search icon

business stories

Βαριά «χριστουγεννιάτικα» σφυριά: Παραλιακό οικόπεδο στη Γλυφάδα και Ηλιοσφαίρα (pics)

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί για το οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και κατάστημα στη Γλυφάδα καθώς και για το εργοστάσιο φωτοβολταικών στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης

Αν και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά περιλαμβάνοντας μάλιστα για τις επόμενες μέρες ορισμένα «βαριά σφυριά».

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν δύο ακόμη που αφορούν την εταιρεία «Μάριος Παπαθάνος Α.Ε.», αντιμέτωπη πολύ συχνά τελευταία με τους πλειστηριασμούς για ακίνητα στα νότια προάστια.

Έτσι για την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει για μια ακόμη φορά στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, ένα από τα λίγα αδόμητα οικόπεδα πάνω στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας, ενώ την περασμένη Παρασκευή βγήκε και το γειτονικό κτήριο γραφείων το οποίο ωστόσο έμεινε στα αζήτητα.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή πλησίον του Γκολφ Γλυφάδας, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά, και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Προέρχεται από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων και είναι επιφάνειας 2.314 τ.μ.

Στο παρελθόν υπήρχε μέσα σε αυτό πεπαλαιωμένη οικοδομή της δεκαετίας του ’60 που έχει κατεδαφιστεί, ενώ διαθέτει πρόσοψη στα νοτιοδυτικά επί πλευράς μήκους 54,35 μέτρων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και στα βορειοδυτικά επί πλευράς μήκους 40,34 μέτρων στην οδό Ιατρού Λιούγκα.

Το ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2009 και σήμερα είναι περιφραγμένο με τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος, λαμαρίνα και σιδερένια κάγκελα.

Το οικόπεδο κουβαλάει προσημείωση για 6 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς από τις 4/2/2010, προσημείωση υπέρ της ίδιας για ποσό 1 εκατ. ευρώ από τις 16/2/2011, αναγκαστική κατάσχεση για 300.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 17/5/2019 και δεύτερη αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της ίδιας για 1 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2022.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 1 εκατ. ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά σε 5.798.000 ευρώ. Η εταιρεία προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Το δικαστήριο, στις 31 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη δεύτερη έκθεση εκτίμησης έκανε δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 12.890.000 ευρώ. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης ελήφθη υπόψη η θέση του οικοπέδου, αλλά και ότι «η αγορά των ακινήτων στην ένδικη περιοχή έχει βελτιωθεί και έχει ανοδικές τάσεις, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και της αποκλιμάκωσης της πανδημίας Covid-19».

Έτσι ο πλειστηριασμός που έγινε στις 11 Νοεμβρίου ήταν άγονος, ενώ με την ίδια τιμή εκκίνησης (12.890.000 ευρώ) θα γίνει και ο επαναληπτικός την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Την ίδια μέρα θα βγει ξανά στο σφυρί, με αυξημένη τιμή εκκίνησης στα 2.460.000 ευρώ και γωνιακό κατάστημα της ίδιας εταιρείας στη Γλυφάδα. Βρίσκεται σε κτήριο κατασκευής της περιόδου 1999-2001, που αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και διαθέτει προσόψεις επί των οδών Β. Γεωργίου Β’ και Λαοδίκης στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Το τμήμα ισογείου έχει επιφάνεια 101 τ.μ. και στο κατάστημα ανήκει κατά αποκλειστική χρήση θέση στάθμευσης επί του ακαλύπτου επιφάνειας 32,70 τ.μ. η οποία έχει ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Λαοδίκης καθώς και ακάλυπτος χώρος οικοπέδου επιφάνειας 32,80 τ.μ.

Στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί σήμερα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (wine bar).

Η «βυθισμένη» Ηλιοσφαίρα

Στις 21 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (το χρέος προς αυτή φτάνει τα 146,48 εκατ. ευρώ εντόκως από 10.12.2016), έχει οριστεί το νέο σφυρί για τα «ιμάτια» της εταιρείας Ηλιοσφαίρα, με τιμή εκκίνησης 18.518.500 ευρώ.

Πρόκειται για το οικόπεδο των 30 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα επί του παραπάνω οικοπέδου υφίσταται Μονάδα Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Πλαισίων, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο και όροφο (με υποδομές παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων, γραφεία και αποθήκες), συνολικού εμβαδού 19.608,46 τ.μ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρείας αποτελείται από ένα σύνολο 227 μηχανημάτων, «πακτωμένων ή στερεωμένων στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους σε ενιαία παραγωγική λειτουργία», όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.

Η αφετηρία του εγχειρήματος

Η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008. Η επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ είχε εγκεκριμένη επιδότηση και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί και άρχιζε η παραγωγή, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια της εργοστασιακής μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, -μιας από τις μεγαλύτερες τότε στην Ευρώπη-, έγιναν στις 19 Ιουνίου 2009 και σχετικά γρήγορα αναπτύχθηκε ένα εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Κύπρος.

Πίσω από αυτή τη φιλόδοξη επένδυση ήταν ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με κύρια δουλειά τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, που μέσω της εταιρίας Sciens είχε ανοιχτεί σε διάφορες δραστηριότητες, από την ενέργεια και τα ακίνητα μέχρι τα media, μετρώντας διαδοχικά «ναυάγια»…

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από το 2012, και τα χρέη στις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και το Δημόσιο δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό με τα ποσά να υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Η απότομη «πτώση»

Έτσι μετά από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, η «Ηλιόσφαιρα» προσγειώθηκε ανώμαλα, με αποτέλεσμα, το 2017 να γίνει η πρώτη εταιρεία η οποία κηρύχτηκε (και επίσημα) σε πτώχευση μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι (πρώην) εργαζόμενοί της, με ημέρα παύσεως των πληρωμών την 30/9/2015.

Στη συνέχεια, το εργοστάσιο της στην Τρίπολη πήρε το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κατέχοντας για κάποια περίοδο τα πρωτεία σε επίπεδο τιμής εκκίνησς που έφτανε τα 37,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, η εμπορική αξία των γηπέδων και κτιρίων ανερχόταν σε 7.057.000 ευρώ και η εμπορική αξία των τεχνικών εγκαταστάσεων κλειστής μονάδας παραγωγής μετά του μηχανολογικού εξοπλισμού της σε 30.392.000 ευρώ. Έτσι συνολικά η τιμή εκκίνησης έφτανε στα 37.449.000 ευρώ. Αυτός ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η Ηλιοσφαίρα έμεινε στα αζήτητα…

Όλοι οι πλειστηριασμοί που ακολούθησαν ήταν άγονοι, παρότι η τιμή υποχωρούσε και τώρα πλέον έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχική…

Διαβάστε ακόμη:

Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα πρωταθλήτριες στην Ελλάδα με τα περισσότερα Airbnb- Tι λένε οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οι διαχειριστές

Οι αγορές (επιτέλους) αντιδρούν αρνητικά στις… αρνητικές ειδήσεις

Εβδομάδα πληρωμών 650 εκατ. ευρώ για επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης

 

Exit mobile version