search icon

Ελλάδα

5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Με 4 νέες εταιρείες – τεχνοβλαστούς το ΑΠΘ στο 2022

Εξελίξεις και για τα πολυαναμενόμενα βιομηχανικά διδακτορικά μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους – Ανάμεσα στα αποτελέσματα της εργασίας των διεπιστημονικών ομάδων περιλαμβάνεται και η δημιουγία της ταχύτερης μνήμης RAM στον κόσμο

Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων εταιρειών – τεχνοβλαστών (spin-off), εκ των οποίων οι δύο ιδρύθηκαν ήδη και ισάριθμες θα μπουν στην αφετηρία τον Μάρτιο, κάνει «ποδαρικό» στο 2022 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παράλληλα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις και γύρω από τα πολυαναμενόμενα βιομηχανικά διδακτορικά.

Οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί του ΑΠΘ, που φέρνουν την ερευνητική παραγωγή του εγγύτερα στην αγορά, ανέρχονται σήμερα σε 11, με τη δημιουργία της πρώτης γενιάς τους να χρονολογείται από το 2007 – 2008 και την τέταρτη (γενιά) να κυοφορείται φέτος.

Παράλληλα, στο ΑΠΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 83 ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατοχυρωμένα κατά κύριο λόγο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι μόνο, αφού υπάρχουν πατέντες με πιθανό πεδίο δράσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, ακόμα και στην Κίνα.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, μιλώντας σήμερα στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο – Ατζέντα Θεσσαλονίκης».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Στυλιανίδης, η μείωση της απόστασης μεταξύ ερευνητικής παραγωγής του πανεπιστημίου και αναγκών της αγοράς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΑΠΘ, και σήμερα το ένα τρίτο της έρευνας που υλοποιείται στο Αριστοτέλειο αφορά συνεργασίες με τη βιομηχανία.

Πάνω από 6.000 ερευνητικά έργα και τζίρος €300 εκατ. σε μια 5ετία

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ επανέλαβε ακόμα ότι την τελευταία πενταετία στο ΑΠΘ υλοποιήθηκαν περίπου 6.000 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τον σχετικό τζίρο να ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. αφορούν μόνο το πανδημικό 2020.

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ακόμα το έργο που παράγεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, το οποίο φιλοξενεί 22 διεπιστημονικές ομάδες σε δύο κτίρια στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής εργασίας των ομάδων αυτών περιλαμβάνεται και η δημιουγία της ταχύτερης μνήμης RAM στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται deals ύψους 3 δισ. ευρώ το 2022, σχεδόν 2% πρόσθετο ΑΕΠ για φέτος

Τα οφέλη από τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Tesla: Νέες κατηγορίες για ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις σε εργοστάσιο στην Καλιφόρνια

 

Exit mobile version