search icon

business stories

Βραζιλία: Πώς σχεδιάζει να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή κακάο

Εάν η παραγωγή στη νέα περιοχή απογειωθεί, η Βραζιλία θα μπορούσε να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της σε περίπου 400.000 μετρικούς τόνους μέχρι το 2030

Καθώς η παραγωγή κακάο της Δυτικής Αφρικής μαραζώνει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της γήρανσης των δέντρων και των ασθενειών των καλλιεργειών, οι αγρότες σε μια άνυδρη περιοχή της Βραζιλίας βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία.

Ο γίγαντας των αγροτικών επιχειρήσεων Cargill Inc. συνεργάζεται με μια μεγάλη αγροτική ομάδα, τη Schmidt Agricola, για να περίπου 990 στρέμματα κακάο, λίγο έξω από την πόλη Μπαρέιρας της επαρχίας Μπαΐα. Η ελβετική σοκολατοποιία Barry Callebaut AG και ένας εταίρος υψηλής τεχνολογίας σχεδιάζουν να συνδιαμορφώσουν περίπου 5.000 εκτάρια φυτειών κακάο στην πολιτεία.

Οι οικογένειες αγροτών που καλλιεργούν ήδη τροπικά φρούτα ή εμπορικές καλλιέργειες προσθέτουν φέτος σειρές κακαόδεντρων, επίσης, με την ελπίδα να κατακτήσουν μια γωνιά μιας σημαντικής παγκόσμιας αγοράς που έχει ξεφύγει από αυτό το τμήμα της Βραζιλίας για δεκαετίες.

Εάν η παραγωγή στη νέα περιοχή απογειωθεί, η Βραζιλία θα μπορούσε να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της σε περίπου 400.000 μετρικούς τόνους μέχρι το 2030, εκτιμά η επιτροπή κακάο της χώρας. Αυτό θα την έφερνε σε απόσταση αναπνοής από την τρίτη θέση παγκοσμίως, την οποία σήμερα κατέχει ο Ισημερινός. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα συντηρητική. Ενας από τους αδελφούς που βρίσκονται πίσω από την Schmidt Agricola, στοιχηματίζει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει τους 1,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, εάν οι καλλιεργητές συνεχίσουν να φυτεύουν σε νέες περιοχές, εκτός από τις πιο παραδοσιακές περιοχές κακάο της χώρας.

Η Βραζιλία συγκαταλεγόταν κάποτε μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως του κακάο, προτού πολλά από τα κακαόδεντρα της χώρας αρρωστήσουν εξαιτίας μιας επιδημίας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτή η συγκέντρωση σε δύο μόνο χώρες καθιστά την παγκόσμια προσφορά πιο ευάλωτη σε κινδύνους όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των καλλιεργειών, οι οποίες εντείνονται καθώς οι καιρικές μεταβολές γίνονται πιο ακραίες. Μια πρόσφατη έλλειψη στην παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές να υπερδιπλασιαστούν φέτος, ανεβάζοντας τις τιμές των σοκολάτας για τους καταναλωτές και αναγκάζοντας ακόμη και ορισμένους παραγωγούς σοκολάτας να κλείσουν.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Πάτησαν φρένο οι αυξήσεις στα τρόφιμα το 2024

Μητσοτάκης: Η βελτίωση της πρωτοβάθμιας Υγείας συμβάλει στο να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες (vid)

Ο επόμενος καφές που θα πιείτε μπορεί να είναι «συνθετικός»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version