Στην Κωνσταντινούπολη, το ιστορικό ξενοδοχείο «Πέρα Παλλάς» γίνεται σημείο ενδιαφέροντος για πλήθος επισκεπτών. Το ξενοδοχείο, με ιστορία 130 ετών και αρχιτεκτονική αρ νουβό, απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στη σειρά «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλλάς» του Netflix, που βασίζεται στο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Κινγκ. Η σειρά αφηγείται την ιστορία της δημοσιογράφου Έσρα, η οποία ερευνά το παρελθόν του ξενοδοχείου, το οποίο από το 1895 έχει φιλοξενήσει διασημότητες όπως η Αγκάθα Κρίστι, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Οι τουρκικές σειρές γνωρίζουν μεγάλη άνθηση από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και  πωλούνται σε 170 χώρες κάθε χρόνο. Οι παραγωγές έκαναν τζίρο γύρω στα 600 εκ. δολάρια το 2023 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δις το 2024. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Εμέρ Μπολάτ 800 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τουρκικές σειρές.

Αυτή η ιστορία επιτυχίας ξεκίνησε με σειρές όπως οι εξής: «Silver», «1001 νύχτες», «Eζέλ», «The Magnificent Century» και «Black Money Love». Οι πρώτοι πελάτες ήταν το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Λίγο αργότερα ακολούθησαν οι αραβόφωνες χώρες, η Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, η  Ρωσία  και η Ευρώπη .

Ερωτικά δράματα και κοινωνική κριτική

Οικογένεια στο Πακιστάν παρακολουθεί τουρκική σειράΕικόνα: Muhammed Semih Ugurlu/AA/picture alliance

Περισσότερο από το 70% των νοικοκυριών έχουν συνδρομή σε υπηρεσίες streaming, ενώ καθημερινά παρακολουθούν τηλεόραση για περίπου τέσσερις ώρες. Η ποικιλία είναι μεγάλη: από ερωτικές ιστορίες και κωμωδίες μέχρι ιστορικά και κοινωνικά δράματα.

Ωστόσο υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  δεν κρύβει ότι δεν εκτιμά τις σειρές. Ο Ερντογάν έχει μάλιστα χαρακτηρίσει τέτοιες παραγωγές ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και τις έχει επικρίνει ως ισλαμοφοβικές, υπενθυμίζει ο πολιτικός επιστήμονας Χακί Τας από το Ινστιτούτο Leibniz Institute of Global and Area Studies (GIGA) στο Αμβούργο.

Πριν από ένα χρόνο, η DW αναφέρθηκε στην απαγόρευση μετάδοσης και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη σειρά «Κόκκινα άνθη», η οποία πραγματεύεται το βαθύ χάσμα μεταξύ κοσμικών και θρησκευτικών ομάδων. Συγκεκριμένα απαγορεύθηκε η μετάδοση της σειράς για δύο εβδομάδες και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 275.000 ευρώ στο σχετικό κανάλι.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle