Στα επιχειρηματικά αντικείμενα της Ineos ανήκει και η παραγωγή χημικών ουσιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά αυτό το οποίο απασχολεί τις δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αν ο επικεφαλής του συγκεκριμένου ομίλου και νυν μέτοχος της ομάδας τους, sir Τζιμ Ράτκλιφ, θα καταφέρει να αλλάξει την αγωνιστική «χημεία» της για να βάλει τέλος στα «πέτρινα χρόνια» της.
Στα 71 του έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία αρκετών δεκαετιών, από τα χρόνια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το London Business School και το ξεκίνημα της καριέρας του στην Exxon Chemicals, σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Ineos, μέχρι τα deals για τις εξαγορές των Inspec Group plc και Ineos plc και την δημιουργία ενός πλούτου 23,8 δισ. δολ. σε real time όπως αναφέρει το Forbes, ως προς το ύψος της σημερινής περιουσίας του.
Ο Βρετανός billionaire, πλουσιότερος άνθρωπος στην χώρα του, πρώην χημικός μηχανικός, είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και μέτοχος πλειοψηφίας της Ineos, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Λονδίνο, που παράγει τα πάντα, από συνθετικά έλαια και πλαστικά μέχρι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινσουλίνης και αντιβιοτικών!
Μετά από 13 μήνες αναμονής, απέκτησε τελικά… μόλις το 25% των μετοχών της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς οι νυν μεγαλομέτοχοι του φημισμένου αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, η οικογένεια Γκλέιζερ, αποφάσισε να μην δώσει όλο το πακέτο, προφανώς για να μην αποκοπεί από τις προσοδοφόρες business των γηπέδων, παρά την μόνιμη γκρίνια σε βάρος τους από τους φίλους των «μπέμπηδων».
Το στοίχημα του Ράτκλιφ είναι να καταφέρει να «αναστήσει» την Γιουνάιτεντ, αφού μαζί με το 25% πήρε και το management της ομάδας, άρα αποφασίζει για το ποιοι παίκτες θα έρθουν και ποιοι θα φύγουν, ποιος θα είναι ο προπονητής και θα επηρεάζει τόσο την εμπορική στρατηγική της όσο και τις λοιπές επενδύσεις, με όραμά του την ανακαίνιση και επέκταση του θρυλικού Ολντ Τράφορντ στο Μάντσεστερ.
Μεγάλη μερίδα των φίλων της Γιουνάιτεντ δεν έκρυβε ότι θα προτιμούσε να πουληθεί το «μεγαθήριο» της Premier League στους Άραβες, τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον ανηψιό του, σεΐχη Γιασίμ Χαμάντ Αλ Θάνι, για να υπάρξει «αντίπαλο δέος» προς τον πάμπλουτο Άραβα, επίσης, ιδιοκτήτη της συμπολίτισσας Μάντσεστερ Σίτι σεϊχη Μανσούρ από το Άμπου Ντάμπι.
Ο Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας, φέρεται να έχει δαπανήσει, όπως υπολογίζουν παράγοντες της ποδοσφαιρικής αγοράς, ποσό μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ από το 2008, όταν εξαγόρασε την Σίτι, για να την μετατρέψει από «κομπάρσο» σε μόνιμο πρωταγωνιστή του βρετανικού πρωταθλήματος και ένα βασικό ερώτημα είναι αν ο sir Τζιμ Ράτκλιφ θα καταφέρει να τον ανταγωνιστή.
Στο «τιμόνι» μιας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει ξεχάσει τι θα πει… τίτλος στην Premier League από το 2013 και στο Champions League από το 2008 στην «μετά sir Άλεξ Φέρκιουσον εποχή» της, με εξαίρεση το League Cup του 2023.
Για αρχή, βέβαια, λέγεται ότι ο Ράτκλιφ σκοπεύει να «τινάξει την μπάνκα» των μεταγραφών με 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανατρέψει τις αγωνιστικές ισορροπίες στην Αγγλία και την Ευρώπη υπέρ της Γιουνάιτεντ, αλλά όσο εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πλευρό του» ως μεγαλομέτοχοι οι γιοι και κληρονόμοι του αείμνηστου Αμερικανού Μάλκολμ Γκλέιζερ κανείς στην πόλη δεν κοιμάται ήσυχος.
Ο ακήρυχτος ποδοσφαιρικός (και επιχειρηματικός) «πόλεμος» πολλών δισ. ανάμεσα στις δυο Μάντσεστερ, την Σίτι και την Γιουνάιτεντ, μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα, ίσως, φάση του …
Οι 4 μυστικοί όροι
Το «σίριαλ» αποκτά διαρκώς καινούργια επεισόδια και αποκαλύπτονται πτυχές των διαπραγματεύσεων οι οποίες πραγματικά αφήνουν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.
Ο έγκυρος Independent γράφει ότι τα αφεντικά της Μάντσεστερ Γ. θα πρέπει να πληρώσουν στον sir Τζιμ Ράτκλιφ έως και 66 εκατ. δολ. εάν καταγγείλουν την συμφωνία για να εξαγοράσει από εκείνος το μειοψηφικό ποσοστό του 25% έναντι 1,3 δισ. δολ.
Αντιστρόφως, ένας άλλος όρος αναφέρει ότι το μερίδιό του Βρετανού δισεκατομμυριούχου θα αυξηθεί κατά 4%, στο 29%, όταν θα ολοκληρωθεί η επένδυση των 300 εκατ. δολ. στις υποδομές της Γιουνάιτεντ, διότι η καταβολή του ποσού αυτομάτως θα αποφέρει στον ίδιο επιπλέον μετοχές.
Η συμφωνία υπόκειται, ωστόσο, σε ρυθμιστικές εγκρίσεις από αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Premier League, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες.
Ένας άλλος ιδιαίτερα ενδιαφέρον όρος είναι ότι ο Ράτκλιφ διατηρεί τον πρώτο λόγο αν οι Γκλέιζερ πουλήσουν περισσότερες μετοχές εντός ενός έτους, περιορίζοντας το δικό τους ποσοστό στο μειοψηφικό 49%.
Μια τέταρτη ρήτρα θέλει τον Ράτκλιφ υποχρεωμένο να πουλήσει τις μετοχές του στην τιμή που τις αγόρασε, δηλαδή προς 33 δολάρια την μία, αν οι Γκλέιζερ μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια πλήρη πώληση του συλλόγου (κατά 100%) σε άλλον υποψήφιο επενδυτή εντός 18 μηνών!
Με μια απλή ανάγνωση των 4 μυστικών όρων προκύπτει ότι για τον Ράτκλιφ «παίζουν» όλες οι εκδοχές: από το να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα σε έναν χρόνο ή και να βρεθεί εντελώς… εκτός ομάδας και πάλι σε ενάμιση χρόνο, ανάλογα με το ποιο από τα δυο σενάρια θα επαληθευτεί (;) στην πράξη.
Στην παρούσα φάση πάντως η διοίκηση των «κόκκινων διάβολων» δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μεταγραφές ή να απολύσει τον προπονητή της Έρικ τεν Χαγκ ή τον ποδοσφαιρικό διευθυντή Τζον Μέρτοου χωρίς να συμβουλευτεί τον sir Τζιμ, που δηλώνει φανατικός οπαδός της Γιουνάιτεντ από τα παιδικά του χρόνια.
Από μια υποθήκη, σε deals δισ.
Η ιστορία του Ράτκλιφ μοιάζει με παραμύθι. Θεωρείται σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον κλάδο του σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα 600 ποδών «Dragon Ships» του, ήταν τα πρώτα που μετέφεραν αέριο από σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Για να βρει κεφάλαια και να ξεκινήσει τις μεγάλες «δουλειές» του, το 1992 υποθήκευσε το σπίτι του προκειμένου να ηγηθεί της εξαγοράς μιας επιχείρησης χημικών της BP (Inspec Group) και 6 χρόνια αργότερα, αγόρασε ένα εργοστάσιο από αυτή την εταιρεία για να σχηματίσει την Ineos.
Η Ineos απέκτησε δύο business units από την BP το 2021 έναντι 5 δισ. δολ. και δημιούργησε πετροχημικές εταιρείες με τη Sinopec αξίας άνω των 7 δισ. δολ. το 2022.
Το 2023, σύμφωνα με το Forbes, η Ineos απέκτησε 1,4 δισ. δολ. χερσαίων στοιχείων ενεργητικού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ από την Chesapeake Energy.
Είναι ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις, της ελβετικής ομάδας Λωζάνη, της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Sir Ben Ainslie.
Η Ineos είναι βασικός χορηγός της ομάδας Mercedes F1 και της ένωσης ράγκμπι All Blacks της Νέας Ζηλανδίας.
Τα τελευταία χρόνια, ο Τζιμ Ράτκλιφ προσπάθησε να προσθέσει και την την Τσέλσι στη μακρά λίστα που «χτίζει» από αθλητικές ομάδες, ωστόσο προστέθηκε τελικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Διαβάστε ακόμη
Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)
Ελένη Μαμιδάκη: Αντιμέτωπη ξανά με το ηλεκτρονικό σφυρί για ακίνητο στο Πόρτο Χέλι (pics)
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές έσπασαν τα κοντέρ το 2023
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ