Πιο δυνατά στα έργα τεχνολογίας του Δημοσίου επιδιώκει να μπεί η Vodafone Ελλάδος, πέραν και της νέας, στρατηγικής απόφασης σε επίπεδο μητρικού ομίλου να επιλέξει την Ελλάδα για το διεθνές κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, μέσω της Innovus.
«Θέλουμε να έχουμε ενεργό συμμετοχή στα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου», δήλωσε χθές στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, αναφερόμενος και στις προοπτικές που διανοίγονται μέσω και του Ταμείου Ανάπτυξης στον ψηφιακό τομέα, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίστηκαν «πολύ σημαντικοί πόροι, δυσανάλογα μεγάλοι σε σχέση με το οικονομικό αποτύπωμα της Ελλάδος στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης κι ένα 20% αυτών των έργων θα πάει σε ψηφιακά έργα. Εμείς θέτουμε αυτή την στιγμή τις προτεραιότητές στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου- άρα τέτοιου είδους έργα θα προσπαθήσουμε να τα διεκδικήσουμε-, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι και ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και βέβαια τα βασικά έργα υποδομών».
Η Vodafone Ελλάδας μέσα από την ξεχωριστή δομή εντός της εταιρείας, όπου έχουν ενταχθεί και νέα στελέχη, έχει ενεργοποιηθεί εσχάτως με τη διεκδίκηση νέων έργων, σε έναν τομέα όπου ο ΟΤΕ έχει ήδη λάβει θέση τα τελευταία χρόνια σε μικρότερα αλλά και μεγαλύτερου προϋπολογισμού έργα. Τώρα, στην αρμόδια Διεύθυνση Δημοσίου Τομέα της Vodafone Eλλάδας, με επικεφαλής τον κ. Πάρη Δεληγιαννάκη, έχει ενταχθεί επίσημα από τις αρχές Δεκεμβρίου και ο πρώην γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης.
O ρόλος της Innovus
Οσον αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας μέσω της Innovus η CEO Εurope του ομίλου Vodafone κ. Serpil Timuray ανέφερε τρείς βασικές παραμέτρους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση και συνδέονται καταρχάς με την πορεία της θυγατρικής στην Ελλάδα, τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ίδια την Innovus αλλά και οι στρατηγικές που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση με απτό παράδειγμα τη δημοπρασία για το 5g και την πρωτοβουλία για το Ταμείο Φαιστός. «Είναι ακριβώς οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη όταν πρόκειται να λάβουμε αποφάσεις σε μία χώρα που θα έχουν διεθνή αντίκτυπο και προστιθέμενη αξία για όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται το Vodafone Group», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Timuray.
Η Vodafone Innovus είναι πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων Ιnternet of Things που ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα, αποτελεί πλήρως θυγατρική εταιρία της Vodafone από το 2012 και αναγνωρίζεται από αναλυτές της αγοράς ως ένας σημαντικός συνεργάτης του Vodafone Business IoT, το οποίο διασυνδέει περισσότερες από 110 εκατ. συσκευές ΙοΤ διεθνώς.
Πλέον με την απόφαση του Vodafone Group για ένα από τα παγκόσμια κέντρα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου, που θα εστιάζει στο ΙοΤ και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health) «δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθεί και σε περισσότερες αγορές εκτός Ελλάδος, ενώ η Innovus θα συνεχίσει να δημιουργεί τεχνολογία και σε άλλους κλάδους. Τρείς από τις βασικές υπηρεσίες που θα αναπτύσσει η εταιρεία σχετίζονται καταρχάς με την ηλεκτρονική υγεία (e- health), με τη διαχείριση connected cabinets (όπου οι επιχειρήσεις μπορούν π.χ. να ελέγχουν τη θερμοκρασία ψυγείων τους από όπου και αν βρίσκονται) και η διαχείριση στόλου (fleet management).
Ευκαιρίες βλέπει η διοίκηση του ομίλου και σε σχέση με το ταμείο ‘’Φαιστός’’, που πρόκειται να δημιουργηθεί από τα έσοδα της δημοπρασίας του 5G με αντικείμενο τις επενδύσεις στο οικοσύστημα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα. «Πάντα επιδιώκαμε συνεργασίες με άλλους φορείς και ήδη η Innovus έχει τέτοιου είδους συνεργασίες τόσο με ερευνητικά κέντρα όσο και με startups, ωστόσο τώρα υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να υπάρξουν νέες συνεργασίες και μέσω του ταμείου ‘’Φαιστός’’, όταν ξεκινήσει η δραστηριότητα του συγκεκριμένου ταμείου», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.
H Innovus απασχολεί αυτή την στιγμή 80 εργαζομένους οι οποίοι εντάσσονται στην ομάδα των πλέον των 650 στελεχών που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά επαγγέλματα, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2017. Το δυναμικό της εταιρείας θα εμπλουτίζεται όσο αναπτύσσονται οι δραστηριότητες της Innovus εκτός Ελλάδος. «Μιλάμε για μία γραμμική σχέση ανάμεσα στην εμπορική δραστηριότητα και στους ανθρώπους που θα πρέπει να την εξυπηρετήσουν. Πρόκειται για μία δεξαμενή ταλέντου, δεξιοτήτων, υψηλά καταρτισμένων ανθρώπων σε θέματα digital τεχνολογίας και μία ευκαιρία να κερδίσουμε ανθρώπους, οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης έφυγαν εκτός Ελλάδος και τώρα θέλουν να γυρίσουν πίσω», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.
Ε- health
Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Vodafone Innovus αναλαμβάνει για λογαριασμό του ομίλου την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση. Το δεύτερο προϊόν τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου αναλαμβάνει η Vodafone Innovus είναι το Coolio, μίας διασυνδεδεμένης «έξυπνης» συσκευής, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της λεγόμενης «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας και στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο σε έξι χώρες.
Οι ανάγκες στον τομέα της υγείας που αναδείχθηκαν τώρα περισσότερο από ποτέ εν μέσω πανδημίας, και δή στην ηλεκτρονική υγεία θα βαίνουν αυξανόμενες τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που ο
ηλικιωμένος πληθυσμός ξεπερνά το 20% του συνόλου των ΕΕ-27 και αναμένεται να προσεγγίσει σχεδόν το 30% έως το 2050 από 17,4% το 2009. Παράλληλά, σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται αύξηση των χρόνιων ασθενειών, την ίδια στιγμή που καταγράφονται σημαντικοί περιορισμοί. Η έλλειψη επαγγελματιών του τομέα υγείας στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια το 2030, ενώ καταγράφεται και έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.
Η ηλεκτρονική υγεία είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, μέσω της ψηφιοποίησης νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και αποτελεσματικότερη εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Η ψηφιοποίηση καθιστά δυνατή πιο αποτελεσματική τη χρήση πόρων, καλύτερη κάλυψη ασθενών και βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας.
Αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ΙοΤ δίκτυο του ομίλου Vodafone βρίσκονται διασυνδεδεμένες περισσότερες από 15 εκατ. ιατρικές συσκευές, το οποίο εξυπηρετεί πελάτες σε 39 χώρες.
Οσον αφορά την ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερο από το 25% των εμβολίων πετιέται, προτού καν φτάσει σε ιατρούς και ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή και χρήση τους, πολλά εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω έλλειψης μίας ποιοτικής αλυσίδας εφοδιασμού και ενός σωστού συστήματος διαχείρισής της.
Τα φάρμακα, τα εμβόλια και το αίμα είναι πολύ ευαίσθητα σε μία σειρά από συνθήκες. Η δυνατότητά τους να διατηρούνται σε μία σταθερή θερμοκρασία ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους, είναι μία καλή πρακτική διανομής, που περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση των εμβολίων μέσα από πολλαπλούς αισθητήρες σε κοντέινερ, απευθείας απεικόνιση της κατάστασής τους και τον εξ αποστάσεως έλεγχο της θερμοκρασίας.
Εάν οι αισθητήρες εντοπίσουν αλλαγές, οι συνθήκες του φορτίου μπορούν να αλλάξουν από απόσταση ή να επαναπροσδιοριστούν αυτόματα. Η συνεχής αυτή εποπτεία απαιτεί μία συνεπή διασύνδεση με το ίντερνετ ανεξαρτήτως τοποθεσίας και πυκνότητα αισθητήρων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σχετικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής υγείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, τελευταία πενταετία το ΙοΤ στην Ελλάδα αναπτύχθηκε συνολικά κατά 110%, καθώς από 200.000 συνδέσεις το 2015 στο τέλος του 2019 προσέγγιζαν τις 450.000.
Διαβάστε ακόμα:
Βραχυκύκλωμα στις εταιρείες courier: Τι το προκάλεσε – Πού το αποδίδουν οι ίδιες
Είναι επίσημο: Αρχίζει η Διαβούλευση για την ίδρυση της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας»
Έτσι θα είναι η «νέα» Folli Follie στη μετά τους Κουτσολιούτσους εποχή