Στον κόσμο των επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια ανήκουν, αδιαμφισβήτητα, στο τομέα της τεχνολογίας. Είναι λες και κάθε μέρα ξεφυτρώνει ένας νέος δισεκατομμυριούχος της tech και είναι λογικό. Γιατί εκείνος μπορεί πολύ πιο εύκολα να πουλήσει την ιδέα του με έναν αέρα νεωτερισμού και εφευρετικότητας, με άπειρες προοπτικές ορατές στον απέραντο ορίζοντα. Και όμως, εν έτει 2020, ο πλουσιότερος Ασιάτης στον κόσμο, πουλάει το πιο βασικό αγαθό από όλα: Το νερό.
Πρόκειται για τον Ζονγκ Σανσάν, έναν μυστηριώδη, ίσως κάποιος να τον έλεγε και κρυψίνους άνδρα, που έχει άξια κερδίσει το παρατσούκλι «μοναχικός λύκος» στην πατρίδα του. Γιατί δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, δεν βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας και πολύ σπάνια μιλά στους δημοσιογράφους. Όμως βλέποντας την πορεία της ζωής του, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς το πώς διαφέρει από τον τυπικό δισεκατομμυριούχο του 21ού αιώνα.
Γεννημένος στην πόλη Χουανγκτσόου το 1954, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο στην έκτη δημοτικού, λόγω της ασύλληπτα καταστροφικής πολιτιστικής επανάστασης της Κίνας. Οι σχετικά εύποροι γονείς του διώχτηκαν από τις αρχές και ο ίδιος δούλεψε ως οικοδόμος και βοηθός μαραγκού για να επιβιώσει. Μετά την πτώση του Μάο Ζεντόνγκ, σπούδασε και έπιασε δουλειά σε μία κρατική εφημερίδα. Εκεί, μετά από πέντε χρόνια καλύπτοντας τον οικονομικό κλάδο, ο Ζονγκ σκέφτηκε πως θα ήταν καλή στιγμή να γίνει επιχειρηματίας. Είχε απόλυτο δίκιο. Την δεκαετία του 80’, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Τενγκ Σιαοπίνγκ έβαλαν τα θεμέλια για το οικονομικό θαύμα της Κίνας που θα ακολουθούσε. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 80’, ο Ζονγκ μετακόμισε στην Χαϊνάν, τότε την μεγαλύτερη Ειδική Οικονομική Ζώνη στην χώρα, όπου οι νόμοι ήταν πιο φιλελεύθεροι προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.
Δοκίμασε και πάλι την δημοσιογραφία, ακόμη και την παραγωγή μανιταριών, χωρίς αποτελέσματα. Μέχρι που βρήκε την επιτυχία πουλώντας ένα συμπλήρωμα διατροφής και ένα χάπι για την στυτική δυσλειτουργία. Όμως μετά από ελέγχους που έγιναν στα προϊόντα του, αναγκάστηκε να αλλάξει και πάλι επάγγελμα. Το 1996, ίδρυσε την Norfu Springs, μία εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, που τελικά θα τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία.
Αναγνωρίσιμη από τα χαρακτηριστικά κόκκινα καπάκια της, η Norfu Springs έγινε γνωστή με μερικές εξαιρετικά αποτελεσματικές διαφημίσεις, που παρουσίαζαν το νερό της ως πιο φυσικό και καθαρό από τα προϊόντα των ανταγωνιστών της. Ο Ζονγκ είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού, καθώς στα τελευταία 20 χρόνια αυξήθηκε δραστικά και η κατανάλωση νερού στην Κίνα, αλλά και η επίγνωση των πολιτών για το τι βάζουν στον οργανισμό τους. Σήμερα, η Norfu Springs είναι η πιο δημοφιλείς μάρκα εμφιαλωμένου νερού σε ολόκληρη την χώρα, έχοντας μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%.
Μπορεί να μην είναι μία τόσο συναρπαστική επένδυση, αλλά με τα προβλήματα που έχουν συναντήσει κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες σαν την Huawei, την Tik Tok και πιο πρόσφατα την Ali Baba, οι επενδυτές εκτίμησαν την σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των εσόδων της Norfu Springs. Έτσι, όταν έκανε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο IPO τον Σεπτέμβρη, η περιουσία του Ζονγκ, ο οποίος κατέχει το 84% της εταιρείας, εκτοξεύτηκε.
Πλέον, το net worth του 64χρονου υπολογίζεται στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως δεν έρχονται όλα από την Norfu Springs. O Ζονγκ είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος και στην φαρμακευτική Wantai Biological Pharmacy, η οποία εξελίσσει ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό. Έτσι, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο του Πεκίνου, τον Απρίλιο, η περιουσία του αυξήθηκε κατά δέκα δισεκατομμύρια.
Όπως λοιπόν αρμόζει στο τέλος μιας χρονιάς σαν την φετινή, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας και 11ος σε ολόκληρο τον κόσμο έβγαλε πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερικούς μήνες, έχοντας αρχίσει την χρονιά χωρίς να είναι καν στους πρώτους 100.
Διαβάστε ακόμη:
Με τρεις ταχύτητες η αγορά κατοικίας το 2021 στην Ελλάδα
MyCar: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων
Brexit: Μεταξύ θριάμβου και ανησυχίας η είσοδος στη νέα εποχή για τη Βρετανία (vid)