Για την «Άλφα Γκρίσιν», την εταιρεία του Βασίλη Γκρίσιν που μεσουράνησε επί σειρά ετών, οι τίτλοι τέλους έχουν πέσει εδώ και αρκετό καιρό. Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και αφού προηγήθηκε η εκποίηση του ενεργητικού της αναμένει απλά την τυπική κήρυξή της σε πτώχευση, μετά την σχετική αίτηση που έχει καταθέσει η ειδική διαχειρίστρια Grant Thonton.
Παράλληλα, όμως, ένα ακόμη γεγονός έρχεται να «πιστοποιήσει» αυτό το άδοξο τέλος. Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, για τον πλειστηριασμό ακινήτου επί της λεωφόρου Συγγρού, όπου μεταξύ άλλων ήταν και τα γραφεία-έδρα της «Αλφα Γκρίσιν», τα οποία ήδη εκποιήθηκαν στο παρελθόν.
Το σφυρί για το ακίνητο αυτό χτύπησε στις 6 Απριλίου, με επισπεύδουσα την doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς 191.000 ευρώ. Τελικά άλλαξε χέρια καθώς κατακυρώθηκε με 6 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στις 191.006 ευρώ.
Το ακίνητο αυτό, που σήμερα στεγάζει επιχείρηση διαγνωστικού κέντρου, έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία…
Το ακίνητο στη Ν. Σμύρνη
Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία αφορά το 1/2 εξ’ αδιαιρέτου καταστήματος του ισογείου της πολυκατοικίας επί της διασταύρωσης της Λεωφ. Συγγρού (στον αρ. 137) και της οδού Αιγαίου (στον αρ. 1) στο ύψος της Ν. Σμύρνης.
Αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη, διηρημένη και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία που περιλαμβάνει μία αίθουσα, πατάρι και W.C., και έχει επιφάνεια στο ισόγειο 384,11 τ.μ. και στο πατάρι 15 τ.μ.
Το 50% εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου περιήλθε στον Β. Γκρίσιν σε δύο φάσεις. Αρχικά το 1978 απέκτησε το 40% και πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, το υπόλοιπο 10%.
Στη συνέχεια μαζί με τον έτερο συνιδιοκτήτη του ποσοστού 50%, Β. Π., τον Οκτώβριο του 2008 πώλησε το ακίνητο στην εταιρεία «Το Χωριάτικο-Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική Ε.Π.Ε.», με τον όρο (διαλυτική αίρεση) ότι το τίμημα θα καταβληθεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2009.
Επειδή το τίμημα δεν καταβλήθηκε, και παρήλθε η προθεσμία, συντάχθηκε η υπ’ αρ. 7461/31-05-2011 πράξη πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης και ανατροπής των αποτελεσμάτων του συμβολαίου αγοραπωλησίας.
Έτσι το ακίνητο έμεινε στα χέρια του Γκρίσιν μέχρι κι αυτό να πάρει το δρόμο για το σφυρί όταν άρχισε η γενικότερη «πτώση» του ομίλου του, ενώ είναι φορτωμένο με αρκετές προσημειώσεις. Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 21 Ιουλίου υπέρ της «CAΪRO ΝΟ 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», με διαχειρίστρια τη doValue, για το ποσό των 100.000 ευρώ. (μέρος της έντοκης απαίτησης ύψους 796.026,37 ευρώ).
Πάντως, εδώ και καιρό το συγκεκριμένο ακίνητο είναι μισθωμένο στην εταιρεία «Απεικονιστική Διαγνωστική Μέριμνα Ιδιωτικό Πολυιατρείο» και χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό κέντρο το οποίο αποτελείται από αίθουσα αναμονής, χώρο εξετάσεων μαγνητικού τομογράφου, χώρο μηχανημάτων μαγνητικού τομογράφου, W.C., ιατρεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Η άνοδος και η βροντώδης πτώση
Ο Βασίλης Γκρίσιν, παρά τις ξένες ρίζες του, –απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής-, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ από τα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη.
Έτσι απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο επιχειρείν, που σε συνδυασμό με το «αισθητήριο» το οποίο αναμφισβήτητα διέθετε, άνοιξαν το δρόμο για μια μυθιστορηματική διαδρομή σε πολλά και διαφορετικά πεδία της αγοράς. Από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με σημαντικές κινήσεις στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE.
Παράλληλα συνδέθηκε κοινωνικά και επιχειρηματικά με ισχυρά πρόσωπα, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, που μέσω της Intrakat συμμετείχε με 15% στην Άλφα Γκρίσιν, αλλά και ο κουμπάρος του Παναγιώτης Νίκας της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.
Ο όμιλός του πήγαινε καλά μέχρι την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση. Από το 2009 και μετά, ξεκίνησε η μεγάλη «κάθοδος», με υποχώρηση του κύκλου εργασιών, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και συσσώρευση ζημιών. Mετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη για περισσότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία πέρασε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση.
Με βάση τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις αλλά και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2016), η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τις Alpha Bank (9,3 εκατ.), Εθνική Τράπεζα (10 εκατ.), Eurobank (6,53 εκατ.) και Eurobank Leasing (2,1 εκατ.), οι οποίες στις 28/4/2017 εκπροσωπούσαν ποσοστό 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 1,93 εκατ. ευρώ, ενώ προς το Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) σε 431.442 ευρώ.
Η Άλφα Γκρίσιν υπήχθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα στοιχεία ενεργητικού που περιλάμβαναν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ιδιώτες και υπέβαλαν προσφορές για 330.000 ευρώ, 260.000 ευρώ και 100.000 ευρώ. Προκρίθηκε φυσικά η υψηλότερη (των 330.000 ευρώ), ενώ ακολούθησε η σχετική αίτηση έγκρισης της Grant Thornton προς το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών.
Στις 6 Απριλίου 2021, η ειδική διαχειρίστρια Grant Thornton στις δημοσίευσε την πρόσκληση για την αναγγελία απαιτήσεων πιστωτών, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2021 κατέθεσε αίτηση στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση.
Η συζήτηση της αίτησης ορίστηκε για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε καθώς από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιανουαρίου ανεστάλη η λειτουργία δικαστηρίων λόγω ανωτέρας βίας, δηλαδή της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Έτσι, αναμένεται ο ορισμός νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση της αίτησης που θα ρίξει και τυπικά τους τίτλους τέλους της Άλφα Γκρίσιν.
Διαβάστε ακόμη
Εlpedison: Χτίζει το τέταρτο FSRU στη Θεσσαλονίκη επενδύοντας έως 300 εκατ. ευρώ
Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος