Μυθιστορηματική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ζωή και η επιχειρηματική διαδρομή του Βασίλη Γκρίσιν, όσο και σκληρή η κατάληξή της.
Μετά την πτώχευση και εκκαθάριση της περιουσίας της «Άλφα Γκρίσιν» ο γνωστός επιχειρηματίας που έγραψε σελίδες δόξας κατά το παρελθόν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της αγοράς, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με την άγαρμπη περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Αυτή τη φορά όχι για κάποια αστικά ακίνητα αλλά για δύο οικόπεδα στο Μογγονήσι, -νησίδα του συμπλέγματος των Παξών-, τα οποία από τον Σεπτέμβριο του 2023 βγαίνουν στο σφυρί, με επισπεύδουσα την doValue, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Μετά τις άγονες προσπάθειες που προηγήθηκαν ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 22 Μαΐου 2024 και αφορά:
-Το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός ελαιοκτήματος με εντός αυτού 20 ελαιοδένδρων, που βρίσκεται στην περιοχή Μοσχοφύλι Μογγονησίου του Δήμου Παξών έκτασης 4.457,78 τ.μ.
-Tο ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου στη θέση Τσούντα-Μοσχοφύλι-Μογγονησίου έκτασης 4.487,119 τ.μ.
Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 143.111 ευρώ και 81.303 ευρώ, αντίστοιχα. Στον επικείμενο πλειστηριασμό ωστόσο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20% (στο 80% της αρχικής τιμής) και συγκεκριμένα σε 114.728,80 ευρώ και 65.042,40 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, στη νησίδα Μογγονήσι, η οποία είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω στενής γέφυρας σκυροδέματος μήκους περί τα 20 μέτρα.
Πρόκειται για μικρό νησί έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, με θαμνώδη βλάστηση, μικρούς ελαιώνες και αμπελώνες, με χαμηλή στάθμη υποδομών καθώς το οδικό δίκτυο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χωμάτινες οδούς.
Πάνω στο νησί υπάρχουν μεμονωμένες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ένα τουριστικό κατάλυμα, καθώς και μία επιχείρηση εστίασης με οργανωμένη παραλία και μικρή μαρίνα.
Σημειώνεται ότι στο νότιο τμήμα του Μογγονησίου, δεσπόζει η πολυτελής κατοικία της γνωστής ιταλικής οικογένειας βιομηχάνων Ανιέλι.
Το ένα από τα αγροτεμάχια του Β. Γκρίσιν βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της νησίδας με απεριόριστη θέα στον όρμο της Οζιάς έως την παραλία Μπάλος και το Ιόνιο Πέλαγος. Εντοπίζεται ειδικότερα σε περιοχή εκτός σχεδίου και ορίων οικισμού στη θέση «Τσούντα-Μοσχοφύλι» της νησίδας «Μογγονήσι», της Δ.Κ Γάιου, του Δήμου Παξών.
Τι μπορεί να χτιστεί
Στην έκθεση εκτίμησης τονίζεται ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μέρος του δικτύου Natura 2000. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή ΖΕΠ, το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ, Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα και ορισμένα γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών και του Β. Γκρίσιν.
Μάλιστα για το εν λόγω αγροτεμάχιο είχε εκδοθεί η αρ.151/2011 οικοδομική άδεια που αφορούσε στην ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο και πισίνα, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί και αναθεωρήθηκε το 2016 για παράταση ισχύος έως την 25-05-2018.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη οικοδομή θα έχει επιφάνεια ορόφου 54,02 τ.μ. και πισίνα 30,75 τ.μ.
Σύμφωνα με εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα του 2010 το αγροτεμάχιο έχει έκταση 4.487,19τμ, βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και ορίων οικισμού, συνορεύει με αιγιαλό και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.
Βάσει προσκομισθέντων νομικών εγγράφων το γήπεδο είχε αρχική έκταση 5.378,95 τ.μ. από την οποία αφαιρέθηκε το τμήμα εντός ζώνης παραλίας και προέκυψε το υφιστάμενο καθαρό εμβαδόν των 4.487,19τμ.
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ασκεπές γήπεδο, με ήπια βορειοδυτική κλίση, απεριόριστη θέα προς τον Όρμο της Οζιάς και το Ιόνιο Πέλαγος, με βραχώδη σύσταση εδάφους εντός του οποίου υφίστανται μικρά κωνοφόρα δέντρα, αυτοφυής χαμηλή βλάστηση και λιγοστά διάσπαρτα ελαιόδεντρα. Συνορεύει νότια και ανατολικά με χωμάτινη οδό η οποία καταλήγει σε όμορη ιδιοκτησία με χρήση περιβολιού-ελαιώνα.
Το ακίνητο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Β. Γκρίσιν κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου δυνάμει συμβολαίου αγοράς τον Ιούλιο του 1976.
Η άνοδος και η κατάρρευση
Ο Βασίλης Γκρίσιν, παρά τις ξένες ρίζες του, –απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής-, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ από τα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη.
Κατά την πλούσια επιχειρηματική του διαδρομή δραστηριοποιήθηκε σε διάφορα πεδία της αγοράς, από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), τα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, μέχρι το real estate και τις AΠE.
Από το 2009 και την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε η μεγάλη «κάθοδος» για τον όμιλό του, με υποχώρηση του κύκλου εργασιών, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και συσσώρευση ζημιών. Mετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη, τον Ιούλιο του 2018 η Άλφα Γκρίσιν υπήχθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα στοιχεία ενεργητικού που περιλάμβαναν γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού, αποθήκες στην Παιανία και διάφορα κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την κήρυξη σε πτώχευση της «Αλφα Γκρίσιν Συστήματα Ισχύος και Ελέγχου Περιβάλλοντος», ρίχνοντας έτσι τους τίτλους τέλους για έναν όμιλο που κυριάρχησε στην αγορά επί δεκαετίες.
Διαβάστε ακόμη:
Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027
Kτηματολόγιο: Ο ανένδοτος της Κρήτης και η εκστρατεία κινητοποίησης αμέσως μετά το Πάσχα
Εφορία…. παντού – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ