Τρία νέα επαγγελματικά προφίλ για όσους επιθυμούν να εργαστούν, σε παρούσα ή μελλοντική φάση, σε μία έξυπνη πόλη, θα ανιχνεύσει το online workshop με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακές ικανότητες στελεχών έξυπνων πόλεων» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου. Τα νέα αυτά επαγγελματικά προφίλ, όπως ανακοινώθηκε είναι, σχεδιαστής έξυπνης πόλης (CityPlanner), προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής έξυπνης πόλης (Smart City ΙΤ Manager) και ειδικός ψηφιακών συστημάτων έξυπνης πόλης (Smart City IT Officer). Στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι (4 από Ελλάδα, 3 από Γερμανία, 3 από Ιταλία, 2 από Κύπρο και 1 από Βέλγιο). Ο συντονιστής εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ από την Ελλάδα επίσης συμμετέχουν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) καθώς και οι Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ (CITIESNET SA).
Στόχος του έργου είναι η επαγγελματική ανάπτυξη μέσω κατάλληλης επιμόρφωσης των στελεχών που εργάζονται ή θα εργαστούν σε Δήμους, οι οποίοι σταδιακά μετασχηματίζονται σε Έξυπνες Πόλεις. Μέσω της εκπαίδευσης, τα στελέχη των Δήμων θα αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση έξυπνων πόλεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Φιτσιλής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του online workshop, αναφερόμενος σε αυτά τα τρία επαγγελματικά προφίλ, τονίζει τα εξής: «Η ανάπτυξη των πόλεων και ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, διότι αφενός θα πρέπει να αναπτύξουμε τις απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις στην υπηρεσία του πολίτη και των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους πολίτες, τους δημότες αλλά και τους εργαζόμενους στους Δήμους». Συνεχίζοντας, ο κ.Φιτσιλής τονίζει «ότι για την ανάπτυξη μιας έξυπνης πόλης δεν είναι αναγκαία μόνο η ύπαρξη των κατάλληλων τεχνολογιών, αλλά και η ύπαρξη των κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών και κυρίως των ενημερωμένων πολιτών. Προφανώς, χωρίς τους πολίτες δίπλα μας, χωρίς τα κατάλληλα και σωστά εκπαιδευμένα στελέχη, το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».
Και καταλήγει: «Το έργο DevOpsforsmartcities στοχεύει στο να συμβάλλει ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να εντοπίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των στελεχών των έξυπνων πόλεων και να καλύψει στο μέτρο του δυνατού αυτό το έλλειμμα».