search icon

business stories

Yalco: Η μάχη με το χρόνο για τον «Λευκό Ιππότη» και η συμφωνία για τα δάνεια (upd)

Η νέα πτώση στις πωλήσεις, οι πλειστηριασμοί και η «χαριστική βολή» της πανδημίας - Εξελίξεις προοιωνίζονται μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση απαιτήσεων που γνωστοποίησε σήμερα η εισηγμένη

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για την Yalco, την ιστορική εταιρεία επαγγελματικού και οικιακού εξοπλισμού της οικογένειας Κωνσταντίνου που λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί στα… σχοινιά.

Η περαιτέρω πτώση των πωλήσεων, η διεύρυνση των συσσωρευμένων ζημιών και οι καταλυτικές συνέπειες της πανδημίας που λειτουργεί ως «χαριστική βολή», διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το «αύριο».

Συγκεκριμένα, ο τζίρος της Yalco το 2020 ήταν μόλις 3,96 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. το 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 48%, που οφείλεται κυρίως στο ανεπαρκές κεφάλαιο κίνησης και στις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19. Τα μικτά κέρδη ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία και ανήλθαν σε 903.000 ευρώ έναντι 2,66 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4,47 εκατ., έναντι ζημιών 4,88 εκατ. Λόγω των υψηλών συσσωρευμένων ζημιών η εταιρεία παρουσιάζει αρνητική καθαρή θέση 41,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό.

Όλα αυτά σε τίποτα δεν θυμίζουν τον κραταιό όμιλο του παρελθόντος που κυριαρχούσε στην αγορά HO.RE.CA και της λιανικής, είχε εξαγωγές σε 25 χώρες και λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, έκανε κύκλο εργασιών ύψους 67,8 εκατ. ευρώ. Aπό τότε, όμως, ξεκίνησε η καθοδική τροχιά που έφτασε μέχρι τη σημερινή δυσχερή κατάσταση.

Σημείο καμπής υπήρξε ο Δεκέμβριος του 2016, όταν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η οικογένεια Κωνσταντίνου συμφώνησε με τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Eθνική την αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκαν δύο νέα κοινά ομολογιακά (18 εκατ. και 10,94 εκατ.) και ένα μετατρέψιμο (10,2 εκατ.), ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε ένα σχέδιο συνολικής αναδιοργάνωσης με πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό (Ρουμανία, Ουγγαρία) και δραστηριοτήτων. Επελαύνουσας της κρίσης όμως η εταιρεία αδυνατούσε να πιάσει τους στόχους με συνέπεια την αναταξινόμηση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων στις βραχυπρόθεσμες.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η μη αναστρέψιμη κατηφορική διαδρομή, με τις καταγγελίες των δανείων, τις επιταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς.

Οι μνηστήρες και οι νεότερες πιέσεις

Η οικογένεια Κωνσταντίνου, βλέποντας το αδιέξοδο και σε συμφωνία με τις τράπεζες ξεκίνησε την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν κρούσεις από αρκετούς μνηστήρες καθώς και εκδήλωση «δεσμευτικού ενδιαφέροντος» από συγκεκριμένο υποψήφιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν – μέχρι στιγμής – δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Έτσι, η Yalco παρέμεινε «μόνη» στο πεδίο της μάχης, με την εξάπλωση της πανδημίας να οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των πωλήσεων λόγω της αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής και των ξενοδοχειακών μονάδων.

Στις 13 Μαρτίου 2020 η Eurobank ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων γνωστοποίησε στην εταιρεία δήλωση συνέχισης του προγράμματος αναγκαστικής εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού για τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι την 20/05/2020. Ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί.

Δεν συνέβη το ίδιο με οικόπεδο στην Κηφισιά, ιδιοκτησίας του Σωκράτη και της Αμαλίας Κωνσταντίνου που βγήκε στο σφυρί το Δεκέμβριο του 2019. Ο πλειστηριασμός αυτός ολοκληρώθηκε με το αντίτιμο να ανέρχεται σε 1.500.100 ευρώ, που ασφαλώς όλα πήγαν υπέρ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί πλέον στη doValue Greece.

Στις 31 Μαρτίου 2021 το συνολικό οφειλόμενο ποσό που κατέστη ληξιπρόθεσμό και καλείτο να καταβάλει άμεσα η εταιρεία ανερχόταν σε 45.169.819 ευρώ (38.571.418 ευρώ ο κεφάλαιο 6.598.401 ευρώ οι τόκοι).

Το «σκάφος» συνέχισε να πλέει μέσα σε τρικυμιώδη κύματα που εντάθηκαν περισσότερο με την πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα, με την αναστολή λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων, πολυκαταστημάτων και σημείων με μεγάλη προσέλευση καταναλωτών, μαζί με τις παρεπόμενες επιπτώσεις στην παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου και την εφοδιαστική αλυσίδα, επέφεραν ένα ακόμη σκληρό «χτύπημα».

Είναι ενδεικτική η εκτίμηση ότι «η μεγαλύτερη επίπτωση για την εταιρεία από την εξάπλωση του ιού είναι πως σε αυτό το αβέβαιο εγχώριο αλλά και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον η όποια περιορισμένη πιθανότητα εξεύρεσής λύσης που θα μπορούσε να διασφαλίσει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας περιορίζεται ακόμα περισσότερο»…

Η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν περιορίσει σημαντικά την δραστηριότητα και, όπως σημειώνεται, «απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας σε συνδυασμό με την εξεύρεση κατάλληλου σχεδίου αναδιοργάνωσης». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων δεν επιτρέπει στην εταιρεία να εκμεταλλεύεται τη ζήτηση για τα προϊόντα της τόσο για οικιακή, αλλά κυρίως για επαγγελματική χρήση (ξενοδοχεία και εστιατόρια)». Δηλαδή, και τώρα που με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχουν δουλειές η Yalco δεν διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί.

Πάντως, παρά τις δυσμενέστατες εξελίξεις «η εταιρεία συνεχίζει, έστω και σε σημαντικά περιορισμένο βαθμό, τη λειτουργία της με πρωταρχικό μέλημα της Διοίκησης την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως επίσης και την εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των προμηθευτών της. Ωστόσο η παρατεταμένη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων έχει περιορίσει δραστικά την όποια δυνατότητα της να αυτοχρηματοδοτήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των επόμενων μηνών. Ως αποτέλεσμα μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποσού 1.112.882 ευρώ», όπως τονίζεται.

Η αποχώρηση του θεμελιωτή

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Yalco έζησε άλλη μια ιστορική καμπή, καθώς πέρα από τα 100 χρόνια διαδρομής της στην αγορά, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, με τη θέση του προέδρου να αναλαμβάνει η Αικατερίνη Κωνσταντίνου και με το «τιμόνι» να παραμένει στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου Σωκράτη Κωνσταντίνου. Η αποχώρηση του ανθρώπου που μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση «Γυαλικά Κωνσταντίνου» στον κραταιό όμιλο που μεσουράνησε επί δεκαετίες στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο έχει τη δική της βαρύτητα αλλά και έναν αυτονόητο συμβολισμό.

Η πορεία τους πρώτους μήνες του 2021 δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά καθώς εξελίχτηκε με σημαντικές απώλειες πωλήσεων όπως επίσης και περαιτέρω ζημιογόνα λειτουργικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «οι πωλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου οι οποίες παρουσιάζουν εποχικότητα και συνδέονται άμεσα με την πορεία του τουρισμού πλήττονται για το πρώτο τετράμηνο 2021», ενώ «η άρση των περιοριστικών μέτρων και η εξεύρεση λύσης με τις πιστώτριες τράπεζες το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη των μεγεθών».

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το κατασκότεινο σκηνικό, το όνομα, η αξία και η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της Yalco εξακολουθούν να «μετρούν» στην αγορά και ειδικότερα στον κλάδο του HO.RE.CA. Έτσι, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες η εταιρεία ανέλαβε τον εξοπλισμό των εστιατορίων, του bar και της κουζίνας του νέου high-end ξενοδοχείου Brown Acropol by Brown Hotels Collection, στη συνέχεια για το νέο πέντε αστέρων ξενοδοχείο Ikos Andalusia στην Ισπανία και τον Φεβρουάριο για το πρώτο «smart» ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Onoma Hotel.

Από τα όσα αναφέρει η Διοίκηση γίνεται σαφές πως «συνεχίζει την προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των διαθέσιμων πόρων, ωστόσο δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας».

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει θέσει σε εφαρμογή, ούτε έχει εγκρίνει κάποιο σχέδιο για την εθελοντική εκκαθάριση της εταιρείας, ούτε έχει προβεί σε στάση πληρωμών. Μάλιστα στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 7 Ιουλίου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση ενός κατάλληλου σχεδίου εξυγίανσης. Το ερώτημα, όμως, είναι αν υπάρχει πλέον χρόνος ή αν πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στερέψει, με αποτέλεσμα να επίκειται αποφάσεις…

Συμφωνία για μεταβίβαση απαιτήσεων

Όλα πάντως δείχνουν πως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις καθώς η εταιρεία σήμερα ανακοίνωσε πως στις 27 Ιουλίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση για την πώλήση και μεταβίβαση στην IREP YALCO (IRELAND) DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, με έδρα στην Ιρλανδία, των απαιτήσεων από τα δάνεια και της πιστώσεις της εταιρείας που κατείχαν οι doValue Greece, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η IREP YALCO (IRELAND) DESIGNATED ACTIVITY COMPANY είναι πλέον η μοναδική δικαιούχος όλων των δικαιωμάτων, αξιώσεων και εξασφαλίσεων αναφορικά με τις μεταβιβασθείσες απαιτήσεις. Η τελευταία με τη σειρά της έχει εξουσιοδοτήσει την Β2 Kapital A.E. (σ.σ. ανήκει στο νορβηγικό όμιλο διαχείρισης απαιτήσεων B2Holding) για να διαχειρίζεται τις μεταβιβασθείσες απαιτήσεις, σε σχέση με τις δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 4354/2015, όπως ισχύει.

«Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Yalco να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξυγίανσης αλλά και να επικεντρωθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξής της», καταλήγει η ενημέρωση της YALCO, δίνοντας σαφώς το στίγμα των επερχόμενων εξελίξεων . 

Διαβάστε ακόμη:

Οριστικό: Ποιοι μπορούν πλέον να αναλάβουν υποθέσεις υπερχρεωμένων – Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 12:00 η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού – Τι θα πει

Γιατί εξαφανίστηκαν από τα ράφια πασίγνωστα αντιηλιακά όπως Coppertone και Banana Boat 

 

Exit mobile version