Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μεταβάλλουν τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, αλλάζοντας όχι μόνο τις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και αυξάνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ο τελικός αντίκτυπος στις οικονομίες έχει θετικό πρόσημο όπως εκτιμά η UBS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρνητικές πλευρές.
Οι κοινωνικές προκαταλήψεις γύρω από το βάρος, το υψηλό επίπεδο εισοδήματος που απαιτείται για να κάνει κάποιος χρήση των φαρμάκων αυτών (εφόσον δεν δικαιούται τη συνταγογράφησή τους) και ο «μεγεθυντικός φακός» των social media απειλούν να αυξήσουν τις διακρίσεις και τον διχασμό στις κοινωνίες. Και σύμφωνα με τη UBS, αυτή η κοινωνική ανισότητα προκαλεί τελικά ζημιά στην οικονομία.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ελβετικού οίκου, Paul Donovan, υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που απειλούν να εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό:
– Στις περισσότερες κοινωνίες, υπάρχει προκατάληψη απέναντι στους παχύσαρκους ή υπέρβαρους ανθρώπους, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στις γυναίκες.
– Όσο περισσότερο αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους (και όχι για την αντιμετώπιση της κλινικής παχυσαρκίας), τόσο πιο πιθανό είναι ότι ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει για αυτά από την τσέπη του. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για αισθητικούς λόγους θα περιοριστεί στις ομάδες υψηλότερων εισοδημάτων.
– Τα social media έχουν ενισχύσει τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης.
Καθώς τα παραπάνω κιλά είναι από τη φύση τους ένα χαρακτηριστικό που δεν κρύβεται, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα γίνονται ένας εύκολος στόχος για προκαταλήψεις, με τις αρνητικές συνέπειες των προκαταλήψεων αυτών να ενισχύονται μάλιστα εξαιτίας των social media.
Οι κίνδυνοι
Για αυτό και η UBS προειδοποιεί ότι οι κοινωνικές διακρίσεις που θα προκύψουν από τη χρήση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας μπορεί να γίνουν σημαντικές.
«Ο κίνδυνος είναι ότι εάν γίνει ευκολότερο για τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος να αλλάξουν την εμφάνισή τους, οι τάσεις αυτές θα μεγεθυνθούν», σημειώνει ο οικονομολόγος.
«Εάν επιδράσουν και οι στερεοτυπικές προκαταλήψεις -για παράδειγμα ‘οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι τεμπέληδες’- τότε η οικονομική και κοινωνική δαιμονοποίηση των υπέρβαρων ατόμων μπορεί να αυξηθεί».
Αντίστοιχα, υπάρχει ο κίνδυνος μιας αυξημένης δυσαρέσκειας ανάμεσα στα άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα «θαυματουργά» φάρμακα.
«Πρακτικά, τα οικονομικά του να είσαι λεπτός γίνονται μια πολύ ορατή εκδήλωση υψηλού κύρους και παράλληλα ανισότητας», καταλήγει ο Donovan.
Διαβάστε ακόμη
Η North Star Entertainment παρουσίασε τα σχέδια του Project VORIA – Επένδυση ύψους €250 εκατ. (pics)
Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων
ΕΤΕ: Μια «τέλεια καταιγίδα» χτύπησε τις ελληνικές εξαγωγές – Ποιοι κλάδοι άντεξαν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ