Αντίστροφα αρχίζει να μετράει ο χρόνος για το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδιάζεται να αποτελέσει την καρδιά ενός ζωντανού οργανισμού παραγωγής καινοτομίας μέσω της σύνδεσης της έρευνας με το mainstream επιχειρείν.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται το πρώτο τεύχος της δημοπράτησης του έργου «Πολιτεία Καινοτομίας». Ενα πολύ φιλόδοξο έργο το οποίο θα αναπτυχθεί στην έκταση των 17.893 τ.μ. του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ. Εκεί θα φιλοξενούνται τμήματα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) επιχειρήσεων, startup επιχειρήσεις, ερευνητές, ακαδημαϊκά ιδρύματα, spin-off, startup incubators/accelerators και θα μπορούν να δημιουργούν επιχειρηματικές συνεργασίες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και επιχειρήσεις.
«Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη», λέει στο «business stories» ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνος για την Ερευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο οποίος οραματίστηκε τον συγκεκριμένο χώρο. «Φανταστείτε έναν χώρο όπου καθημερινά θα γίνεται match making μεταξύ του οικοσυστήματος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών του εξωτερικού ή mainstream επιχειρήσεων. Εκεί όπου θα γεννιούνται νέες ιδέες και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν με επιχειρηματικούς όρους», προσθέτει.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνος για την Ερευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας
Το έργο που, σύμφωνα με τον κ. Δήμα μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα προσδιοριστεί ένας προϋπολογισμός γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστεί ως προς παραχώρηση ΣΔΙΤ. Κοινώς, θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια στον επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις, αποδίδοντας ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που θα έχει στο Δημόσιο, το οποίο παραχωρεί την έκταση.
Μόνο που ο συγκεκριμένος επενδυτής αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι μία κοινοπραξία δυνάμεων, αφού στον διαγωνισμό τίθενται περιορισμοί αναφορικά με το ποιος θα μπορεί να εκτελεί τη διαχείριση. «Δεν θέλουμε να είναι ένα έργο real estate, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό οργανισμό που θα δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία. Επομένως, ο επενδυτής-διαχειριστής θα πρέπει να είναι και φορέας καινοτομίας με σημαντικές διασυνδέσεις εντός και εκτός συνόρων», λέει ο κ. Δήμας. Κάτι που μαθηματικά οδηγεί σε συμπράξεις, οι οποίες, όπως λέει ο κ. Δήμας, μπορούν να προκύψουν και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συζήτησης που θα ξεκινήσει με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα υποβάλουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στην άνοιξη με στόχο ως τον Σεπτέμβριο του 2021 να υπάρξει ο ανάδοχος και να προχωρήσει το έργο.
Ο ίδιος δεν κρύβει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ακόμα και από ξένους σημαντικούς παίκτες στον ευρύτερο χώρο της γνώσης και της τεχνολογίας για την «Πολιτεία Καινοτομίας». Ενας απ’ αυτούς είναι και η Amazon Web Services, εκπρόσωποι της οποίας είχαν επαφές τουλάχιστον δύο φορές με τον κ. Δήμα. «Μας έχουν προσεγγίσει πολλοί ενδιαφερόμενοι για το πρότζεκτ και αυτό δημιουργεί ελπίδες. Βέβαια όλα θα φανούν στην έμπρακτη ανταπόκριση που θα υπάρξει στον διαγωνισμό».
Συνολικά, με βάση τους πολεοδομικούς όρους που ισχύουν, αναμένεται να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ. Το Δημόσιο αναμένεται να θέσει ορισμένες προδιαγραφές, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί μεγάλη ελευθερία στον επενδυτή. O απαράβατος κανόνας όμως είναι ένας: η «Πολιτεία Καινοτομίας» να λειτουργήσει ως κυψέλη, συγκεντρώνοντας μικρούς και μεγάλους παίκτες, και όχι να ενοικιαστεί σε δυο-τρεις μεγάλες και γνωστές εταιρείες.
«Ο στόχος δεν είναι απλά να φιλοξενεί γραφεία γνωστών επιχειρήσεων, αλλά να γίνει πραγματικά κέντρο καινοτομίας», λέει ο κ. Δήμας.
Παράλληλα, το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που με βάση τους σχεδιασμούς, πέραν της οικιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αναβάθμισης της περιοχής, θα αποκτήσει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή τεχνολογίας στη χώρα. Και μάλιστα μέσα από ένα ιστορικό ακίνητο που συνδέθηκε άρρηκτα με τη βιομηχανική ανάπτυξη και της έρευνας στην Ελλάδα, τον 19ο αιώνα, αλλά έμενε αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο εδώ και 30 χρόνια.
Η «Πολιτεία Καινοτομίας» αναμένεται να γράψει και ένα ρεκόρ για το Δημόσιο, αφού από μία απλή ιδέα μετουσιώνεται σε πράξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Πριν από 14 μήνες, το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Εξετάσαμε πολλά διαφορετικά ακίνητα και καταλήξαμε στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ για πολλούς λόγους. Η χρήση του ακινήτου ήρθε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Καταρτίσαμε business plan για να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία ήταν η πρώτη που διεξήχθη διαδικτυακά, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, λόγω της πανδημίας από την εξάπλωση του COVID-19. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες και πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα περάσαμε από το θεωρητικό σκέλος στην πράξη, για να αποκτήσει η χώρα τη δική της Πολιτεία Καινοτομίας», καταλήγει ο κ. Δήμας.
Διαβάστε ακόμη:
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την «Πολιτεία Καινοτομίας»
Ο νέος Σεΐχης της πόλης, ο Καματάκης και ο υπουργός με το «μπισκοτάκι» του