Σε «διαφημιστή» του ελληνικού σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων και των ενεργειακών assets εξελίσσεται ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, οργώνοντας όλη την υφήλιο και πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Μετά την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε εκεί με κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, ο κ. Θωμάς μεταβαίνει σήμερα στην Ρώμη όπου έχει προγραμματισμένα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη και ιταλικές εταιρείες.
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων μπαίνουν οι σχεδιασμοί για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει την συμμετοχή της Ιταλίας. Ο κ. Χατζηδάκης έχει δηλώσει αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα προστεθεί στους συντελεστές αυτού του μεγάλου έργου. Το Ιταλικό ενδιαφέρον είναι όμως ευρύτερο.
Tον Εast Med υποστηρίζουν και οι μέτοχοι του TAP και βασικοί μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, θέση που είχαν εκδηλώσει και κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι Ιταλικές εταιρείες φιγουράρουν ψηλά και για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ) και αποτελούν ευρωπαϊκές εταιρείες με πλήθος ενδιαφερόντων για την χώρα μας.
Για παράδειγμα η Italgas, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εμφανίζεται «ζεστή» για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αντίστοιχα η Ιταλική ENEL, η πρώην κρατική ΔΕΗ θεωρείται μεταξύ εκείνων που θα εμφανιστούν στο διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού μετοχών έως 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ πέρα από τις συζητήσεις για συμμετοχή στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, εμφανίζουν ενδιαφέρον και για την πώληση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας ένα διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και η TEΡNA, ο Ιταλός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν στο παρελθόν στους ενδιαφερόμενους για τον ΑΔΜΗΕ. Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι εξετάζεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή. Να σημειωθεί ότι η Κινεζική State Grid, η οποία συμμετέχει με 24% στον ΑΔΜΗΕ, έχει έμμεση σχέση με την εταιρεία. Μέσω του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP Reti), που ελέγχουν το 35% των μετοχών του, οι Κινέζοι έχουν βάλλει πόδι και στην TERNA. Στην τελευταία το CDP Reti κατέχει το 30% των μετοχών.
Ο κ. Θωμάς έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με εκπροσώπους του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τους οποίους το Φθινόπωρο είχε συναντήσει και στην Αθήνα.
Το ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει επίσης στην Ιταλική Snam (εκ των κύριων μετόχων του TAP και του ΔΕΣΦΑ) αλλά και στην Italgas.
Ενόψει του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, η Italgas εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει με την Ιταλική ΕΝΙ για την εξαγορά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που αναπτύσσει τα δίκτυα φυσικού αερίου. Η θυγατρικής της, Εni gas e Luce έχει αποσαφηνίσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσω της Ζeniθ.