Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αμείβονται 10,4% χαμηλότερα από τους άνδρες, την ώρα που το αντίστοιχο μισθολογικό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 12,7%. Αναζητώντας τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις μισθολογικές διαφορές, η φετινή έκδοση της UBS «Women and Investing» διαπιστώνει ότι το χάσμα εμφανίζεται περίπου στα χρόνια που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά.

Αλλά και στη συνέχεια, η έρευνα Women in the Workplace των LeanIn.org και McKinsey’s δείχνει ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να πάρουν την πρώτη τους προαγωγή, καθώς για κάθε 100 άνδρες που προάγονται ή προσλαμβάνονται σε θέση μάνατζερ, μόνο 72 γυναίκες φτάνουν στο επίπεδο αυτό.

Αυτή η χαμένη προαγωγή στα πρώτα στάδιά τους κρατά τις γυναίκες πίσω σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, σημειώνει η ανάλυση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 62% των θέσεων μάνατζερ καλύπτεται από άνδρες, ενώ οι γυναίκες έχουν μερίδιο μόνο 38% στις θέσεις αυτού του επιπέδου.

Κόντρα στο στερεότυπο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στη δουλειά στα χρόνια που αποκτούν παιδιά, αλλά παραμένουν εξίσου φιλόδοξες με τους άνδρες.

Όμως, όπως έχει επισημάνει η καθηγήτρια οικονομικών του Χάρβαρντ, Claudia Goldin, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά της γύρω από τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, το μισθολογικό χάσμα επιτείνεται από τις λεγόμενες «άπληστες δουλειές», οι οποίες απαιτούν μεγάλη δέσμευση σε ώρες εργασίας αλλά και πληρώνουν δυσανάλογα περισσότερα. Όταν οι γυναίκες κάνουν παιδιά, συνήθως αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους, με αποτέλεσμα το μισθολογικό χάσμα να διευρύνεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κάνοντας δουλειές στο σπίτι που δεν αμείβονται, με αποτέλεσμα αυτό να περιορίζει τις επιλογές που κάνουν στην καριέρα τους, τα έσοδά τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη. Καθώς πολλές γυναίκες νιώθουν πιεσμένες από τις πολλές ευθύνες, είναι πιθανότερο να στραφούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι η καριέρα τους μένει στάσιμη, κερδίζουν λιγότερα και στη συνέχεια παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις.

Τα στατιστικά της Ε.Ε. δείχνουν ότι το 31,3% των γυναικών ηλικίας από 15 έως 64 δουλεύει part-time, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους άνδρες είναι μόνο 8,7%.

Αφότου αποκτήσουν παιδιά, οι γυναίκες έχουν κατά δύο τρίτα μικρότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάρουν προαγωγή στη δουλειά τους, ενώ το 17% των γυναικών εγκαταλείπει την αγορά εργασίας εντελώς μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη γέννηση ενός παιδιού, σημειώνει η UBS, επικαλούμενη μελέτη των πανεπιστημίων του Bristol και του Essex.

Τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι εάν οι γυναίκες επένδυαν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, τα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως θα ήταν κατά 3,22 τρισ. δολάρια υψηλότερα.

Διαβάστε ακόμη 

Μείωση επιτοκίων ΕΚΤ: Οι αναλυτές… βλέπουν Ιούνιο 

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό – Ασφαλής η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Μητσοτάκη 

ΗΠΑ: Αποσύρεται από την προεδρική κούρσα των Ρεπουμπλικανών η Νίκι Χέιλι 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ