Η είσοδος του φθινοπώρου επιφύλασσε μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για τον Τζιμ Ντέιβις. Τον άνθρωπο που έφερε κάποτε τη δική του «επανάσταση» στον κλάδο της αθλητικής υπόδησης με τις καινοτομίες της καθιερωμένης διεθνώς, σήμερα, μάρκας του της New Balance στα παπούτσια της, το όνομα του οποίου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μέσα στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των ελληνικής καταγωγής πλουσιότερων επιχειρηματιών του κόσμου.
Τον περασμένο Οκτώβριο πληροφορήθηκε και εκείνος, προφανώς όχι με ευχάριστα συναισθήματα, ότι έπαυε, έστω και προσωρινά ίσως, να θεωρείται ο πιο εύπορος Έλληνας ομογενής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Γιατί η περιουσία του «έπεφτε» από τα 6,9 δισ. δολ. στα 4 δισ. δολ. (νο 271 στο Top 400 των Ηνωμένων Πολιτειών) και την ίδια ώρα τον υποσκέλιζε με την «οριακή» διαφορά των 100 εκατ. δολ. στην κατάταξη της Forbes list of America’s 400 richest people για το 2022, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, ο μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ Τζον Κατσιματίδης, που ανέβηκε στο συγκεκριμένο timing από τα 3,7 δισ. δολ. στα 4,1 δισ. δολ. και το νο 261 (αν και υπάρχει και ο γεννημένος στη Ναζαρέτ Τομ Γκόρης, από πατέρα με ελληνικές «ρίζες» και χαρτοφυλάκιο 6+ δισ. δολ.).
Σε real time, βέβαια, οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς και τα δισεκατομμύρια «ανεβοκατεβαίνουν», με τα στοιχεία να δείχνουν ένα restart για τον Mr.New Balance.
Δεν είναι τυχαίο ότι ημερολογιακά ο κ. Ντέιβις εμφανίζεται να έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους (αρχικώς με net worth 5,4 δισ. δολ. στη λίστα των κροίσων της γης για το έτος και 4,9 δισ. δολ. τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα, αλλά πάντα με σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με πέρσι).
Με βασική του αγωνία την ενίσχυση των πωλήσεων της εταιρείας του αθλητικών ειδών στον πλανήτη, απέναντι στον ανταγωνισμό των Adidas, Nike, Puma και Under Armour, σε μια εποχή που το εμπόριο οδηγήθηκε σε μια γενικότερη επανεκκίνηση μετά από την άρση των περιορισμών οι οποίοι είχαν επιβληθεί με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, οι ψίθυροι στις τάξεις της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής θέλουν τον Τζιμ Ντέιβις να έχει μπει εδώ και λίγους μήνες σε σκέψεις για μια «μυστική» επένδυση στην Ελλάδα. Πιο προχωρημένες φήμες εμπλέκουν τον Greek-born tycoon ακόμα και σε σχέδια για κίνηση-έκπληξη, πιθανότατα στους κλάδους του ενδιαφέροντος του.
Ποιοι είναι αυτοί; Πέρα από τις core business του στην αγορά των αθλητικών ειδών (υποδημάτων, ρούχων και εξοπλισμού) μεταξύ άλλων, έχει επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα στο Gloucester, διαθέτει το εργοστάσιο κατεψυγμένων τροφίμων Birds Eye, ξενοδοχείο από κοινού με συνεργάτη του κ.α.
Το real estate αποτελεί, λοιπόν, μια προφανή επιλογή. Ο ξενοδοχειακός τομέας άλλη μια, όπως και τα τρόφιμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Διότι τούτη την εποχή αναδύονται ευκαιρίες και από άλλους επίκαιρους κλάδους.
Συνεπώς, οτιδήποτε παραπάνω αναφερθεί σχετικά με τις όποιες προθέσεις του αυτοδημιούργητου ομογενή επιχειρηματία θα είναι μόνο ένα σενάριο μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά του, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας προσωπικής επένδυσης στην Ελλάδα.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι (αν και ανήκει στα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που απέχουν επενδυτικά, προς το παρόν, από την ελληνική αγορά, παρά τις εμπορικές δραστηριότητες της New Balance σε αυτήν) πάντα εμφανίζονται επιχειρηματίες ή «τρίτοι» οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού για να τους προτείνουν την συμμετοχή τους σε διάφορα πλάνα ή να ζητήσουν την στήριξη, δίχως να το πετυχαίνουν πάντοτε. Η αλήθεια πολλές φορές είναι στην μέση.
Η ηλεκτροκίνηση και το Boston Landing
Ο Τζιμ Ντέιβις δεν γεννήθηκε δισεκατομμυριούχος. Από τα χαμηλά, βρέθηκε στα ψηλά όπως πολλοί άλλοι. Η πρώτη εργασία του billionaire με τις ελληνικές καταβολές ήταν στα εστιατόρια του πατέρα του, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία.
Αργότερα σπούδασε βιολογία και χημεία και σκόπευε να γίνει γιατρός, πριν ένας καθηγητής του διαγνώσει το ταλέντο του στις πωλήσεις και του προτείνει να στραφεί προς το εμπόριο.
Η μεγάλη πορεία του 79χρονου businessman στη βιομηχανία των αθλητικών ειδών μετρά ήδη μια 50ετία, από την εποχή που αγόρασε για το ξεκίνημα του ένα μικρό υποδηματοποιείο, το 1972, στην Βοστώνη και με το πέρασμα των δεκαετιών το μετέτρεψε σε έναν «κολοσσό» της αγοράς με πωλήσεις δισεκατομμυρίων.
Στη New Balance εντάχθηκε από το 1977 και η σύζυγος του, νυν αντιπρόεδρος της εταιρείας με τον ίδιο σε ρόλο προέδρου και την οικογένεια του να κατέχει το 95% των μετοχών της (πηγή: Forbes).
Κι επειδή το χρήμα «ποτέ δεν κοιμάται», ο επιχειρηματικός οίστρος του, έφερε στον δρόμο του νέες ευκαιρίες. Στα τέλη του 2020 το ενδιαφέρον του Ντέιβις κέντρισε ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης στα οχήματα και υπήρξε ένας από τους πρώτους επενδυτές της εισηγμένης εταιρείας XL Fleet (με ποσοστό 9%), ενώ στο ενεργητικό του καταγράφεται και η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος (Boston Landing) με μπάτζετ 500 εκατ. το 2015 δολ. το οποίο περιλαμβάνει χώρους προπόνησης για τις ομάδες των Boston Bruins και Celtics, σε μπέιζμπολ και μπάσκετ, αθλητική εγκατάσταση με εσωτερικό στίβο, γραφεία, ένα ξενοδοχείο, έναν υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό σταθμό και το νέο στρατηγείο της New Balance.
Το «όχι» στον Μπάφετ και η Λίβερπουλ
Ένας από τους μύθους της αγοράς ήθελε τον Τζιμ Ντέιβις να έχει απαρνηθεί στο παρελθόν «χρυσή» πρόταση από έναν άλλον super rich, τον Γουόρεν Μπάφετ για να του πουλήσει την New Balance, αν και κανείς δεν θα μπορούσε να πει με σιγουριά πόσα μηδενικά θα έπρεπε να προστεθούν στο ποσό της συναλλαγής για να προχωρήσει ένα τέτοιο deal.
Τις φανέλες με το σήμα της εταιρείας φορούν πολλές φημισμένες ομάδες ποδοσφαίρου, ωστόσο το πρόωρο διαζύγιο της New Balance με την Λίβερπουλ για χάρη της Nike έφερε τον Ντέιβις αντιμέτωπο με τον βρετανικό σύλλογο στις δικαστικές αίθουσες.
Στους «οπαδούς» των καινοτόμων αθλητικών παπουτσιών της πάντως, ανήκουν μεγάλοι πολιτικοί και προσωπικότητες.
O Τραμπ και ο Ομπάμα
Η νέα υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων στη χώρα, που εν μέρει αφορά και τον Mr.New Balance.
Ο λόγος; Το 2016 είχε υποστηρίξει τον Τραμπ με χορηγία 400.000 δολ. και ειδικότερα τάχθηκε υπέρ της εμπορικής του πολιτικής, εναντίον της συμφωνίας TPP (Trans-Pacific Partnership) και σε άλλη φάση, είχε ενισχύσει με 500.000 δολ. τον προεκλογικό αγώνα του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ.
Παλαιότερα δε, στέλεχος της New Balance δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Μπάρακ Ομπάμα λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «επέλεξε να μας αγνοήσει, πλέον τα πράγματα θα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση», αλλά δόθηκαν εξηγήσεις και η ένταση εκτονώθηκε.
Μάλιστα η εταιρεία του Τζιμ Ντέιβις είχε κατασκευάσει και αθλητικά παπούτσια κεντημένα με το όνομα του Δημοκρατικού άλλοτε πλανητάρχη.
Διαβάστε ακόμη
Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους
Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Marilyn” των 195 εκατομμυρίων δολαρίων
Δωμάτιο με θέα: Η Grand Suite “Θήβη” του Αρχοντικού Σακαλή στο Πήλιο