Με επενδυτικό πλάνο που φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ και στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέου εργοστασίου, αλλά και αρκετές προκλήσεις που συνδέονται με το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών, ο Ομιλος Βενέτη ετοιμάζεται να σβήσει τα 75 κεράκια μιας σημαντικής ιστορικής πορείας.
«Kλείνοντας φέτος 75 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο Ομιλος Βενέτη απαριθμεί 17 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης», σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει και θα θέσει τις βάσεις για το μέλλον του Ομίλου. «Το αναπτυξιακό πλάνο της Βενέτη για την επόμενη τετραετία ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και προβλέπει νέα παραγωγική μονάδα στη Βοιωτία, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέα καταστήματα», αποκαλύπτει ο ίδιος.
Οπως λέει, στόχος του τετραετούς αυτού προγράμματος είναι οι πωλήσεις του σήματος Βενέτη να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.
«Για το 2024 ειδικότερα, στόχος μας είναι η λειτουργία νέων καταστημάτων και η εξαγορά δικτύου στην επαρχία. Προς την κατεύθυνση αυτή απευθυνόμαστε σε ιδιοκτήτες αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων να μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε καταστήματα Βενέτη, με πολύ συμφέροντες όρους», λέει ο κ. Μονεμβασιώτης έχοντας θέσει το franchise έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις και τη νέα χρονιά θα είναι αρκετές, κάτι που καθιστά αδύνατη την όποια πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς. «Και η νέα χρονιά προβλέπεται να παρουσιάσει πολλές δυσκολίες, ενώ πολλά κρίνονται από αστάθμητους παράγοντες: οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανασφάλεια. Το κόστος ενέργειας και οι αυξητικές τάσεις των πρώτων υλών στα τρόφιμα δεν επιτρέπουν να κάνουν προβλέψεις».
Παρά το γεγονός ότι ο Ομιλος Βενέτη είχε σημαντική ανάπτυξη το 2023, ο κ. Μονεμβασιώτης εξηγεί ότι απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια, καθώς το γενικότερο οικονομικό κλίμα ήταν ασταθές. «Θεωρώ πως ήταν μια δύσκολη χρονιά φέτος για τη Βενέτη. Μια χρονιά προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Δεν προλάβαμε να βγούμε από την κρίση του COVID και εισήλθαμε σε μια ασταθή περίοδο με συνεχείς ανατιμήσεις πρώτων υλών και ενεργειακή ανασφάλεια». Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου ήταν εντυπωσιακές. «Εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση του τζίρου της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2022».
Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, απαιτούνται δραστικές κινήσεις εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας ώστε να διευκολυνθεί το επιχειρείν και η χώρα να έχει βιώσιμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. «Η ελληνική Πολιτεία, δυστυχώς, δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Πρέπει να μετατραπεί στα πρότυπα των μοντέλων των αγγλοσαξονικών χωρών. Αγκυλώσεις και γραφειοκρατία καθιστούν απαγορευτική την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».
Διαβάστε ακόμη
«Ελ. Βενιζέλος»: Στον δρόμο για το Χρηματιστήριο με ρεκόρ όλων των εποχών στην επιβατική κίνηση
Economist Intelligence Unit: Οι δέκα επιχειρηματικές τάσεις για το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ