Για τον σούπερ πλούσιο επιχειρηματία Bassim Haidar, το να ζει στο Λονδίνο έχει καταστεί μια ακριβή απόλαυση που δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει.

Την ώρα που ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τακτοποιείται στο Νο 10 της Downing Street, ο Haidar, 53χρονος Νιγηριανής καταγωγής, Λιβανέζος υπήκοος, ιδρυτής της Intercomm και του ομίλου GMT Group και Channel IT, αναζητά σπίτια στην Ελλάδα και το Μονακό, επειδή -όπως λέει- η προτεινόμενη αναμόρφωση του φόρου κληρονομιάς θα καταστήσει τη Βρετανία «απαγορευμένη ζώνη» για τους πλούσιους.

Ο Στάρμερ ισχυρίζεται ότι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση θα κάνει το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας πιο δίκαιο και θα συγκεντρώσει κεφάλαια για τις καταρρακωμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Αντιθέτως, ο Haidar -παρότι υποστηρίζει εν μέρει κάποια μεταρρύθμιση- λέει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία εάν οι διεθνείς επιχειρηματίες επιλέξουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία ή να αποφύγουν να μεταφερθούν εκεί, κάτι που θα υπονομεύσει τη φήμη της ως «θερμοκοιτίδα» των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Οι απαλλαγές «non dom»

Σύμφωνα με το Reuters, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση παρουσίασε τον Μάρτιο αιφνιδιαστικά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του αιώνιου φορολογικού καθεστώτος «non dom» της Βρετανίας, το οποίο απαλλάσσει τους πλούσιους από την καταβολή φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό.

Ωστόσο, στην πορεία προς την εκλογική νίκη της 4ης Ιουλίου, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Starmer δεσμεύτηκε να καταργήσει επίσης μόνιμες ελαφρύνσεις «non dom» που θα μπορούσαν να λάβουν όσοι γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και εάν τοποθετούσαν περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας σε ένα καταπίστευμα εντός 15 ετών από τη μετακίνησή τους στη Βρετανία.

Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία, ο Haidar θέλει ο Starmer και η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves να επανεξετάσουν αυτά τα σχέδια και να τα αντικαταστήσουν με έναν νέο εξαψήφιο ετήσιο φόρο για άτομα με καθαρή περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών (6,52 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Haidar εκτιμά ότι ένας φόρος 150.000 λιρών θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για την κυβέρνηση, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία χωρίς να προκαλέσει έξοδο των μη πλούσιων.
«Η αντίληψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλώς πολύ καλό για να φύγει είναι λανθασμένη», δήλωσε στο Reuters ο Haidar.

«Το να φορολογείται τόσο βαριά ο πλούτος που δημιουργήθηκε εκτός Βρετανίας, ίσως χρόνια πριν οι άνθρωποι μετακομίσουν καν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι άδικο», ανέφερε καλώντας την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι με τους παγκοσμίως μετακινούμενους εκατομμυριούχους και να συζητήσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής

Oργανώσεις όπως η Patriotic Millionaires UK διεξάγουν επίσης εκστρατεία για τη θέσπιση ετήσιων εισφορών πλούτου στους επιχειρηματίες, με το επιχείρημα πως ο καθορισμός φόρου 2% σε ένα όριο 10 εκατομμυρίων λιρών ετησίως θα είχε αντίκτυπο σε περίπου 20.000 άτομα, αλλά θα απέφερε έσοδα έως και 24 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Οι εταιρείες επενδύσεων, οι διαχειριστές περιουσίας και οι ιδιωτικοί τραπεζίτες που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε περίπου 70.000 άτομα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που τελούν υπό το καθεστώς «non-dom» βρίσκονται σε εγρήγορση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η ιστορική φορολογική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση των Εργατικών υπολογίζει ότι μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως με την αντιμετώπιση της εγχώριας φοροαποφυγής. Η εκτίμηση του πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με την αλλαγή των φορολογικών προνομίων για τα υπεράκτια καταπιστεύματα είναι πιο δύσκολη.

«Δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί άμεσα πόσα εισοδήματα από το εξωτερικό έχουν οι μη ιδιώτες που χρησιμοποιούν εμβάσματα και, επομένως, ποια είναι η δυνητική φορολογική βάση», ανέφερε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (IFS) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Ο φόρος κληρονομιάς έφερε στα βρετανικά ταμεία 2,1 δισεκατομμύρια λίρες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, 83 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής φορολογικής αρχής που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η Βρετανία έχει περίπου 37.000 μη νομικά πρόσωπα που επιλέγουν να φορολογούνται με βάση το «έμβασμα». Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβάλλονται στα εισοδήματα ή τα κεφαλαιακά κέρδη τους από το εξωτερικό, εκτός εάν αυτά μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το IFS, οι άνθρωποι αυτοί κατέβαλαν συνολικά περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες σε φόρο εισοδήματος, εισφορές εθνικής ασφάλισης και φόρο κεφαλαιακών κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020-21.
Οι απειλές των πλουσίων να εγκαταλείψουν τα μη φιλικά φορολογικά καθεστώτα δεν είναι καθόλου καινούργιες, και ορισμένοι σύμβουλοι ισχυρίζονται πως το Λονδίνο ως πολιτιστικά ποικιλόμορφη πόλη με εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης θα πείσει τελικά τους εύπορους να συναινέσουν.

Παρόλα αυτά η Βρετανία είναι πιθανό να χάσει σχεδόν έναν στους έξι εκατομμυριούχους μέχρι το 2028, σύμφωνα με την έκθεση UBS Global Wealth Report για το 2024 που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ελβετική τράπεζα ανέφερε ως λόγους για την απότομη αυτή μείωση -ύψους 17% σε περίπου 2,5 εκατομμύρια- τον υψηλό βασικό αριθμό των υπερπλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τη μικρότερη επίδραση της απόφασης της Βρετανίας να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια «non dom».

Αντίθετα, το σύνολο των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% έως το 2028, στη Γερμανία κατά 14%, στην Ισπανία κατά 12% και στην Ιταλία κατά 9%.

Οι εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

Οι προτάσεις για την αυστηροποίηση των φορολογικών παραθύρων που ωφελούν τους πλούσιους έρχονται καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τη Βρετανία πιο ελκυστική για τις παγκόσμιες εταιρείες και τους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας παρουσίασε μια αναμόρφωση των κανόνων εισαγωγής εταιρειών στο χρηματιστήριο με στόχο να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες υποσχόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ωστόσο, ο Haidar ματαίωσε τα σχέδια για την εισαγωγή της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Optasia στη Βρετανία και άρχισε συνομιλίες με εναλλακτικούς τόπους εισαγωγής σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

«Αν αυτοί που είναι ήδη εδώ θέλουν τώρα να φύγουν, πώς μπορείς καν να αρχίσεις να προσελκύεις νέους, όταν το νέο σύστημα θα είναι ακόμη πιο τιμωρητικό;», δήλωσε.

Ο David Lesperance, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φορολογικών συμβούλων Lesperance & Associates, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμά το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα οι πλούσιες οικογένειες μπορούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και πώς χώρες όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη προσπαθούν να τις προσελκύσουν.

Αρκετοί από τους πελάτες του εξέταζαν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε 17 εναλλακτικές φορολογικές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας. «Ο πλούτος δεν μένει πια ακίνητος. Δεν χρειάζεται να παραμείνει. Τα χρήματα έχουν φτερά και θα πετάξουν», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης: Το νέο μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζει την κερδοφορία της Alpha Bank

EasyJet: Αύξηση κερδών κατά 16% στο τρίμηνο – Ράλι 6% για τη μετοχή

Για πρώτη φορά τα κύματα αποκτούν δικαιώματα (pics)

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ