Γυναίκα, 35 με 44 ετών που μένει στην Αθήνα. Μέσης αγοραστικής δύναμης και αφοσιωμένη στην αγαπημένη της μάρκα. Αγόρασε κυρίως καλλυντικά, με προτίμηση στο μακιγιάζ, αλλά και αθλητικά, επιλέγοντας πρωτίστως είδη τζόκιγκ. Αυτό είναι το προφίλ αγοραστή που κινήθηκε περισσότερο εφέτος στην Black Friday, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα της Qivos, η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προκαλεί, όπως αναμενόταν, νέα έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων – και μερική ασφυξία στο κανάλι διανομής. Ετσι, την εβδομάδα που προηγήθηκε της Black Friday σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ηλεκτρονικών αγορών, με αποκορύφωμα την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε (σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου) καταγράφηκε 43,6% μεγαλύτερος τζίρος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή ημέρα.
Την ίδια στιγμή, μέσα από τη σκιαγράφηση των καταναλωτικών προφίλ που πρωταγωνίστησαν και σε αυτήν, την πιο πρόσφατη περίοδο εκπτώσεων, προκύπτει ότι ο καταναλωτής στην Ελλάδα συνεχίζει να κυνηγά τις προσφορές. Θέλει να ψωνίζει έξυπνα, ακολουθώντας μία αγοραστική συμπεριφορά, η οποία αναπτύχθηκε μέσα στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. «Η δυνατότητα χαρτογράφησης του πελατολογίου προσδίδει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών, τα brands και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και να προσφέρουν προσωποποιημένη επικοινωνία και εμπειρία πελάτη τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό κατάστημα», λέει στο «business stories» ο CEO της Qivos Βαγγέλης Καραλής και συνεχίζει: «Εχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια ότι μέσα από την έξυπνη αξιοποίηση των δεδομένων καταναλωτικής συμπεριφοράς μπορούμε να πετύχουμε έως και 35% αύξηση του Customer Lifetime Value, αλλά και σημαντική μείωση του Customer Acquisition Cost. Στο τέλος όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο καταναλωτής απολαμβάνει επικοινωνία και εμπειρίες που είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντά του, καθώς η επιχείρηση βελτιστοποιεί τις ενέργειες μάρκετινγκ και εξασφαλίζει την απόδοση της σχετικής επένδυσης».
Διαφορετικά προφίλ
Εκτός, όμως, της πρωταγωνίστριας Black Friday, η ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων από την πλατφόρμα Qivos Cloud επιτρέπει τη σκιαγράφηση και άλλων καταναλωτικών προφίλ που ξεχώρισαν εφέτος.
Ενδεικτικά:
■ Γυναίκα 45 με 54 ετών, αφοσιωμένη στην αγαπημένη της μάρκα και μεγάλης αγοραστικής δύναμης. Κατοικεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αγόρασε κυρίως ρούχα, αλλά και είδη σπιτιού, με έμφαση στα χαλιά και τις μοκέτες, όπως και είδη τεχνολογίας με προτίμηση στα smartphones και τους αφυγραντήρες.
■ Ανδρας 35 μέχρι 44 ετών. Είναι μέσης αγοραστικής δύναμης και μένει στην Αθήνα. Αγόρασε κυρίως τεχνολογικά είδη: smartphones, τηλεοράσεις και αφυγραντήρες. Επίσης, είδη σπιτιού με προτίμηση στα συστήματα οργάνωσης. Σε μικρότερο μεν, αλλά αξιοσημείωτο βαθμό, επέλεξε προϊόντα ανδρικής περιποίησης και ειδικότερα αρώματα.
■ Κάτοικος σε μεγάλο αστικό κέντρο (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), έχει καλάθι υψηλότερο του σταθμισμένου μέσου όρου και είναι γυναίκα. Είναι πιστή στην αγαπημένη της μάρκα και μέσης προς υψηλής αγοραστικής δύναμης. Αγόρασε καλλυντικά (με προτίμηση στα αρώματα), διάφορα είδη σπιτιού, αλλά και παιχνίδια.
■ Κάτοικος επαρχίας, είναι γυναίκα και η αξία του καλαθιού της είναι από 5% έως 12% χαμηλότερη σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Αγόρασε κυρίως είδη σπιτιού και προϊόντα προσωπικής φροντίδας για την ίδια και τα παιδιά της. Είναι πελάτισσα μέσης και χαμηλής αγοραστικής δύναμης και επιλέγει τις προσφορές.
Σημάδια αλλαγής
«Κάθε αιφνίδια αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτή που βιώνουμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνει τα σημάδια της και στην καταναλωτική μας συμπεριφορά. Θα επιστρέψουμε στα φυσικά καταστήματα, υπό νέες συνθήκες, αναζητώντας λύσεις και διευκολύνσεις που η τεχνολογία γενικότερα και τα προγράμματα επιβράβευσης ειδικότερα μπορούν να προσφέρουν. Είναι μία επέκταση του φαινομένου που ονομάζουμε “έξυπνες αγορές”. Ως καταναλωτές εκμεταλλευόμαστε στοχευμένες προσφορές, αναζητάμε καλύτερες τιμές και ποιοτικότερη, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, η οποία πλέον πρέπει να περιλαμβάνει και πρακτικές εναρμονισμένες με τα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων μας», σημειώνει ο CEO της Qivos και εξηγεί:
«Δεδομένης της νέας πραγματικότητας, το customer loyalty καλείται να συνεισφέρει ή και να πρωταγωνιστήσει στην εφαρμογή λύσεων που κάνουν πιο εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική τη σχέση του εμπόρου με τον καταναλωτή, φέρνοντας στο φυσικό κατάστημα πρακτικές από το ψηφιακό περιβάλλον. Παράλληλα, το real-time και proximity marketing είναι δύο σχετιζόμενες τάσεις που θα συνεχίσουν να απασχολούν την αγορά του loyalty. Στην Qivos έχουμε ήδη υλοποιήσει επιτυχώς σχετικά έργα, με τη χρήση εργαλείων που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με λεπτομέρεια το ταξίδι του καταναλωτή μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα. Ετσι, του προσφέρουμε μία αναβαθμισμένη εμπειρία, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το online περιβάλλον αγορών».
Σήμερα, η Qivos αναπτύσσει δραστηριότητα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές: Βαλκάνια, Ηνωμένο Βασίλειο και Μέση Ανατολή, με τη σχεδίαση, υλοποίηση και διαχείριση έργων επιβράβευσης της καταναλωτικής αφοσίωσης σε οκτώ χώρες. «Η πλατφόρμα Qivos Cloud εξυπηρετεί πελάτες και καταναλωτές σε πολλαπλές γλώσσες, πολλαπλά νομίσματα και διαφορετικές αγορές με σημαντικές διαφοροποιήσεις, έχοντας θέσει τις βάσεις για διεθνή ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τόσο η τεχνολογία μας όσο και η τεχνογνωσία μας αποτελούν εξαγώγιμα προϊόντα. Εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας, ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μας πορεία διεθνώς, επενδύοντας στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας», καταλήγει ο κ. Καραλής.