέμου