Το 1969, ο Τζακ Κόουιν έκανε ένα τολμηρό επιχειρηματικό βήμα, αγοράζοντας το πρώτο του κατάστημα KFC στην Αυστραλία, έναντι 100.000 δολαρίων. Πέντε δεκαετίες αργότερα, η αυτοκρατορία του στον χώρο του fast food αποτιμάται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντάς τον έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου.

Από το φτυάρισμα χιονιού στο επιχειρείν

Ο Τζακ Κόουιν γεννήθηκε στον Καναδά το 1942. Η επιχειρηματική του πορεία ξεκίνησε από παιδί, όταν έβγαζε χρήματα φτυαρίζοντας χιόνι, μοιράζοντας εφημερίδες και πουλώντας χριστουγεννιάτικες κάρτες. «Δεν ήθελα να εξαρτώμαι οικονομικά από κανέναν», ανέφερε, περιγράφοντας την ανεξαρτησία που επιδίωκε από μικρή ηλικία. Στα 20 του, άφησε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες για χάρη των… μπιφτεκιών, καθώς αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της βιομηχανίας τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο πανεπιστήμιο του Western Ontario, πουλούσε δέντρα και φυτά σε αγροκτήματα, φτάνοντας να κερδίζει 8.000 δολάρια τον χρόνο – περισσότερα από τους καθηγητές του, που αμείβονταν με 5.000 δολάρια ετησίως. Μετά την αποφοίτησή του το 1964, εργάστηκε ως ασφαλιστής και ανέδειξε το ταλέντο του στις πωλήσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία στην Αυστραλία

Η ζωή του άλλαξε το 1969, όταν δύο φίλοι του που εργάζονταν στην KFC τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί την Αυστραλία. Τότε, η γαστρονομική αγορά της χώρας περιοριζόταν σε εστιατόρια που προσέφεραν ψάρια και πατάτες ή κινέζικη κουζίνα. Ο Κόουιν, με το επιχειρηματικό του ένστικτο, αναγνώρισε την έλλειψη στην αγορά και αποφάσισε να επενδύσει στο fast food.

Χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια, κατέθεσε προκαταβολή 1.000 δολαρίων για τα δικαιώματα franchise της KFC και έπεισε 30 Καναδούς να επενδύσουν 10.000 δολάρια ο καθένας, συγκεντρώνοντας συνολικά 300.000 δολάρια. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα KFC στο Περθ, το οποίο γνώρισε σύντομα, επιτυχία. «Ήταν σαν να ανακαλύπτεις πετρέλαιο στην πρώτη γεώτρηση», δήλωσε αργότερα.

Επέκταση και διαφοροποίηση

Η επιτυχία του πρώτου KFC τον οδήγησε σε επέκταση. Μέσα στα επόμενα χρόνια, επένδυσε σε μπέργκερ, πίτσες και προϊόντα διατροφής, χτίζοντας μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις fast food στην Αυστραλία. Το 2013, πούλησε τα 55 καταστήματα KFC που διαχειριζόταν για 71 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνέχισε τη δραστηριότητά του μέσω της εταιρείας Competitive Foods Australia.

Η εταιρεία του διαχειρίζεται την αλυσίδα Burger King ως Hungry Jack’s στην Αυστραλία και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Domino’s Pizza στη χώρα, αποκομίζοντας ετήσια κέρδη που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ο Κόουιν αποδίδει την επιτυχία του στη σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα και τη διάθεση να μαθαίνει. «Το μυστικό είναι να κάνεις ό,τι κάνεις καλά και με πάθος», δηλώνει στο CNBC. Για τους πρώτους επενδυτές του, που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους, αναφέρει: «Επένδυσαν σε εμένα, όχι μόνο στην ιδέα μου».

Μέχρι σήμερα, ο ίδιος διατηρεί το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει στους αρχικούς επενδυτές και μετόχους, οι οποίοι είδαν τις επενδύσεις τους να αποφέρουν τεράστια κέρδη. Συγκεκριμένα, οι αρχικές επενδύσεις των 10.000 δολαρίων μετατράπηκαν σε αξία 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας επιχειρηματίας με πάθος

Στα 82 του χρόνια, ο Τζακ Κόουιν παραμένει ενεργός ως πρόεδρος της Competitive Foods Australia. «Όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη δουλειά από τη διασκέδαση, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος», σημειώνει. «Δεν έχω δουλέψει ούτε μία μέρα στη ζωή μου, γιατί πάντα το απολάμβανα».

Διαβάστε ακόμη 

Metlen: Τι λένε οι χρηματιστηριακοί αναλυτές για την παράλληλη ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία με όχημα τις επενδύσεις (γραφήματα)

Οπιοειδή, ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά σε δελφίνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα