Είναι η δεύτερη φορά που ο Βασίλης Γκρίσιν έρχεται αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Η μία ενόσω ακόμη η εταιρεία του βρισκόταν στην τελική ευθεία προς το λουκέτο και αφορούσε ακίνητα επί της λεωφόρου Συγγρού και η δεύτερη τώρα που η «Αλφα Γκρίσιν» έχει πλέον πτωχεύσει.
Σε αυτή την περίπτωση, έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί», στις 20 Σεπτεμβρίου και με επισπεύδουσα την doValue, δύο ιδιοκτησίες του στο Μογγονήσι, νησίδα του συμπλέγματος των Παξών, όπου δεσπόζει η πολυτελής έπαυλη της οικογένειας Ανιέλι.
Τι βγαίνει στο «σφυρί»
Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού αναμένεται να βγουν:
-Το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός ελαιοκτήματος με εντός αυτού 20 ελαιοδένδρων, που βρίσκεται στην περιοχή Μοσχοφύλι Μογγονησίου του Δήμου Παξών έκτασης 4.457,78 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 143.111 ευρώ.
-Tο ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου στη θέση Τσούντα-Μοσχοφύλι-Μογγονησίου έκτασης 4.487,119 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 81.303 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, στη νησίδα Μογγονήσι, η οποία είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω στενής γέφυρας σκυροδέματος μήκους περί τα 20 μέτρα.
Πρόκειται για μικρό νησί έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, με θαμνώδη βλάστηση, μικρούς ελαιώνες και αμπελώνες, με χαμηλή στάθμη υποδομών καθώς το οδικό δίκτυο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χωμάτινες οδούς.
Πάνω στο νησί υπάρχουν μεμονωμένες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ένα τουριστικό κατάλυμα, καθώς και μία επιχείρηση εστίασης με οργανωμένη παραλία και μικρή μαρίνα.
Σημειώνεται ότι στο νότιο τμήμα του Μογγονησίου, έχει κατασκευαστεί πολυτελής κατοικία της γνωστής ιταλικής οικογένειας βιομηχάνων Ανιέλι.
Το ένα από τα ακίνητα του Β. Γκρίσιν εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της νησίδας με απεριόριστη θέα στον όρμο της Οζιάς έως την παραλία Μπάλος και το Ιόνιο Πέλαγος.
Ειδικότερα βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή και ορίων οικισμού στη θέση «Τσούντα-Μοσχοφύλι» της νησίδας «Μογγονήσι», της Δ.Κ Γάιου, του Δήμου Παξών.
Στην έκθεση εκτίμησης τονίζεται ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μέρος του δικτύου Natura 2000. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή ΖΕΠ, το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ, Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα και ορισμένα γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών και του Β. Γκρίσιν.
Σημειώνεται ότι για το εν λόγω αγροτεμάχιο είχε εκδοθεί η αρ.151/2011 οικοδομική άδεια που αφορούσε στην ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο και πισίνα, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί και αναθεωρήθηκε το 2016 για παράταση ισχύος έως την 25-05-2018.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη οικοδομή θα έχει επιφάνεια ορόφου 54,02 τ.μ. και πισίνα 30,75 τ.μ.
Σύμφωνα με εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα του 2010 το αγροτεμάχιο έχει έκταση 4.487,19τμ, βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και ορίων οικισμού, συνορεύει με αιγιαλό και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.
Βάσει προσκομισθέντων νομικών εγγράφων το γήπεδο είχε αρχική έκταση 5.378,95 τ.μ. από την οποία αφαιρέθηκε το τμήμα εντός ζώνης παραλίας και προέκυψε το υφιστάμενο καθαρό εμβαδόν των 4.487,19τμ.
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ασκεπές γήπεδο, με ήπια βορειοδυτική κλίση, απεριόριστη θέα προς τον Όρμο της Οζιάς και το Ιόνιο Πέλαγος, με βραχώδη σύσταση εδάφους εντός του οποίου υφίστανται μικρά κωνοφόρα δέντρα, αυτοφυής χαμηλή βλάστηση και λιγοστά διάσπαρτα ελαιόδεντρα. Συνορεύει νότια και ανατολικά με χωμάτινη οδό η οποία καταλήγει σε όμορη ιδιοκτησία με χρήση περιβολιού-ελαιώνα.
Το ακίνητο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Β. Γκρίσιν κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου δυνάμει συμβολαίου αγοράς τον Ιούλιο του 1976. Κατά την έκθεση εκτίμησης, η αγοραία αξία της πλήρους κυριότητας 100% ανέρχεται σε 337.437 ευρώ και για το ½ εξ αδιαιρέτου (που θα βγει σε πλειστηριασμό) σε 143.411 ευρώ.
Η άνοδος και η βροντώδης πτώση
Ο Βασίλης Γκρίσιν, παρά τις ξένες ρίζες του, –απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής-, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ από τα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη.
Έτσι απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο επιχειρείν, που σε συνδυασμό με το «αισθητήριο» το οποίο αναμφισβήτητα διέθετε, άνοιξαν το δρόμο για μια μυθιστορηματική διαδρομή σε πολλά και διαφορετικά πεδία της αγοράς. Από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με σημαντικές κινήσεις στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE.
Παράλληλα συνδέθηκε κοινωνικά και επιχειρηματικά με ισχυρά πρόσωπα, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, που μέσω της Intrakat συμμετείχε στο παρελθόν με 15% στην Άλφα Γκρίσιν, αλλά και ο κουμπάρος του Παναγιώτης Νίκας της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.
Ο όμιλός του πήγαινε καλά μέχρι την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση. Από το 2009 και μετά, ξεκίνησε η μεγάλη «κάθοδος», με υποχώρηση του κύκλου εργασιών, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και συσσώρευση ζημιών. Mετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη για περισσότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία πέρασε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση.
Η Άλφα Γκρίσιν υπήχθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα στοιχεία ενεργητικού που περιλάμβαναν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Στις 6 Απριλίου 2021, η ειδική διαχειρίστρια Grant Thornton δημοσίευσε την πρόσκληση για την αναγγελία απαιτήσεων πιστωτών, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2021 κατέθεσε αίτηση στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την κήρυξη σε πτώχευση της Αλφα Γκρίσιν Συστήματα Ισχύος και Ελέγχου Περιβάλλοντος, με την ίδια ημερομηνία ως χρόνο παύσης πληρωμών, διορίζοντας, κατά τα τυπικά, σύνδικο και διατάσσοντας τη σφράγιση του καταστήματος και της υπόλοιπης περιουσίας της.
Αυτό ήταν το οριστικό τέλος μιας εταιρείας που κυριάρχησε στην αγορά επί δεκαετίες, ταυτόχρονα όμως και το τέλος της περιπετειώδους πορείας της από τότε που οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνειά της.
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα διατεθούν τα επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ