Όταν στα χρόνια της μεγάλης «φυγής» από το ΧΑ, ο αριθμός των εταιριών που «κατέβηκαν» από το ταμπλό ξεπερνά το εντυπωσιακό «φράγμα» των 100 σε «βάθος» μιας 12ετίας –κι αντιστρόφως όσες ανέβηκαν σε αυτό από τότε είναι πολύ λιγότερες- , η παρουσία μιας ελληνικής εισηγμένης στον δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προκαλεί εντύπωση για έναν επιπλέον λόγο – και συνειρμικά. Είναι, όμως, κάτι πολύ περισσότερο, τελικά, από ένα επιχειρηματικό «παιχνίδι» με τις μετοχές…
Το μεγάλο «ταξίδι» της Advent Technologies ξεκίνησε το 2006 από μια επαρχιακή πόλη, την Πάτρα και 15 χρόνια αποδείχθηκαν υπεραρκετά για να καταφέρει να «ξεφύγει» από τα «στενά» γι’ αυτήν περιθώρια της εγχώριας πραγματικότητας, να «αδράξει την δόξα» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού και να εγκατασταθεί στην Μασαχουσέτη!
Και τι άλλα πεδία δραστηριότητας και ανάπτυξης να έβρισκε εδώ, άραγε, μια εταιρία η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή κυψελίδων καυσίμων (fuel cells) επόμενης γενιάς, που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μηχανές εσωτερικής καύσης και τις γεννήτριες;
Δημιουργός και επικεφαλής της, στην θέση του Chief Executive Officer, ένας ιδιοφυής, διεθνώς αναγνωρισμένος και εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου (Vasilis Gregoriou Ph.D.), που συνδύασε τις βαθιές γνώσεις του, με την επιχειρηματική του ικανότητα, για να καταφέρει το νέο, αυτό «ελληνικό θαύμα» στην «καθαρή» ενέργεια – την «τάση» του μέλλοντος.
Ο «πολύς κόσμος» μάλλον θα πρέπει να διαβάσει περισσότερες της μιας φορές το …βιογραφικό του, με αρκετή προσοχή και προσφεύγοντας στις απαραίτητες παραπομπές για να κατανοήσει με σαφήνεια ποιο ακριβώς θεωρείται το αντικείμενο ενός ανθρώπου με την δική του ερευνητική πορεία, 30 ολόκληρων ετών με θέσεις σε ΗΠΑ (Northeastern, MIT, Polaroid, Princeton) και Ελλάδα (FORTH-ICEHT)
Μια επιστημονική δραστηριότητα η οποία εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που περιλαμβάνουν τους τομείς των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών τα οποία βασίζονται σε οργανικούς ημιαγωγούς και οπτικά ενεργά υλικά που, αντιστοίχως, βασίζονται σε συζευγμένα ολιγομερή και νανοσύνθετα πολυμερών. Ναι…
Βιομηχανικές επενδύσεις πολλών δισ. στο υδρογόνο
Η ταυτόχρονη 25ετής πείρα του CEO της Advent Technologies στην αγορά των ΗΠΑ, όπως και στην ανάπτυξη και διαχείριση τέτοιων προϊόντων, τον έφεραν στην «πρώτη γραμμή» της σύγχρονης «ενεργειακής επανάστασης» του πλανήτη.
Οι σπουδές του άρχισαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Κάτοχος, όμως, στην συνέχεια διδακτορικού στη Φυσική Χημεία από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke και έχοντας προσθέσει στο επιστημονικό του background την παρουσία του στο πρόγραμμα MBA του Northeastern University, αλλά και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του περιγράφουν, τα τελευταία αυτά 15 χρόνια, αναπτύσσει τις «ενεργειακές λύσεις» του 21ου αιώνα, τις κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και χορηγεί άδειες χρήσεις σε Tier1, OEM και μεγάλους κατασκευαστές.
Εκτός από επιστήμονας, ωστόσο ξέρει πως πρέπει να σκέφτεται και σαν businessman και όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό IPO Edge για το timing της απόφαση του να εισάγει την Advent Technologies στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εξήγησε μάλλον το αυτονόητο: ότι η κίνηση του συμπίπτει χρονικά με τις ανακοινώσεις όλων των κορυφαίων βιομηχανικών δυνάμεων για την υλοποίηση σχεδίων προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για projects υδρογόνου.
Οι τεχνολογίες της Advent Technologies βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική (drones) ή την παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) και άλλα υλικά που έχει αναπτύξει έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries), διατηρώντας εμπορικές συνεργασίες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.
Τα νέα κεφάλαια και η «χρυσή» ευκαιρία
Το ελληνικό «δαιμόνιο» έκανε το νέο «θαύμα» του. Η τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσει Advent Technologies και οι εκπληκτικές προοπτικές της προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον της AMCI Acquisition Corp., εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC) που συστάθηκε με στόχευση τις εξαγορές χαρισματικών εταιρειών χωρίς, ουσιαστικά, να θέτει «όρια» στο …μπάτζετ της και πριν από λίγους μήνες έκλεισε ένα deal 358 εκατ.$ για την Advent, ανοίγοντας της διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο της στο Nasdaq (θέμα για το οποίοι οι μέτοχοι της AMCI θα συνεδριάσουν στις 2 Φεβρουαρίου). Η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί μέσω της συγχώνευσης με την AMCI, με νέα ονομασία της την Advent Technologies Holdings Inc.
Μέσω της… αχανούς Αμερικανικής οργανωμένης χρηματαγοράς, η Advent Technologies θα έχει την «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κεφάλαια που θα της προσφέρουν το ιδανικό «εφαλτήριο» για να πετύχει τα νέα, μεγάλα «βήματα» της ανάπτυξης της και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, θα τα αξιοποιήσει για να διπλασιάσει το προσωπικό της, προσλαμβάνοντας κυρίως επιστήμονες στη Μασαχουσέτη.
Η Advent Technologies διαθέτει εγκαταστάσεις ερευνών και παραγωγής στην Πάτρα και στις ΗΠΑ, ενώ, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου έχει, ήδη, δίπλα του μια «Dream Team» στελεχών στην οποία συμμετέχουν και άλλοι Ελληνες – και ξένοι, όπως οι Emory De Castro Ph.D./ Chief Technology Officer, Chris Kaskavelis Ph.D. / Chief Marketing Officer, Nick Stamp / Chief Financial Officer, Jim Coffey / General Counsel , Harris Antoniou / Board Member, Nora Gourdoupi / General Manager, SA κ.α.
Επιστημονικό «οπλοστάσιο» από 15 πατέντες
Ο Έλληνας CEO της Advent Technologies διαθέτει για τα επόμενα εγχειρήματα του ένα επιστημονικό «οπλοστάσιο» από 15 πατέντες πάνω στις οποίες έχει δουλέψει κι ακόμα στο ενεργητικό του καταγράφονται 92 μελέτες, 146 ερευνητικές παρουσιάσεις και η συγγραφή 3 βιβλίων και 6 κεφαλαίων σε βιβλία.
Από το πανεπιστήμιο του Princeton έλαβε την υποτροφία National Research Award (NRSA), διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης για την Εφαρμοσμένη Φασματοσκοπία Society for Applied Spectroscopy – SAS), συμμετέχει ως Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το πρόγραμμα Horizon 2020, τις δράσεις Mari Sklodowska-Curie και τον τομέα Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (Future and Emerging Technologies-FET) και η «λίστα» δεν τελειώνει.
Διαβάστε ακόμη:
Μάχη για τα κόκκινα δάνεια ύψους €6,1 δισ. της Εθνικής Τράπεζας
Εβδομάδα πληρωμών για Επιστρεπτέα 5, ενοίκια και επίδομα θέρμανσης