Την πιο δύσκολη, ίσως, παρτίδα τένις της μακράς και επιτυχημένης καριέρας του παίζει αυτή την εποχή ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέναντι στους… χορηγούς του, με το αποτέλεσμα της να δείχνει, προς το παρόν, αβέβαιο.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούνται οι ικανότητες του 34χρονου Σέρβου πρωταθλητή –και νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, αν και πλέον η πρωτοκαθεδρία του απειλείται- στο άθλημα που τον έκανε τόσο διάσημο και πλούσιο, αλλά αυτό που εδώ και πολλές μέρες έχει μπει στο τραπέζι δεν είναι άλλο από την στάση του απέναντι στην πανδημία και την άρνηση του να εμβολιασθεί.
Ο αποκλεισμός του Νόλε από το Αυστραλιανό Open και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν δυο φορές στην ακύρωση της βίζας του, με συνέπεια να μην μπορέσει να αγωνισθεί και να χάσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα, ακόμα, «χρυσό» βραβείο, δίχασαν τους προσωπικούς του θαυμαστές και τώρα απασχολούν τους σπόνσορες του.
Η ικανοποίηση των Αυστραλών για την απέλαση του Τζόκοβιτς και ο –παράλληλος- εκνευρισμός των Σέρβων έχουν μετατραπεί σε προβληματισμό για κάποιους άλλους, οι οποίοι το βλέπουν από μια άλλη οπτική, την καθαρά επιχειρηματική:
Πρώτη η γαλλική φίρμα ένδυσης Lacoste, από τους βασικούς χορηγούς του σούπερ σταρ των κορτ, με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει το συντομότερο μια συνάντηση μαζί του για να εξετάσει το τι ακριβώς συνέβη και πως, καθώς είναι κατ’ αρχήν λογικό μια εταιρεία που δίνει τα χρήματα της σε έναν αθλητή για να προβάλλεται μέσα από τις επιτυχίες του, να ζητά εξηγήσεις για την …απουσία του από τόσο σημαντικά events. Γιατί, ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλα «απαγορευτικά», όσο ο Νόλε παραμένει ανεμβολίαστος. Η, τουλάχιστον, ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος…
Άλλα ισχυρά brands που βρίσκονται στο πλευρό του Τζόκοβιτς, όπως οι Peugeot, Hublot και Asics φαίνεται να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και εν αναμονή των γενικότερων εξελίξεων και στο εμπορικό καθαρά κομμάτι της καριέρας του κορυφαίου, σήμερα, τενίστα η αγωνία μεγαλώνει.
Φυσικά, ουδείς δύναται να προδικάσει κάτι, ωστόσο αρκετοί μιλούν περί κρίσιμης επαφής με την Lacoste η οποία δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις θέσεις της, τονίζοντας:
«Ευχόμαστε να διεξαχθεί ένα εξαιρετικό τουρνουά και ευχαριστούμε τους διοργανωτές για όλες τις προσπάθειές τους ώστε να διασφαλίσουν καλές συνθήκες για τους παίκτες, το προσωπικό και τους θεατές».
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαθέσεις και αντιδράσεις και των άλλων χορηγών του, της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot, της ελβετικής κατασκευάστριας ρολογιών Hublot και της εταιρείας αθλητικής ένδυσης Asics κ.α., που «φορτώνουν» με …δεκάδες εκατομμύρια τους λογαριασμούς του.
Ο Τζόκοβιτς φέρεται να έχει υπογράψει deals ύψους 30 εκατ. δολ. ετησίως με μεγάλους χορηγούς σύμφωνα με το Forbes και αναδείχθηκε 46ος στην λίστα με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές για το 2021.
Το συμβόλαιο του με τη Lacoste θεωρείται, πάντως, το πιο προσοδοφόρο για τον ίδιο από τα ξένα media με αξία περίπου 9 εκατ. δολ. και αν διακοπεί το πλήγμα για τον Νόλε θα είναι βαρύ.
Τα δε χρηματικά έπαθλα στα 19 χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του (2003-2022) ανέρχονται συνολικά στο …μυθικό ποσό των 154.756.726 δολ. και μόνο από το από το Αυστραλιανό Open οι απώλειες του έφθασαν στα 2,1 εκατ. δολ. (1,7 εκατ. ευρώ), όσα θα εισέπραττε αν νικούσε, συν τα δικαστικά έξοδα των 500.000 ευρώ και την αμοιβή των δικηγόρων του!
Ενδεικτικά, λοιπόν, κάθε φορά που δεν θα αγωνίζεται θα χάνει έπαθλα παραπλήσιου ύψους και ταυτόχρονα θα τεθεί υπό… αίρεση και μέρος των 30 εκατ. δολ., από την «πίτα» των χορηγών στα κέρδη του.
Εκτός αν ο –για πολλούς- «εμμονικός αντιεμβολιαστής» πεισθεί ότι δεν τον συμφέρει να επιμείνει άλλο στο «όχι» του…
Η ειρωνεία; Ο Τζόκοβιτς έπεσε στη “μάχη” κατά της πανδημίας, αγοράζοντας ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας QuantBioRes, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ιατρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Προειδοποιούν Ισπανοί και Γάλλοι
Οι περιπέτειες του, άλλωστε, δεν σταματούν. Η Αυστραλία απαιτεί από όσους εισέρχονται στη νησιωτική χώρα να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εκτός αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα ιατρικής εξαίρεσης και τηρεί αυστηρά τη νομοθεσία, μα όταν …παίρνουν σειρά και άλλοι, τα πράγματα σοβαρεύουν.
Παράδειγμα, η προειδοποίηση (και) της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία δια στόματος της εκπροσώπου της κάλεσε τον Σέρβο να εμβολιασθεί. Η «λεπτομέρεια»; Ο Τζόκοβιτς έχει να παίξει τουρνουά και στην Ισπανία –όπου διατηρεί και κατοικία, στην Μαρμπέγια και βρέθηκε εκεί τον Ιανουάριο-, με συνέπεια να μπαίνει πια στην διαδικασία να «μετρά» τις διοργανώσεις που πιθανόν δεν θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ως ανεμβολίαστος και πόσα λεφτά θα χάνει, από έπαθλα αγώνων και χορηγούς (;)…
Το ESPN μετέδωσε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα ήταν δυνατόν να μείνει εκτός και από τα French Open (Roland-Garros), καθώς και η Γαλλία «περνάει» νέο νόμο για τους εμβολιασμούς.
Άλλες πληροφορίες, θέλουν τους Αυστραλούς διατεθειμένους (μετά την ετυμηγορία του τριμελούς ομοσπονδιακού δικαστηρίου τους κατά του Νόλε και υπέρ της απόφασης του αρμοδίου υπουργού για την ακύρωση της βίζας του) να επιβάλουν 3ετή απαγόρευση εισόδου στην πατρίδα τους στον άνθρωπο ο οποίος έχει κατακτήσει 9 φορές το Australian Open.
Η διάταξη υπάρχει και απομένει να φανεί αν το σενάριο θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη για τον κάτοχο 20 Grand Slam τίτλων. Διότι, είδε το φως της δημοσιότητας και αντίστοιχη δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ακύρωση της βίζας του για δεύτερη φορά ο Σέρβος αναχώρησε από την Αυστραλία με πτήση της Emirates για το Ντουμπάι και την Δευτέρα έφτασε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από εκατοντάδες θαυμαστές του.
Οι μεγάλες business
Στο τιμ των υποστηρικτών του Τζόκοβιτς ανήκουν πλην των Lacoste, Peugeot, Hublot, Asics και οι Head, Raiffeisen Bank, UKG κ.α., ενώ, συνεργάζεται και με την Unisef παρουσιάζοντας μια πλούσια φιλανθρωπική δράση.
Ακόμα, έχει συμπορευθεί κατά καιρούς με εταιρείες όπως οι Telekom Serbia, Ultimate Software Group, Fitline, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Konzum, η Mercedes-Benz, η αεροπορική Air Serbia airline, η κατασκευάστρια αεροσκαφών LearJet και οι ωρολογοποιίες Audemars Piguet και Seiko.
Σε όλα αυτά τα χρόνια, με τα έσοδα του από το τένις, ο Νόλε «έχτισε» σταδιακά μια επιχειρηματική «αυτοκρατορία», με assets που εκτιμάται ότι φθάνουν τα 220 εκατ. δολ. (άλλες αναφορές μιλούν για 275 εκατ. δολ.)
Στις business του περιλαμβάνονται εταιρείες και επενδύσεις σε εστίαση, real estate, αθλητικά events, ψυχαγωγία, start ups, με πανάκριβα ακίνητα και super cars στο portfolio του.
Το ντεμπούτο του στο επιχειρείν έγινε με την ίδρυση του ομίλου Family Sport Group, με τις πρώτες του κινήσεις να αφορούν τον τομέα της τροφοδοσίας (catering) και την αλυσίδα μπαρ και εστιατορίων με την επωνυμία Novak Cafe σε τέσσερεις πόλεις της πατρίδας του. Η επιλογή του δεν προκάλεσε έκπληξη, διότι οι γονείς του λειτουργούσαν παλαιότερα πιτσαρία σε γνωστό χιονοδρομικό κέντρο και διέθεταν το know how της εστίασης.
Το 2012-13 η εταιρεία της οικογένειας του Τζόκοβιτς φέρεται να εξαγόρασε την παραγωγή ενός πανάκριβου σερβικού τυριού με πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας για να το σερβίρει στα εστιατόρια του.
Το Family Sport group δεν άργησε να επεκταθεί στη διοργάνωση αθλητικών events, (συμπεριλαμβανομένου του τουρνουά τένις στο Βελιγράδι), στο real estate και στην ψυχαγωγία, με τον διάσημο τενίστα σε ρόλο παραγωγού ταινίας-ντοκιμαντέρ με θέμα τη διατροφή των αθλητών και σειράς για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Πριν φθάσει στην κορυφή, τότε που ακόμα τα χρηματικά έπαθλα του ήταν χαμηλότερα, αγόρασε 4 εκτάρια γης σε περιοχή του Νέου Βελιγραδίου, έναντι 11 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή αθλητικού κέντρου αφιερωμένου στο τένις…
Παλαιότερα είχε λανσάρει το brand υγιεινής διατροφής Djokolife. Μια άλλη επιχειρηματική απόπειρα του, που μάλλον …απέτυχε ήταν το άνοιγμα ενός vegan restaurant στο Μόντε Κάρλο, το Eqvita.
Τέλη του 2020, επένδυσε από κοινού με τον ράπερ Jay-Z σε start up που ασχολείται με το fitness.
Βίλες και super cars
Στο χαρτοφυλάκιο του κροίσου των κορτ περιλαμβάνονται πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα κάθε… αξίας. Όπως η βίλα του στο Μόντε Κάρλο, η μεζονέτα του σε 16όροφο κτίριο της Eighty Seven Park στην παραλία του Μαϊάμι με ανεμπόδιστη θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό και δύο διαμερίσματα στο Σόχο του Μανχάταν, στους δίδυμους πύργους της 565 Broome SoHo κ.α.
Προ μηνών, πάντως, αμερικανικά δημοσιεύματα ήθελαν τον Τζόκοβιτς να έχει πουλήσει σε άγνωστο αγοραστή (μέσω μιας άλλης εταιρείας του, της Universe Collins Investment LLC) το «σπιτάκι» στο Μαϊάμι αντί 6 εκατ. δολ.
Από το πάρκινγκ του έχει «παρελάσει» ένας στόλος ΙΧ αποτελούμενος από διάφορες μάρκες (Bentley GT, Mercedes Benz S500, Aston Martin DB9, Audi R8, Tesla Model X, BMW M55D, Fiat 500, Peugeot 508 Sport κ.α), υπήρχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του ένα luxury yacht τύπου Manhattan 60, αξίας 2,5 εκατ. δολ., που λέγεται ότι επίσης πουλήθηκε και συνηθίζει να χρησιμοποιεί jets ή ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του.
Διαβάστε ακόμα:
Έμφραγμα στα συμβολαιογραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Νέα φορολοταρία: Ποιοι θα κερδίζουν τα 100.000 ευρώ και ποιοι αποκλείονται