Ένα ακόμη πρόστιμο θα συμπεριλάβει η Google στη «συλλογή» της, αυτή τη φορά στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού επέβαλε στον διαδικτυακό κολοσσό πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη εντολή της να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) της Γαλλίας για μια δίκαιη συμφωνία για τη δημοσίευση του περιεχομένου τους.
Η Αρχή έκρινε ότι η Google παραβίασε την απόφαση της, τον Απρίλιο του 2020, που διέταξε την εταιρεία να διαπραγματευτεί συμφωνίες αδειοδότησης «με καλή πίστη» με εκδότες και πρακτορεία ειδήσεων, για οποιαδήποτε επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο
Η ΕΕ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται από καιρό σε ρήξη για τα πνευματικά δικαιώματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων κατά την αναπαραγωγή των ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, για να δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα γειτονικά δικαιώματα, την οποία καλούνται να ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους όλα τα κράτη-μέλη. Την αρχή έκανε η Γαλλία με την υιοθέτηση της οδηγίας το 2019.
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι τεχνολογικές εταιρείες οφείλουν να πληρώνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε φορά που αναδημοσιεύουν περιεχόμενο τους. Οι νέοι κανόνες για τα λεγόμενα «γειτονικά δικαιώματα» έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι εκδότες ειδήσεων θα αποζημιώνονται ευλόγως όταν το έργο τους εμφανίζεται σε ιστότοπους, μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Το ιστορικό
Η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου δεν χαροποίησε καθόλου τους διαδικτυακούς γίγαντες. Η Google, η οποία κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη νέα οδηγία και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τις προβολές περιεχομένου που προέρχεται από πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης στις εφαρμογές της, εκτός και αν έχει προηγηθεί η σύναψη συμφωνίας με συγκεκριμένους όρους. Επισήμανε τότε ότι άρθρα, εικόνες και βίντεο θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης μόνο εάν τα μέσα επιτρέψουν γραπτώς στον τεχνολογικό γίγαντα να τα χρησιμοποιήσει χωρίς κόστος.
Oι Γαλλικές αρχές, αμέσως μετά την κύρωση της Οδηγίας από τη Γαλλική κυβέρνηση, διέταξαν τη Google, τον Απρίλιο του 2019, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη και δίκαιους όρους με τους εκδότες ειδήσεων για την αμοιβή που θα συνοδεύει την άδεια χρήσης του περιεχόμενού τους.
«Αυτή η εντολή αποσκοπεί στο να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά σε πρόταση ύψους αμοιβής από την Google, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το κοινοτικό δίκαιο», είχε πει τότε εκπρόσωπος της αρχής.
Τον Ιανουάριο η Google, πράγματι, έκλεισε μια σημαντική συμφωνία ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων με γαλλικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η εταιρεία δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί ατομικές άδειες χορήγησης πνευματικών δικαιωμάτων με μέλη της ένωσης Τύπου της Γαλλίας, APIG, που θα καλύπτουν συγγενικά δικαιώματα και πρόσβαση σε μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται News Showcase.
Οι αρμόδιες αρχές Ανταγωνισμού, όμως, αντέδρασαν έντονα στη συμφωνία αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με την αμοιβή θα έπρεπε να καταβάλει η Google για από τα πνευματικά δικαιώματα των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα για τις υφιστάμενες χρήσεις περιεχομένου που καλύπτεται από «γειτονικά δικαιώματα» για τον Τύπο. Η Αρχή πρόσθεσε ότι η Google περιόρισε το εύρος του πεδίου των συνομιλιών με τα μέσα ενημέρωσης, αρνούμενη να συζητήσει οτιδήποτε σχετικά με τη χρήση φωτογραφιών.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Επιτροπής ότι η Google παραβιάζει τη νομοθεσία περί ελευθέρου ανταγωνισμού και πνευματικών δικαιωμάτων και οδήγησε στο «τσουχτερό» πρόστιμο του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Πρόκειται για ένα πρόστιμο-ρεκόρ στην ιστορία της γαλλικής αρχής, καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη Γαλλία για θέματα ανταγωνισμού μετά την αποτυχία μιας εταιρείας να συμμορφωθεί με απόφαση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με το δίκτυο France 24.
Στη Google ζητήθηκε, επίσης, από τη ρυθμιστική αρχή να υποβάλει προσφορά αμοιβής για την χρήση προστατευμένου περιεχομένου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εντός δύο μηνών, με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 900.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν συμμορφωθεί και πάλι.
Έντονη η αντίδραση της Google
Η Google δήλωσε «πολύ απογοητευμένη» με την απόφαση αυτή. «Έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNBC. «Το πρόστιμο αγνοεί τόσο τις προθέσεις μας για επίτευξη συμφωνίας, όσο και τον τρόπο λειτουργίας των ειδήσεων στις πλατφόρμες μας».
«Μέχρι σήμερα, η Google είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει συμφωνίες για γειτονικά δικαιώματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία με το AFP, για την αδειοδότηση των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και την αμοιβή για τα γειτονικά δικαιώματα για τις δημοσιεύσεις του τύπου».
Μήλο της έριδος τα πνευματικά δικαιώματα
Το πρόστιμο ρεκόρ είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια αδιάκοπη και πολυετή μάχη με μήλο της έριδος τα πνευματικά δικαιώματα, μεταξύ τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Google και το Facebook, και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που εξαναγκάζει την Google να δώσει αποζημίωση σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Η Αυστραλία, πέρυσι, υποχρέωσε Google και Facebook να πληρώσουν τα μέσα ενημέρωσης για το δικαίωμα προβολής των ιστοριών τους. Το Facebook αρχικά αρνήθηκε, απαγορεύοντας στους Αυστραλούς να βλέπουν ή να μοιράζονται περιεχόμενο ειδήσεων, προτού καταλήξει αργότερα σε συμφωνία με την κυβέρνηση.
«Βροχή» τα πρόστιμα
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τεχνολογικός κολοσσός ΄χτυπήθηκε΄ από μεγάλα πρόστιμα λόγω παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων.
Από το 2017 μέχρι σήμερα στη Google ‘βρέχει’ πρόστιμα. Την αρχή έκανε το 2017 η Κομισιόν με την επιβολή προστίμου ύψους 2,42 δισ. ευρώ για καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ο κολοσσός στην αγορά των μηχανών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης (search engines).
Πρωταγωνιστής στο επόμενο πρόστιμο μεγαλύτερης αξίας έγινε το 2018 το σύστημα Android. Η Κομισσιόν επέβαλε αυτή τη φορά πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι η Google εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του συστήματος Android στα smartphones για να αποκλείσει και να ζημιώσει ανταγωνιστικές εφαρμογές.
Ένα χρόνο μετά, το 2019, επιβλήθηκε στη Google πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για αποκλεισμό ή παρεμπόδιση ανταγωνιστών διαφημιζόμενων στη μηχανή αναζήτησης, καθώς και το πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τις γαλλικές αρχές, για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ.
Αναμένεται να δούμε αν η Google θα συμμορφωθεί με την εντολή των γαλλικών αρχών ή θα συλλέξει ένα ακόμη πρόστιμο.
Διαβάστε περισσότερα
BNP Paribas: Ανεργία, ταμείο ανάκαμψης και ΕΚΤ θα κρίνουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα
«Sky is the limit» για τις εταιρείες με container ships
Σοκ στην αγορά κρύπτο: Εγκαταλείπει για πάντα τα κρυπτονομίσματα ο δημιουργός του dogecoin