Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp κερδίζει ολοένα και περισσότερους χρήστες διεθνώς με τον… μαγικό αριθμό να ανέρχεται σε περίπου τρία δισεκατομμύρια. Πώς όμως βγάζει χρήματα όταν οι περισσότεροι από αυτοί χρησιμοποιούν το app χωρίς κανένα αντίτιμο;
Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι το WhatsApp έχει πίσω του μια τεράστια μητρική εταιρεία, τη Meta, στην οποία ανήκουν επίσης το Facebook και το Instagram. Οι ατομικοί, προσωπικοί λογαριασμοί στο WhatsApp είναι δωρεάν για τους χρήστες επειδή η εταιρεία κερδίζει χρήματα από εταιρικούς πελάτες που θέλουν να επικοινωνούν με δυνητικούς καταναλωτές. Από πέρυσι οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν κανάλια στο Whatsapp, ώστε να μπορούν να στέλνουν μηνύματα που θα διαβάζονται από όλους όσοι επιλέγουν να εγγραφούν. Αυτό για το οποίο πληρώνουν ένα premium είναι η πρόσβαση σε αλληλεπιδράσεις με μεμονωμένους πελάτες μέσω της εφαρμογής, τόσο για συνομιλίες όσο και για συναλλαγές.
Στην ινδική πόλη Μπανγκαλόρ, για παράδειγμα, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αγοράσετε ένα εισιτήριο λεωφορείου και να επιλέξετε τη θέση σας, όλα μέσω του WhatsApp. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνονται όλα σε ένα νήμα συνομιλίας μεταξύ μιας επιχείρησης και ενός πελάτη, όπως σημειώνει το BBC.
Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης τώρα να πληρώσουν για έναν σύνδεσμο που ξεκινά μια νέα συνομιλία WhatsApp απευθείας από μια online διαφήμιση στο Facebook ή το Instagram σε έναν προσωπικό λογαριασμό, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε δισ. δολάρια για τον τεχνολογικό γίγαντα.
Το επιχειρηματικό μοντέλο
Γενικά, το πιο δημοφιλές επιχειρηματικό μοντέλο για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παραμένει η αιώνια αγαπημένη του ψηφιακού κόσμου: Η διαφήμιση. Η ιδέα είναι ότι, ακόμη και αν υπάρχει κρυπτογράφηση και ανωνυμία, οι εφαρμογές δεν χρειάζεται να βλέπουν το πραγματικό περιεχόμενο των μηνυμάτων που μοιράζονται για να μάθουν πολλά για τους χρήστες τους, και μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να πουλήσουν διαφημίσεις. Λειτουργεί δε κάπως έτσι: Εάν εσύ, ο χρήστης, δεν πληρώνεις, τότε πιθανότατα είσαι εσύ το προϊόν.
Διαφορετικά το αντιμετωπίζουν κάποιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως η Signal ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που φημίζεται για τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία έχουν γίνει πρότυπα της βιομηχανίας. Η Signal υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από επενδυτές, σε αντίθεση με την εφαρμογή Telegram, η οποία βασίζεται σε αυτούς. Αντ’ αυτού, λειτουργεί με δωρεές, στις οποίες περιλαμβάνεται μια «ένεση» μετρητών ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τον Μπράιαν Άκτον, έναν από τους συνιδρυτές του WhatsApp, το 2018.
Η εταιρεία Element με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρεώνει τις κυβερνήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς για να χρησιμοποιούν το ασφαλές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων της. Οι πελάτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της, αλλά το «τρέχουν» οι ίδιοι, στους δικούς τους ιδιωτικούς διακομιστές. Η εταιρεία που μετρά 10 χρόνια λειτουργίας, έχει ήδη διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων εσόδων.
Το Discord, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από νεαρούς παίκτες, έχει ένα μοντέλο freemium, δηλαδή η εγγραφή είναι δωρεάν, αλλά οι πρόσθετες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε παιχνίδια, συνοδεύονται από μια τιμή. Προσφέρει επίσης μια μηνιαία συνδρομή ύψους 9,99 δολαρίων με την ονομασία Nitro, με παροχές όπως υψηλής ποιότητας streaming βίντεο και προσαρμοσμένα emojis.
Η Snap, η εταιρεία πίσω από το Snapchat, συνδυάζει πολλά από αυτά τα μοντέλα. Μεταφέρει διαφημίσεις, έχει 11 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν (από τον Αύγουστο του 2024) και πωλεί επίσης γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που ονομάζονται Snapchat Spectacles. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ιστότοπο Forbes, μεταξύ 2016-2023 η εταιρεία κέρδισε σχεδόν 300 εκατ. δολάρια μόνο από τους τόκους. Αλλά η κύρια πηγή εσόδων της Snap είναι η διαφήμιση, η οποία αποφέρει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια ετησίως.
Διαβάστε ακόμη
«Shrinkflation» τέλος: Ο κολοσσός των τροφίμων που ξαναγεμίζει τις συσκευασίες του
ΑΚΤΩΡ – Intrakat: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στον ΒΟΑΚ (vid)
Fed: Σχεδόν απίθανη μια νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα