Στις 5 Μαΐου θα χτυπήσει για δεύτερη φορά το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την πολυτελή μεζονέτα του Κ. Παπαδημητρακόπουλου στην Κηφισιά. Το πρώτο σφυρί για το ακίνητο του ανθρώπου που δημιούργησε την Globo ήχησε στις 10 Μαρτίου, χωρίς, όμως, να υπάρξει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον.
Τώρα και σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, όπως αποκαλύπτει το newmoney, προγραμματίστηκε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς που συνολικά ανέρχεται σε 566.000 ευρώ.
Πρόκειται για τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν μια μεζονέτα με πισίνα καθώς και δύο θέσεις στάθμευσης, -σε συγκρότημα τριών διώροφων κατοικιών, που αναπτύσσονται εντός οικοπέδου 762,4 τ.μ.-, και οι οποίες αποκτήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2003.
Κατά την έκθεση κατάσχεσης η εν λόγω μεζονέτα διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο και αποτελείται από υπόγειο 73,22 τ.μ., που περιλαμβάνει αποθήκες, λεβητοστάσιο, δεξαμενή καυσίμων και μηχανοστάσιο, ισόγειο 73,33 τ.μ. με χώρο υποδοχής, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, W.C., ιματιοθήκη, την κλίμακα επικοινωνίας με τους άλλους ορόφους, φρέαρ ανελκυστήρα, έναν ημιυπαίθριο χώρο, πρώτο όροφο 55,22 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό, διάδρομο, κλίμακα επικοινωνίας με τους άλλους ορόφους και έναν εξώστη καθώς και δεύτερο όροφο 20,08 τ.μ., που αποτελείται από λουτρό, έναν μικρό χώρο, και δύο εξώστες, έναν στην πρόσοψη και έναν στον οπίσθιο ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.
Η συνολική επιφάνεια της μεζονέτας είναι 221,85 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 330/1000. Μαζί βγαίνουν και δύο θέσεις στάθμευσης, εμβαδού 11,80 τ.μ. καθεμιά.
Στη μεζονέτα ανήκει ακόμη χώρος αποκλειστικής χρήσης επιφάνειας 156,57 τ.μ., ενώ στον ακάλυπτο υπάρχει πισίνα επιφανείας 20 τ.μ. περίπου, για την οποία πιθανολογείται ότι δεν έχει οικοδομική άδεια.
Στην έκθεση εκτίμησης αναφέρεται ότι έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές υπερβάσεις, ενώ για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας υιοθετήθηκε η τιμή των 1.692 €/τ.μ. για τη μεζονέτα και των 5.300€/θέση για τις θέσεις στάθμευσης. Έτσι, η αγοραία αξία των ιδιοκτησιών κατά την ημερομηνία εκτίμησης (Ιούνιος 2021) προσδιορίστηκε στις 375.000 ευρώ για τη μεζονέτα και στις 5.300 ευρώ για κάθε θέση στάθμευσης. Με βάση αυτά η αρχική συνολική τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της 10ης Μαρτίου, -με επισπεύδουσα τη doValue-, ήταν 385.600 ευρώ.
Το δικαστήριο αύξησε την τιμή
Στις 15 Φεβρουαρίου, όμως, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος κατέθεσε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της doValue, ζητώντας να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την περιγραφή των ακινήτων του και την τιμή πρώτης προσφοράς επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η αξία της μεζονέτας ανέρχεται στο ποσό των 575.000 ευρώ και εκάστης εκ των θέσεων στάθμευσης στο ποσό των 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο η συνολική επιφάνεια της κατοικίας κατόπιν τακτοποιημένων υπερβάσεων είναι 273,68 τ.μ. (250,91 τ.μ. κύριοι και 22,77 τ.μ. βοηθητικοί χώροι), ενώ οι όποιες παραβάσεις και αλλαγές χρήσης έχουν υπαχθεί στον ν.4178/2013 και έχει εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου ύψους 12.946,22 ευρώ.
Στην απόφαση πιθανολογείται ότι η μεζονέτα είναι «σύγχρονης αρχιτεκτονικής, καλής αισθητικής, ανώτερης από το μέσο όρο των συμβατικών κατασκευών της εποχής της και με προσθήκες πολυτέλειας τόσο στη διαμόρφωση των χώρων όσο και στα υλικά κατασκευής».
Όπως αναφέρεται ακόμη, ο περιβάλλων ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου, που είναι αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης μεζονέτας, είναι διαμορφωμένος με γκαζόν, πλακόστρωση και πέργκολες, ενώ φράσσεται περιμετρικά με ξύλινα κιγκλιδώματα επί τοιχίου, εσωτερικά ψηλά δέντρα και θάμνους «που προσφέρουν αισθητική αναβάθμιση και απομονώνουν την κατοικία από τον δρόμο, δημιουργώντας ιδιωτικότητα».
Όσον αφορά τη θέση, εκτιμήθηκε ότι το ακίνητο «βρίσκεται σε μια ήσυχη και πευκόφυτη περιοχή, με καθαρά οικιστικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για περιοχή αμιγούς κατοικίας, η οποία αποτελείται κυρίως από μεζονέτες και μονοκατοικίες».
Έτσι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 25 Φεβρουαρίου έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς σε 550.000 ευρώ για τη μεζονέτα και σε 8.000 ευρώ για κάθε μία από τις δύο θέσεις στάθμευσης.
Τα βάρη του ακινήτου
Από τις διαταγές πληρωμής εις βάρος του κ. Παπαδημητρακόπουλου και της εταιρείας Globo Technologies S.A. προκύπτει ότι πρέπει να καταβάλουν εις ολόκληρον έκαστος στη Eurobank το ποσό των 339.612,59 ευρώ, «έντοκα με το συμβατικό επιτόκιο υπερημερίας από την 6-5-2017 και εφεξής μέχρι την πλήρη εξόφληση, πλέον εισφοράς ν.128/1975, των τόκων υπερημερίας κεφαλαιοποιουμένων και ανατοκιζομένων ανά εξάμηνο καθώς και το ποσό των 8.693 ευρώ για τη δικαστική δαπάνη έκδοσης της διαταγής πληρωμής».
Όσον αφορά τα βάρη που κουβαλάει το ακίνητο περιλαμβάνουν προσημείωση υπέρ της Themeleion III Mortage Finance PLC για ποσό 520.000 ευρώ που εγγράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2003, προσημείωση υπέρ της Eurobank για ποσό 195.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 31 Μαρτίου 2006, προσημείωση υπέρ της Anaptyxi SME II APC Limited για ποσό 420.000 ευρώ εγγραφείσα στις 10 Ιουνίου 2010, αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του ΙΚΑ για 112.488,30 ευρώ που εγγράφηκε στις 22 Ιουλίου 2016, καθώς και άλλη αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του ΕΦΚΑ για 843.720,41 ευρώ που εγγράφηκε στις 23 Ιουνίου 2017.
Το σκάνδαλο της Globo
Ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος ήταν το κεντρικό πρόσωπο της Globo, που άνοιξε τον κύκλο των ηχηρών αποκαλύψεων από το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο για ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, καθώς ακολούθησαν, όπως είναι γνωστό, η Folli Follie και η Akazoo.
Επί της ουσίας, με αφετηρία την Αθήνα και με δανεικό το αρχικό κεφάλαιο κατάφερε να χτίσει το πιο φανταχτερό greek success story στην αγορά των νέων τεχνολογιών, φτάνοντας μέχρι και στην αμερικανική «μητρόπολη» της ψηφιακής επανάστασης, όπου έκανε και εξαγορές.
Ο ίδιος ο “Mr. Globo” απέσπασε πολλά βραβεία, αναδείχθηκε Manager Of The Year, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος.
Σταθμός για την εκτόξευση της εταιρείας του ήταν το 2007, όταν 10 χρόνια μετά την ίδρυσή της (το 1997) έκανε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, την ώρα που κέρδιζε σειρά έργων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων σε υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ. Το 2015, το δημιούργημά του, είχε γιγαντωθεί μέσα από διαρκείς επεκτάσεις και εξαγορές σε ένα δαιδαλώδες οικοδόμημα, αποκτώντας παρουσία μέσω θυγατρικών και γραφείων, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Πάλο Αλτο, στο Οχάιο, στο Δουβλίνο, το Ντουμπάι κ.ά.
Η «βόμβα» του Γκρέγκο και η κατάρρευση
Όλα αυτά μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 που ήρθε η «βόμβα» από το Quintessential Capital Management (QCM), το πολυσέλιδο πόρισμα του οποίου είχε τον τίτλο «Globo Plc: It’s a Greek Parmalat». Με άλλα λόγια, παρομοίαζε τον όμιλο του κ. Παπαδημητρακόπουλου με τη σκανδαλώδη υπόθεση της ιταλικής Parmalat, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρώπης, την εποχή του 2003-2004. Σχεδόν ταυτόχρονα το θέμα ερεύνησαν και οι «Financial Times» αναδεικνύοντας τη μεγάλη «φούσκα».
Το συμπέρασμα ήταν ότι η Globo Plc διόγκωνε μαζικά τα έσοδα και τα κέρδη της, με τιμολόγια εικονικών πωλήσεων από συνεργάτιδες εταιρείες-κελύφη (shell companies) που ελέγχονταν από την ίδια παρουσιάζοντας έτσι θεαματική αύξηση τζίρου. Διατυπωνόταν η εκτίμηση μάλιστα ότι το 60% των πωλήσεων της Globo λάμβαναν χώρα μέσω εικονικών τιμολογίων. Παράλληλα, υπήρχαν άλλες «δικές» της εταιρείες-κελύφη που παρίσταναν τους προμηθευτές της για διάφορες υπηρεσίες που δήθεν της προσέφεραν. Επίσης, πολλές από τις εταιρείες που εμφανίζονταν ως συνεργάτες της ή ακόμη και θυγατρικές της και γραφεία της σε διάφορες χώρες δεν υπήρχαν. Κατά το QCM, η Globo με «όχημα» τις πειραγμένες οικονομικές καταστάσεις εξέδιδε μετοχές και έπαιρνε δάνεια χρηματοδοτώντας την εξαγορά νόμιμων επιχειρήσεων, με τελικό στόχο να πετύχει την εισαγωγή της στο ταμπλό του NASDAQ.
Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις εποπτικές αρχές να ξεκινούν άμεσα έρευνα, ενώ ο Κ. Παπαδημητρακόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO, για να ακολουθήσουν και άλλα ανώτατα στελέχη της Globo Plc.
Λίγες ημέρες όμως πριν τη μεγάλη αποκάλυψη ο ίδιος φέρεται να προέβη στην πώληση των 2/3 των μετοχών που διέθετε στην εταιρεία -περί τα 42 εκατομμύρια μετοχές- και να ενεχυρίασε άλλα 10 εκατομμύρια για τις ανάγκες προσωπικού του δανείου. Η αρχική επίσημη αντίδραση του ελληνικού βραχίονα, δηλαδή της Globo Technologies, ήταν ότι ουδεμία σχέση είχε με τις εξελίξεις στην Globo Plc, αλλά ακολούθησε και η δική της κατάρρευση.
Πάντως ακόμη και τώρα η Globo Technologies S.A. εμφανίζεται ενεργή με όπως και η Globo Mobile, αυτή η τελευταία μάλιστα με επικεφαλής τον κ. Κ. Παπαδημητρακόπουλο. Ο ίδιος εμφανίζεται ως ιδρυτής και της εταιρείας CP Technology Consultants, που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Ν. Κηφισιά, χωρίς να είναι γνωστά περαιτέρω στοιχεία για τη δραστηριότητά της.
Την ίδια ώρα, όμως, όσοι είχαν παρασυρθεί από το fake success story και είχαν αγοράσει μετοχές της Globo, αλλά δεν πρόλαβαν να πουλήσουν έγκαιρα, παραμένουν έως και σήμερα «εγκλωβισμένοι»…
Διαβάστε ακόμη:
Το πετρέλαιο παίρνει ξανά την ανηφόρα μπροστά στις νέες κυρώσεις
Ο «άγνωστος» μεγιστάνας δίπλα στους Μασκ, Μπέζος και Αρνό – Το κλειστό club των 100 δισ. δολαρίων
Matrix Pack: Οι «αυτοκράτορες» της Ευρώπης στα χάρτινα καλαμάκια είναι Έλληνες