Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δυσκολευόμαστε να φτάσουμε στον ακριβή προορισμό μας, είτε επειδή δεν υπάρχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο είτε επειδή η χαρτογράφηση στην περιοχή μας δεν είναι ακριβής.
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα της ανακριβούς χαρτογράφησης αποφάσισε να λύσει αμετάκλητα η βρετανική startup what3words, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του ομίλου της ΙΚΕΑ, ο οποίος επένδυσε πρόσφατα το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η what3words έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει την αναπαράσταση μιας τοποθεσίας με εξαιρετική ακρίβεια, όπως για παράδειγμα μιας πλαϊνής πόρτας ή μιας βοηθητικής εισόδου, ο εντοπισμός των οποίων δε θα ήταν δυνατός με μια απλή διεύθυνση.

Η μέγιστη ακρίβεια επιφυλάσσει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των μεταφορών και των logistics, καθώς καθιστά τις παραδόσεις πιο γρήγορες, βελτιώνοντας τόσο την εμπειρία των πελατών όσο και των οδηγών, και μειώνει ταυτόχρονα τις εκπομπές CO2.

Πως λειτουργεί

Η what3words έχει χωρίσει τον κόσμο σε 57 τρισεκατομμύρια τετράγωνα και, όπως αποκαλύπτει η ονομασία της, βαφτίζει το κάθε ένα από αυτά με μια μοναδική ονομασία αποτελούμενη από τρεις λέξεις, με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, από ένα σπίτι σε μια ινδική παραγκούπολη μέχρι μια συνοικία προσφύγων στην Ουγκάντα.

Η ιδέα προήλθε από τον Chris Sheldrick, πρώην διοργανωτή ζωντανών μουσικών σκηνών. Ο Sheldrick θυμάται την οργή του κάθε φορά έπρεπε να παραδώσει τον εξοπλισμό του σε ένα συνεδριακό κέντρο ή να κατευθύνει μια μπάντα, λόγω της κακής χαρτογράφησης της περιοχής. «Οι διευθύνσεις είτε δεν υπήρχαν, δεν ήταν αρκετά ακριβείς, ή ήταν πραγματικά δύσκολο να της περιγράψεις σε κάποιον», αναφέρει ο Sheldrick.

Ο Sheldrick προσπάθησε αρχικά να διορθώσει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες των GPS, αλλά κατέληξε ότι δεν είναι εφικτό, ή έστω λειτουργικό, να τις θυμάσαι ή να τις μοιραστείς με κάποιον άλλον.

Μέχρι που μια μέρα, η λύση εμφανίστηκε μπροστά του στο τραπέζι. «Είδα ένα λεξικό στο τραπέζι και άρχισα να αναρωτιέμαι πόσες διαφορετικές λέξεις χρειάζονται για την κατασκευή ενός συστήματος χρησιμοποιώντας λέξεις», είπε ο Sheldrick. Η απάντηση είναι περίπου 40.000, σε ομάδες τριών.

«Ας πούμε ότι θέλετε να συναντήσετε έναν φίλο σας στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε σε πια είσοδο βρίσκεστε. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή χαρτογράφησης what3words, μπορείτε, αφού εντοπίσετε τη συγκεκριμένη είσοδο του κτιρίου, να πατήσετε σε ένα εικονικό τετράγωνο για να δημιουργηθεί μια τυχαία φράση τριών λέξεων που ορίζει επακριβώς την συγκεκριμένη τοποθεσία, όπως το “caramel.kingdom.signature. Στη συνέχεια, η εφαρμογή σάς επιτρέπει να ανοίξετε μια εφαρμογή πλοήγησης, όπως οι Χάρτες της Google ή της Apple, για να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες», εξηγεί ο Giles Jones, υπέυθυνος μάρκετιγκ της εφαρμογής.

Η χρήση της εφαρμογής What3words είναι δωρεάν για το ευρύ κοινό. Η εταιρεία λαμβάνει την απαραίτητη χρηματοδότηση παρέχοντας τον κώδικα της σε επιχειρήσεις που θέλουν να τον ενσωματώσουν στα συστήματά τους. «Εάν είστε μια μεγάλη εταιρεία παράδοσης ή είστε εταιρεία αυτοκινήτων, μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά σας πολύ πιο αποτελεσματικά», δηλώνει ο Jones.

Το τέλος της παραδοσιακής χαρτογράφησης;

Η εφαρμογή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε πολλούς ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν διευθύνσεις, όπως νησιά ή μη οργανωμένες περιοχές, αλλά και σε υπο-ανάπτυκες χώρες που είναι σε μεγάλο ποσοστό αχαρτογράφητες.
Επίσης λύνει τα χέρια σε εταιρείες μεταφοράς, όπου ο εντοπισμός του παραλήπτη ορισμένες φορές μπορεί να καταστεί πολύ δύσκολος και χρονοβόρος.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας είναι στη Μογγολία, μια χώρα με τεράστια έκταση και πληθυσμό. Η What3words έχει καθιερωθεί ως το επίσημο σύστημα χαρτογράφησης στη χώρα, που σημαίνει ότι οι φράσεις τριών λέξεων χρησιμοποιούνται πλέον από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα ταξί, ακόμη και από τους ιδιοκτήτες Airbnb.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάστηκε πρόσφατα με έναν οικισμό προσφύγων στην Ουγκάντα για να εξασφαλίσει την χαρτογράφηση έως και 50.000 κτηρίων και να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν δέματα. Οι νέες διευθύνσεις αποτελούμενες από μια μοναδική φράση τριών λέξεων αναγνωρίζονται και από την τοπική υπηρεσία υγείας, διευκολύνοντας τους ιατρούς να εντοπίσουν εύκολα τους ασθενείς.

Μια άλλη καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο, ενώ μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπου ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται. Η αστυνομία στη βόρεια Αγγλία ανέφερε στο CNN ότι κάποτε χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να εντοπίσει ένα θύμα απαγωγής, «το κτήριο που βρισκόταν αφού της ζητήσαμε να κατεβάσει την εφαρμογή και να μας δώσει την τοποθεσία της τριών λέξεων», δήλωσε ο Paul Redshaw, αστυνόμος του Humberside.

Μεγάλες επενδύσεις και βλέμμα στο μέλλον

Η What3Words στην προσπάθεια της να προσελκύσει περισσότερους χρήστες έκανε την υπηρεσία διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες. Σήμερα, λειτουργεί σε 37 διαφορετικές γλώσσες και έχει ενσωματωθεί σε περισσότερα από 1.000 διαφορετικά προϊόντα.

Χρόνος ορόσημο η φετινή χρονιά για την εταιρεία καθώς υπέγραψε συνεργασία με την εταιρεία Mercedes-Benz, ενώ έλαβε επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ και η ITV.

Η Mercedes-Benz έχει ενσωματώσει το What3Words στα συστήματα πλοήγησης εντός του αυτοκινήτου, έτσι ώστε οι οδηγοί να μπορούν να λένε ή να πληκτρολογούν τη φράση τριών λέξεων για να εντοπίσουν ακριβώς έναν προορισμός.

«Με την αυξανόμενη ζήτηση για παράδοση στο σπίτι, οι βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Θεωρούμε μεγάλης αξίας τη συμβολή μας στην ενίσχυσή ενός καθολικού συστήματος διευθύνσεων που μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη εμπειρία των πελατών μας, αλλά και στη μείωση των συνολικών διανυθέντων μιλίων, ελαττώνοντας την κατανάλωση άνθρακα», λέει η Krister Mattsson, CEO της Ingka Investments, ιδιοκτήτριας των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Δύο από τους επενδυτές του what3words είναι εταιρείες logistics. Η γερμανική DB Schenker και η Aramex χρησιμοποιούν την τεχνολογία της startup στα συστήματά τους για να βοηθήσουν τους οδηγούς παράδοσης να γνωρίζουν ακριβώς πού πηγαίνουν, εξοικονομώντας χρόνο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, έχει επίσης, υιοθετήσει την what3words στα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων της, ενώ η Cabify, ο κύριος αντίπαλος της Uber στη Λατινική Αμερική, συνεργάστηκε με την startup στις αρχές του έτους για να επιτρέψει στους πελάτες της να μοιράζονται πιο εύκολα συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως μια γωνιά δρόμου ή μια στάση λεωφορείου.

Πέρα από εταιρείες, η εφαρμογή διευκολύνει και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
«Οι ομάδες τρεξίματος μας χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τα μονοπάτια, όπως και πολλοί άνθρωποι για να εντοπίσουν τους φίλους τους σε φεστιβάλ», δήλωσε ο Jones. «Είναι ουσιαστικά σαν να καρφιτσώνεις ένα σημείο στο χάρτη ώστε μετά να το θυμάσαι».

Η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει νέα κεφάλαια και να εμπλουτίσει τις συνεργασίες της με σκοπό να εισχωρήσει σε νέους κλάδους και να κερδίσει έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Οσμή νέου σκανδάλου στην Τουρκία: Η υπουργός Εμπορίου, ο σύζυγος και τα απολυμαντικά

Bεβαιωμένες οφειλές: Παράταση μέχρι τέλος τους έτους για την καταβολή τους

Κρας τεστ για την αγορά τα… self test