Δυναμικά συνεχίζει την παρουσία του στην αγορά της νεοφυούς επιχειρηματικότητας το VentureFriends, όπως έδειξε και η συμμετοχή του στο νέο γύρο χρηματοδότησης της FlexCar, με συνολικό ποσό ρεκόρ.
Τα δυο πρώτα funds της επενδυτικής εταιρείας που ίδρυσαν ο Απόστολος Αποστολάκης και ο Γιώργος Δημόπουλος και συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια λειτουργίας, έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 70 εκατ. (και τα δυο) από το 2016, έκαναν 37 επενδύσεις εκ των οποίων οι 30 περίπου σε ελληνικά start up σχήματα και πλέον έχει, ήδη, ξεκινήσει την πορεία του και το τρίτο της fund, με ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες.
Οι επενδύσεις των VF αυξάνονται με …γεωμετρική πρόοδο, αν υπολογισθεί ότι το πρώτο fund διέθεσε κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ, το δεύτερο ανέβηκε στα 50 εκατ. ευρώ και για το τρίτο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να «κλείσει» στα 80 εκατ. ευρώ.
Κι εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για το τρίτο fund θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, ο υπερδιπλασιασμός των επενδύσεων του VentureFriends στις ελληνικές –και ξένες- start ups, σε σύγκριση με τον απολογισμό των δυο πρώτων funds.
Η νέα επένδυση στην FlexCar άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ και όπως έγραψε το newmoney σημαντικό μέρος των κεφαλαίων εισέφερε το Vf3, όπως και οι Seaya Ventures, Uni.Fund, Frontline Ventures κ.ά.
Η συγκεκριμένη, όμως, δεν είναι η μόνη κίνηση που έχει γίνει από το Vf3. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κάτι, όπως διαπιστώνει κανείς από δημοσιεύσεις σε διεθνή μέσα, καταγράφονται ως τώρα στο ενεργητικό του τρίτου fund των VentureFriends τουλάχιστον 3 επενδύσεις, αν προστεθούν αυτές στο Factory14, μία startup από το Λονδίνο, το οποίο αγοράζει εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλάνε μέσω Amazon και το Huspy, μια fintech εταιρεία στο Ντουμπάι που διευκολύνει το χρήστη να πάρει στεγαστικό δάνειο «στα μέτρα» του και φιλοδοξεί να …ψηφιοποιήσει το real estate στην Μέση Ανατολή.
Η νεοφυής επιχειρηματικότητα παραμένει σε «πρώτο πλάνο», καθώς μόνο η VentureFriends εξετάζει 30-40 εταιρείες από Ελλάδα σε μηνιαία βάση και περί τις 200 συνολικά, αν προστεθούν όσες «ακτινογραφούνται» και στο εξωτερικό, πριν αποφασίσει ποιες θα επιλέξει με βάση τα κριτήρια που θέτει και τις προοπτικές ανάπτυξης τους για να επενδύσει σε αυτές.
Στο portfolio των VF συμπεριλαμβάνονται και άλλες ελληνικές startup οι οποίες πρωταγωνιστούν στην αγορά όπως π.χ. οι Blueground, Douleutaras και SpotAWheel, ενώ, έχουν προηγηθεί και τρεις «έξοδοι» από επενδύσεις (με πώληση της συμμετοχής σε αυτές) από τις Instashop, MyJobNow και AdEspresso, που εξαγοράσθηκαν, αντίστοιχα, από τις Delivery Hero, Χρυσή Ευκαιρία και Hootsuite.
Το σημαντικότερο deal αφορούσε την μεγαλύτερη εξαγορά startup εταιρείας ελληνικών συμφερόντων από την Delivery Hero, με συνολικό αντίτιμο 360 εκατ. δολαρίων.
Διαβάστε περισσότερα
Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί δεν αφήνει την αμύθητη περιουσία των $100 δισ. στα παιδιά του
Πέθανε ο πατέρας της πλουσιότερης αιγυπτιακής οικογένειας – Τι περιουσία αφήνει