Οι ιδέες του Βίκτωρα Τροκούδη για την έξυπνη διαχείριση των χρημάτων ενός μέσου ανθρώπου τέθηκαν σε υλοποίηση την κατάλληλη εποχή, στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, μέσα από την fintech εφαρμογή της Plum και βρήκαν άμεση ανταπόκριση από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.
Ένα πολύτιμο τεχνολογικό εργαλείο, για όσους συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι καιροί για να χάνεται «ούτε ευρώ».
Στα 7,5 περίπου χρόνια της λειτουργίας της, από τον Φεβρουάριο του 2016, μια fintech «με ελληνικό DNA» και έδρα το Λονδίνο, κατάφερε να βοηθήσει ως τώρα περισσότερους από 1,8 εκατ. πολίτες διαφόρων χωρών, στην Ευρώπη (σε Ε.Ε. και Βρετανία) να εξοικονομήσουν αθροιστικά ένα ποσό άνω των 2,3 δισ. ευρώ, είτε για να το αποταμιεύσουν είτε για να το επενδύσουν, αφού αφαιρέσουν τα έξοδα τους από τα εισοδήματά τους, με τον πήχη να ανεβαίνει διαρκώς.
Στις αρχές του 2023 η Plum… επαναπατρίστηκε, ξεκίνησε δηλαδή την λειτουργία της και στην Ελλάδα, με τον co founder και CEO της να δηλώνει, τότε, ενθουσιασμένος από το γεγονός. Και δεν είχε άδικο.
Χρειάστηκαν μερικοί ακόμα μήνες για να αντιληφθεί και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος το μέγεθος της ευκαιρίας που υπήρχε σε μια πιθανή συμπόρευση μαζί της και οι νέες ανακοινώσεις δεν άργησαν.
Η Eurobank προχώρησε σε συμφωνία με την Plum Fintech Limited για την είσοδό της στο μετοχικό της κεφάλαιο, με μειοψηφική συμμετοχή, αλλά και την σύναψη μιας στρατηγικής συνεργασίας τους.
Το deal περιλαμβάνει μια αρχική επένδυση 5 εκατ. ευρώ από την ελληνική τράπεζα στην καινοτόμο εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το μερίδιό της και πρόβλεψη για άλλα 5 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την διερεύνηση εμπορικής σύμπραξης τους στην Ελλάδα εντός του 2024.
Στο story της πορείας του «Mr.Plum», από τις σπουδές του σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου, το Χάρβαρντ, και στο INSEAD (The Business School for the World) μέχρι την δημιουργία της Plum, με τελευταίο της «σταθμό» το deal με την Eurobank, καταγράφεται ενδιάμεσα και η επιτυχημένη παρουσία του σε έναν «μονόκερο» της startup σκηνής, με την ιδιότητα του στελέχους της Wise.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Από τους πρώτους οι οποίοι είχαν ξεχωρίσει το ταλέντο του Βίκτωρα Τροκούδη, ήξεραν τι μπορούσαν να κάνουν τόσο ο ίδιος όσο και η Plum και τον εμπιστεύθηκαν, ήταν ο Έλληνας expert της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επενδυτής και μέντορας για πολλούς του χώρου, Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Partner των VentrureFriends, ελληνικό VC από τα κορυφαία διεθνώς.
Πριν από καιρό σε συνέντευξή του στο newmoney, ο κ. Αποστολάκης είχε συμπεριλάβει την Plum ανάμεσα στις Top-3 startups του χαρτοφυλακίου των funds του VF που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό, δίπλα στην υποψήφια unicorn Blueground και την Spotawheel.
«Βοηθά τον χρήστη να διαχειριστεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, κάνει automatic saving σε κάποια χρήματα και σου επιτρέπει να τα επενδύσεις. Είναι, πιθανόν, μια από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη στην κατηγορία των PFMs apps (Personal Financial Management)…», μας έλεγε την Άνοιξη του 2021 και ο χρόνος τον δικαιώνει.
Η Plum μπήκε, ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και άλλων ισχυρών επενδυτών, όπως οι dmg Ventures, Ventura Holdings Group, Global Brain Corporation, 500 Global.
Πριν από την συμφωνία των 5+5 εκατ. ευρώ με την Eurobank, η ελληνική startup είχε αντλήσει άλλα 45 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις.
Το 2022 ολοκλήρωσε μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει σε συζήτησή μας ο ίδιος ο κ.Τροκούδης, μια δημοφιλή καμπάνια συγκέντρωσης κεφαλαίων (crowdfunding), εξασφαλίζοντας 1,7 εκατ. λίρες από περίπου 4.500 επενδυτές.
Αυτό, ακολούθησε την έγκριση της Silicon Valley Bank UK, σε χρηματοδότηση 5 εκατ. λίρες επιχειρηματικού χρέους προς την Plum, πριν από όσα συνέβησαν φέτος (Οι εγγυήσεις για το συνολικό ποσό του δανείου εξασφαλίστηκαν εγκαίρως.).
Οι διακρίσεις της, συνεχείς: Η εφαρμογή της κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των εταιρειών fintech και την 5η θέση συνολικά στην 2022 Deloitte UK Technology Fast 50, μια κατάταξη των 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Endeavor συμπεριέλαβε, επίσης, την Plum μέσα στις 13 πιο πολλά υποσχόμενες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα.
«Ορόσημο για μας η Ελλάδα»
Όταν «ήρθε» η Plum στην Ελλάδα όπου διατηρεί γραφεία όπως και στην Κύπρο, ο Βίκτωρ Τροκούδης ανέφερε ως έναν από τους κύριους στόχους της δραστηριότητάς της την ενίσχυση της επενδυτικής κουλτούρας των Ελλήνων.
Όποιος σε βοηθά να εξοικονομείς χρήματα, να τα αποταμιεύεις ή και να τα επενδύεις, ειδικότερα όταν συμβαίνει αυτό σε δύσκολες εποχές, π.χ. λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης ή του πληθωρισμού, σαφώς θεωρείται ευπρόσδεκτος στην καθημερινότητά σου…
«Η Plum άρχισε να λειτουργεί στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2023. Το ορόσημο αυτό ήταν σημαντικό για εμάς, αφού διατηρούμε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, εργοδοτώντας περισσότερα από 80 άτομα (σ.σ. το 50% των 160 συνολικά εργαζομένων της).
Η επίδραση της εφαρμογής μας στην Ελλάδα είναι θετική, καθώς βλέπουμε να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των Ελλήνων η ζήτηση για αυτοματοποιημένα εργαλεία που τους βοηθούν να αξιοποιούν περισσότερο τα χρήματά τους. Βασιζόμαστε στις συστάσεις από στόμα σε στόμα για να γνωρίσουμε την Plum στο κοινό. Ταυτόχρονα, εξοικειωνόμαστε καλύτερα με την τοπική αγορά για να βεβαιωθούμε ότι οι τεχνικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουμε έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον ίδιο.
Από το… Messenger στα Χρηματιστήρια
Η Plum αποτέλεσε στα πρώτα της βήματα ένα… chatbot στο Facebook Messenger, πριν εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα.
Τι; Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, λειτουργούσε με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο και στο ίδιο timing εκτός από την ελληνική αγορά, η Plum εισήλθε ταυτόχρονα σε άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες, σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους, ως δείγμα των ρυθμών ανάπτυξής της.
Οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούν να συνδέουν στην εφαρμογή τους λογαριασμούς τους από 10 μεγάλες τράπεζες και να αξιοποιούν τα αυτοματοποιημένα εργαλεία της Plum για την καταπολέμηση της αδράνειας και τη λήψη έξυπνων αποφάσεων όσον αφορά τα οικονομικά τους.
Επιπλέον, οι χρήστες της αποκτούν την δυνατότητα να επενδύσουν έως και σε 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια, ξεκινώντας από μόλις 1 ευρώ με κλασματικά μερίδια σε δημοφιλείς εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Google, η Meta ή η Amazon.
Η Plum καθιέρωσε δε, τις επενδύσεις σε μετοχές χωρίς προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από το 2022.
Σε αυτή την χρονική φάση, κάνει focus στη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που προσφέρει στην Ευρώπη και της παρουσίας της στις αγορές.
Ένα από αυτά, μια 100% βιοδιασπώμενη και ανακυκλώσιμη χρεωστική κάρτα VISA, διαθέσιμη χωρίς επιπλέον κόστος για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πελάτες της, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν στο διαδίκτυο, μέσω Google Pay ή απευθείας στον έμπορο ή να κάνουν ανάληψη μετρητών χωρίς πρόσθετες χρεώσεις οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Το Τechcrunch είχε επισημάνει ότι η Plum συνεργάστηκε με την Bitpanda στην Ευρώπη για να προσφέρει και συναλλαγές κρυπτονομισμάτων…
Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια
«Στόχος μας είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να πολλαπλασιάζουν τα χρήματά τους, ειδικά στο πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων.
Οι νεότεροι άνθρωποι καλούνται ολοένα και συχνότερα να αναλάβουν το χρέος της διαχείρισης και επένδυσης των δικών τους χρημάτων προκειμένου να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα αποδόσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και αποσκοπούν στη δημιουργία πλούτου», είναι ένα από τα μηνύματα του CEO της Plum.
Θεωρεί ότι ο κλάδος του fintech στην χώρα μας αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά δραστήριος, καθώς και ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα το οποίο προσφέρει το απαραίτητο έδαφος, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες:
«Πεποίθησή μας είναι ότι εταιρείες όπως η Plum, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος αυτού.».
Σε ερώτηση πως θα αντιδρούσε σε μια ενδεχόμενη πρότασης εξαγοράς της Plum, η απάντηση του Βίκτωρα Τροκούδη ήταν ότι δεν είναι κάτι που εξετάζεται αυτήν τη στιγμή και αντιθέτως, η εταιρεία επικεντρώνει όλες τις δυνάμεις της στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών της σχεδίων.
Η στρατηγική συνεργασία με την Eurobank προφανώς γίνεται μέρος αυτού του πλάνου…
Διαβάστε ακόμη
«Πόλεμος» Ryanair- διαδικτυακών πρακτόρων και «στη μέση» οι ανυποψίαστοι επιβάτες
Κυρίαρχη η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις – Παραμένει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ