search icon

business stories

Βρετανία: Γιατί ένας στους έξι εκατομμυριούχους θα έχουν αποχωρήσει ως το 2028

Σύμφωνα με την έκθεση UBS Global Wealth Report, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βρετανία θα μειωθεί κατά 17%

Εναν στους έξι εκατομμυριούχους θα αποχαιρετήσει ως το 2028 η Βρετανία σύμφωνα με την έκθεση UBS Global Wealth Report για το 2024, την ώρα που άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ θα δουν τον πληθυσμό εκατομμυριούχων σε δολάρια (ΗΠΑ) να αυξάνεται, με την Ταϊβάν να έρχεται πρώτη με κατακόρυφη αύξηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βρετανία θα μειωθεί κατά 17% σε 2.542.464 το 2028 από 3.061.553 πέρυσι. Προβλέπεται επίσης μείωση 4% στην Ολλανδία, σε 1.179.328 από 1.231.625.

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι η μετατόπιση των εκατομμυριούχων από τη Βρετανία αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι, με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων, ο αριθμός της είναι σήμερα «δυσανάλογα υψηλός».

Κατά τον ίδιο, στην εξέλιξη αυτή ρόλο έπαιξαν οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και η απόφαση να καταργηθεί στη Βρετανία το καθεστώς του «non-dom» – το οποίο επιτρέπει σε πλούσιους, συχνά κατοίκους του εξωτερικού να αποφεύγουν τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους στο εξωτερικό.

Οι εκατομμυριούχοι εκτός των ντόπιων, θα αναζητούν διαρκώς μέρη με χαμηλή φορολογία, γεγονός που όπως υποστηρίζει ο Donovan, δεν είναι συνάρτηση της πολιτικής της Βρετανίας αυτής-καθαυτής, αλλά αντανακλά τους «παράγοντες έλξης» άλλων χωρών, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη.

Η έκθεση της UBS προβλέπει ότι το σύνολο των εκατομμυριούχων σε δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί κατά 16% έως το 2028, στη Γερμανία κατά 14%, στη Γαλλία επίσης κατά 16%, στην Ιαπωνία κατά 28%, στην Ισπανία κατά 12% και στην Ιταλία κατά 9%.

Την ίδια ώρα και σε συνάρτηση με την πίεση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, κρίση διέρχεται και η αγορά πολυτελούς κατοικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού ομίλου Winkworth.

Πολυτελείς κατοικίες

Ο βρετανικός κτηματομεσιτικός όμιλος Winkworth διαπιστώνει κάμψη στη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα, από τις φορολογικές πολιτικές που στοχεύουν σε πλούσιους ιδιώτες και από την πρόταση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να φορολογηθούν τα ιδιωτικά σχολεία.

Τα σφιχτά εθνικά οικονομικά της Βρετανίας σημαίνουν εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να επενδυθούν κρατικά χρήματα στη βελτίωση των προβληματικών δημόσιων υπηρεσιών της. Αυτό έχει ωθήσει τις διαδοχικές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο κατά πόσο μπορούν να εισπράξουν περισσότερους φόρους από πλούσιους ιδιώτες και συχνά την αγορά πολυτελών ακινήτων.

Με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να υπόσχεται να αυστηροποιήσει τα φορολογικά παραθυράκια που συχνά ωφελούν τους υπερπλούσιους, ιδιωτικές τράπεζες και σύμβουλοι δήλωσαν ότι ορισμένοι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Winkworth ανέφερε σε ανακοίνωση για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά ότι υπήρξε κάποια επίπτωση στο υψηλότερο σημείο της αγοράς.

«Ο συνδυασμός της κατάργησης του καθεστώτος της μη μόνιμης κατοικίας από το Συντηρητικό Κόμμα, η δηλωμένη πρόθεση του Εργατικού Κόμματος να προσθέσει ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έχουν επιβαρύνει αυτόν τον τομέα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα προτίθεται να καταργήσει μια εξαίρεση για τα μη κρατικά σχολεία, η οποία σήμερα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρεώνουν 20% ΦΠΑ στα δίδακτρα που λαμβάνουν.

Τον Μάρτιο, η τότε συντηρητική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά το φορολογικό καθεστώς του «non-dom», το οποίο ωφελεί τουλάχιστον 80.000 άτομα που ζουν στη Βρετανία αλλά πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους για τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό.

Οι Εργατικοί προχώρησαν περισσότερο, υποσχόμενοι να τερματίσουν τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή του φόρου κληρονομιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Τρίτη έδειξαν ότι οι non-doms ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 8,9 δισ. λίρες σε φόρους εισοδήματος, μισθοδοσίας και κεφαλαιακών κερδών κατά το φορολογικό έτος 2022/2023.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Για ποια «επώνυμα» ξενοδοχεία και βίλες «κληρώνει» αυτή την εβδομάδα (pics)

Φορολογικές δηλώσεις: «Παράθυρο» για έμμεση παράταση έως τέλος Αυγούστου

Ο Τραμπ και τα νέα δεδομένα, οι κουκούλες της Novartis, τα 56 εκατ. ευρώ, ο Εισαγγελέας και ο Κασσελάκης, ο Γιατρομανωλάκης για CEO στην ΕΡΤ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version