Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη μαζική έξοδο των υπερ-πλουσίων της, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών προωθεί αλλαγές στο αμφιλεγόμενο φορολογικό καθεστώς των μη-κατοίκων (non-dom). Προορισμοί όπως το Μονακό, η Ιταλία, η Ελβετία και το Ντουμπάι έχουν, ήδη, αρχίσει να προσελκύουν τους εύπορους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανησυχούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να φύγουν από τη Βρετανία εντός των επόμενων δύο ετών ή «σύντομα», εάν οι Εργατικοί προχωρήσουν στην κατάργηση του αποικιοκρατικού αυτού φορολογικού προνομίου. Το 67% των συμμετεχόντων ανέφερε, ότι δεν θα είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία εξ αρχής εάν γνώριζαν τις αλλαγές.

Το καθεστώς Non-Dom

Το καθεστώς non-dom, το οποίο υφίσταται εδώ και 200 χρόνια, επιτρέπει σε άτομα που διαμένουν στη Βρετανία, αλλά έχουν φορολογική κατοικία σε άλλο κράτος, να αποφεύγουν τη φορολόγηση εισοδημάτων και κερδών από το εξωτερικό για έως 15 χρόνια. Το 2023, περίπου 74.000 άτομα επωφελούνταν από αυτό το καθεστώς, αριθμός αυξημένος από τους 68.900 της προηγούμενης χρονιάς.

Τον περασμένο μήνα, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση του καθεστώτος, ενισχύοντας την υπόσχεση του προεκλογικού του προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δεσμεύτηκε να προωθήσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά, με νέες ανακοινώσεις να αναμένονται στην ετήσια συνδιάσκεψη των Εργατικών και στον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου. Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε, ότι η κατάργηση του καθεστώτος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια λίρες στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Oxford Economics, οι αλλαγές αυτές θα κοστίσουν τελικά 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029/30.

Οι αντιδράσεις των επενδυτών

Η προτεινόμενη κατάργηση του καθεστώτος non-dom έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές. Ο Μακλίοντ Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας λόμπι Foreign Investors for Britain, προειδοποίησε, ότι οι αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο τα κρατικά έσοδα για πολλές γενιές. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση της περιόδου απαλλαγής από φόρους στα κέρδη εξωτερικού από 15 σε 4 χρόνια, την επιβολή φόρου κληρονομιάς μετά από 10 χρόνια παραμονής στη χώρα, καθώς και την υποχρέωση καταβολής φόρου κληρονομιάς για 10 χρόνια μετά την αποχώρηση από τη Βρετανία.

Η έρευνα της Oxford Economics, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Foreign Investors for Britain, δείχνει ότι το 98% των συμμετεχόντων θα αποχωρήσει από τη Βρετανία νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε, εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Από τους 72 non-doms που συμμετείχαν στην έρευνα, ο καθένας είχε επενδύσει κατά μέσο όρο 118 εκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία.

Εναλλακτικές επιλογές

Σύμφωνα με το CNBC, καθώς η Βρετανία αναμένεται να χάσει μεγάλο αριθμό πλούσιων επενδυτών, άλλες χώρες προσαρμόζουν τα φορολογικά τους καθεστώτα για να τους προσελκύσουν. Η Ελβετία, το Μονακό, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, το Ντουμπάι και οι Μπαχάμες συγκαταλέγονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, σύμφωνα με ειδικούς και κτηματομεσίτες.

Η Ελλάδα και η Ιταλία προσφέρουν ελκυστικά φορολογικά καθεστώτα, με ετήσιο σταθερό φόρο 100.000 ευρώ για περιουσιακά στοιχεία εκτός χώρας για έως 15 χρόνια. Παρά το γεγονός, ότι η Ιταλία διπλασίασε πρόσφατα το φόρο για νεοαφιχθέντες στα 200.000 ευρώ, η χώρα εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτές. Όπως σημειώνει ο Μακλίοντ, «οι χώρες που αντιμετωπίζουν με ευνοϊκό τρόπο τους πλούσιους, συνήθως απολαμβάνουν τα οφέλη από τις επενδύσεις τους».

Επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων

Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι αλλαγές έχει, ήδη, αρχίσει να επηρεάζει την αγορά πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μέιερς, διευθυντή της πολυτελούς κτηματομεσιτικής εταιρείας Oliver James, πολλοί από τους πλούσιους πελάτες του μειώνουν τις τιμές πώλησης, προσπαθώντας να πωλήσουν τα ακίνητά τους πριν από την εφαρμογή των αλλαγών.

Σύμφωνα με την Knight Frank, οι πωλήσεις ακινήτων αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών μειώθηκαν κατά 22% το έτος έως τον Ιούλιο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται σε ακίνητα άνω των 30 εκατομμυρίων λιρών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δημιουργεί ευκαιρίες για άλλους επενδυτές, όπως Αμερικανούς πολίτες που είναι ήδη υποκείμενοι σε παγκόσμιο φόρο στις ΗΠΑ.

Η μαζική έξοδος των πλουσίων από τη Βρετανία φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές συνεχίζει να επηρεάζει τη βρετανική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών

ΡΑΑΕΥ: Όλοι οι προμηθευτές ρεύματος «πέρασαν» τη Θετική Αναφορά για τον Ιούλιο

Μητσοτάκης-Ερντογάν:«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται» το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού στον ΟΗΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ