Ο πόλεμος Κίνας και τεχνολογικών εταιρειών συνεχίζεται, και μάλλον, φουντώνει.
Οι αρμόδιες αρχές της Κίνας διέταξαν χθες ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες της χώρας να κατεβάσουν ακατάλληλο περιεχόμενο που σχετίζεται με παιδιά και επέβαλαν μεγάλα πρόστιμα.
Τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας, όπως το Taobao, η υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου που ανήκει στην Alibaba, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων QC της Tencent, ο ιστότοπος ζωντανής ροής Kuaishou, η πλατφόρμα microblogging Sina Weibo και το κοινωνικό δίκτυο Xiaohongshu κλήθηκαν σε επίσημη κατάθεση από την Υπηρεσία Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC).
Η CAC επέβαλε «τσουχτερό» πρόστιμο στις πλατφόρμες και δήλωσε ότι πρέπει να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο χώρο τους, ιδίως όταν αυτό απευθύνεται σε ανηλίκους, και να ‘καθαρίσουν΄ το παράνομο περιεχόμενο.
Η απόφαση έρχεται εν μέσω μιας περιόδου που το Πεκίνο βρίσκεται σε πόλεμο με τις εταιρείες τεχνολογίας.
Το επιβλαβές περιεχόμενο
Σε δήλωση της η CAC ανέφερε ότι «η επιχείρηση επικεντρώνεται στην επίλυση επτά διακεκριμένων διαδικτυακών προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων», τα οποία είναι τα εξής:
- Η ζωντανή προβολή παιδιών και η ανάδειξή τους ως ‘influencers’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας την φιλαργυρία και την υπεροχή της εικόνας
- Πορνογραφικό και βίαιο περιεχόμενο
- Ακατάλληλα κινούμενα σχέδια με ερωτικό και βίαιο περιεχόμενο
- Φόρουμ που ενθαρρύνουν συμπεριφορά όπως αυτοκτονία ή εμπλοκή σε παιδικό πορνογραφικό υλικό
- Fan club όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων
- “Κακή κοινωνική συμπεριφορά”, όπως bullying και εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο
- Ανεπαρκή μέτρα για την καταπολέμηση του εθισμού στο Διαδίκτυο των νέων
Στις πλατφόρμες έχει τεθεί προθεσμία για την αφαίρεση του περιεχομένου που εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις, η μη τήρηση της οποίας εγκυμονεί νέες, και αυστηρότερες, κυρώσεις.
Σφίγγει ο κλοιός στην Κίνα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Οι διαδικτυακοί κολοσσοί της Κίνας έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των αρχών φέτος, καθώς το Πεκίνο σφίγγει τον κλοιό για τον κλάδο της τεχνολογίας. Η Κίνα επέβαλε προ μηνών πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στον κινεζικό κολοσσό του Ιντερνετ, Alibaba, την οποία κατηγόρησε για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Παράλληλα έδωσε εντολή σε θυγατρική του ίδιου ομίλου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και προειδοποίησε τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μετοχές του κινεζικού γίγαντα Didi Chuxing, της κινέζικης Uber, βυθίστηκαν αφού η CAC απαγόρευσε τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών να κάνουν διαθέσιμη την εφαρμογή του Didi, με τον ισχυρισμό ότι προέβη σε παράνομη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Τον Μάρτιο, η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR) επέβαλε πρόστιμο σε 12 εταιρείες για τη σύμπραξη τους σε περισσότερες από 10 συμφωνίες που παραβίαζαν τη νομοθεσία περί ελευθέρου ανταγωνισμού στην αγορά. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Tencent, Baidu, Didi Chuxing, SoftBank, καθώς και μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την ByteDance, ανέφερε η SAMR σε δήλωση.
Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV, όλα αυτά απορρέουν από προτροπή του Προέδρου, Xi Jinping, ο οποίος κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία των εταιρειών Διαδικτύου, να καταργήσουν τα μονοπώλια και να προωθήσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Παγκόσμια επίθεση κατά των εταιρειών τεχνολογίας
Σπάνια συμβαίνει τόσο πολλές χώρες να αποφασίζουν να κινηθούν ταυτόχρονα και δυναμικά για να περιορίσουν την ισχύ μιας μεμονωμένης βιομηχανίας. Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ εξαπολύουν τη μια επίθεση μετά την άλλη κατά των διαδικτυακών γιγάντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγο καιρό, υπέβαλε προς ψήφιση σχέδιο Κανονισμού που θέτει όρια και αυστηρούς κανόνες στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και απειλεί με «τσουχτερά» πρόστιμα. Επιπλέον, προέβη στην πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ψηφιακού χώρου, θεσπίζοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο νέων κανόνων για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των social media, των διαδικτυακών αγορών και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης, οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές, στο πλαίσιο της νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, επιδιώκουν να περιορίσουν τη δύναμη τους με ένα «πακέτο» πέντε νομοσχεδίων. Το νέο πακέτο αναμένεται να προκαλέσει τρόμο στις τεχνολογικές αυτοκρατορίες και δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή, μη αφήνοντας τους τεχνολογικούς γίγαντες σε ησυχία. Πρόκειται σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα μάχη με αβέβαια κατάληξη.
Διαβάστε ακόμα
Επιχείρηση «βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»
Έτσι θα γίνει η μετάβαση του ΔΕΣΦΑ στην εποχή του υδρογόνου
Πώς θα πάρετε πίσω πινακίδες του Ι.Χ. σας για τις διακοπές του καλοκαιριού