search icon

business stories

Τουρισμός: Ακυρώσεις στο παρά 5 – Oι Βρετανοί το «σκέφτονται»

Kίνδυνος για 65.600 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία - Το κακό σενάριο κάνει λόγο για τουριστικές εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ φέτος από το ιστορικό ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ το 2019 - Χαμηλότερες, στο 10%-15%, είναι οι πληρότητες στα (ανοιχτά) καταλύματα στα νησιά, όπου ακόμη και οι Ελληνες είναι λιγοστοί

Πιο κοντά στο κακό σενάριο που κάνει λόγο για έσοδα μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ από το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ το 2019 φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις, μέσα στον Ιούλιο, τον ελληνικό τουρισμό που δεν έχει …πιάσει ακόμη ρυθμούς. Σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, ο φετινός Ιούλιος εκτιμάται ότι είναι στο 20%- 25% σε σύγκριση με πέρυσι, με τους τουριστικούς φορείς να επισημαίνουν ότι ισχνή είναι και η παρουσία των Ελλήνων επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς, ευελπιστώντας ότι ο εσωτερικός τουρισμός -τουλάχιστον- θα κινηθεί μέσα στον Αύγουστο.

Η έξαρση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια χαμηλώνει κι άλλο τον πήχη, αυξάνει τις ακυρώσεις και ψαλιδίζει τις προσδοκίες στην ηπειρωτική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα από τον οδικό τουρισμό, την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί για τους οποίους οι απευθείας πτήσεις «άνοιξαν» από την περασμένη εβδομάδα δεν δείχνουν έτοιμοι ακόμη να ταξιδέψουν: Οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα με 3,5 εκατ. επισκέπτες πέρυσι, είναι αυτή την στιγμή μόλις στο 20% της περυσινής χρονιάς, με τους Βρετανούς να θεωρούν αυτές τις πρώτες ημέρες του «ανοίγματος» του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου περισσότερο ‘’αναγνωριστικό’’.

Αντίστοιχα, από Αύγουστο …κι αν μετατίθενται τα πλάνα για την έλευση των Αμερικανών, εφόσον φυσικό καταστή εφικτό να ανοίξουν οι πτήσεις από τις ΗΠΑ, μία από τις τοπ 5 εθνικότητες εισερχόμενου τουρισμού, που, μάλιστα, ξοδεύει και τα περισσότερα σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους επισκέπτες στη χώρα μας.

Αντίθετα, περισσότερες φαίνεται να είναι οι ελπίδες προς τον Αύγουστο από την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας (με 4 εκατ. επισκέπτες πέρυσι) τους Γερμανούς, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αυξάνουν τις κρατήσεις τους στη χώρα μας τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τους νησιωτικούς προορισμούς. Η προσδοκία πάντως των τουριστικών φορέων και κορυφαίων ξενοδοχειακών παραγόντων να φθάσουν τουλάχιστον οι Γερμανοί φέτος στην Ελλάδα το 1 εκατομμύριο έχει διαψευστεί εκ των πραγμάτων αφενός λόγω της μικρής σεζόν που ξεκίνησε εν μέσω Ιουλίου και δεν έχει βρεί ακόμη τους ρυθμούς της, αφετέρου λόγω και των κάθε είδους συστάσεων- έμμεσων και άμεσων- για ταξίδια των Γερμανών εντός των τειχών: Ακόμη και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για τα καλοκαιρινά της πλάνα απάντησε μονολεκτικά «Γερμανία»…

Το κακό και το …λιγότερο κακό σενάριο

Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς αποφεύγουν τις προβλέψεις και συντάσσονται με την άποψη ότι «εφόσον ξεκινάμε από μηδενική βάση στη σεζόν COVID κάθε ξένος επισκέπτης που έρχεται και κάνει διακοπές με ασφάλεια στη χώρα είναι κέρδος».

Ο πήχης πάντως είναι πλέον στα πολύ χαμηλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ένα κακό σενάριο που κάνει λόγο για μόλις 3,5 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων φέτος από το ιστορικό ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ του 2019 και ένα …λιγότερο κακό, στα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Τα νούμερα απέχουν μακράν ακόμη και από τις χειρότερες επιδόσεις του κλάδου την τελευταία 15ετία από το 2005 εώς και το 2019: Ενδεικτικά, τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών, το 2010 που ήταν και η μοναδική κατά την οποία οι τουριστικές εισπράξεις έπεσαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 δισ. ευρώ, τα έσοδα ήταν στα 9,6 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ 15 χρόνια πρίν ήταν στα 10,7 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος, ο πρώτος μήνας του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού διέψευσε επίσης τις αρχικές προσδοκίες και φαίνεται ότι καταλήγει και αυτός να είναι χαμένος με τις ακυρώσεις να συνεχίζουν ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες με την έξαρση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια και το υποχρεωτικό τεστ των 72 ωρών πρίν την άφιξη.

Στο 20%- 25% οι αφίξεις σε νησιωτικούς προορισμούς

Ακόμη χαμηλότερες, στο 10- 15% είναι οι πληρότητες στα (ανοικτά) καταλύματα στα νησιά όπου ακόμη και οι Ελληνες, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο του ΠΟΞ είναι μέσα στον Ιούλιο λιγοστοί. «Περιμένουμε αν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας για διακοπές τον Αύγουστο ή αν τελικά και ο Ελληνας- πέραν των προγραμμάτων ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού τα οποία έχουν μεγάλη ανταπόκριση- θα επηρεαστεί φέτος στις αποφάσεις του, λόγω της πανδημίας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι τουριστικοί φορείς. Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων συστήνει από την ερχόμενη εβδομάδα στα μέλη της να προχωρούν σε εκπτώσεις 20% για 5 διανυκτερεύσεις και πάνω.

Στα νησιά πάντως, από τα πρώτα νούμερα του 15θημέρου του Ιουλίου ακόμη και στους premium προορισμούς της χώρας, από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια, δείχνουν συνολική επιβατική κίνηση μειωμένη στο 20- 25% της περυσινής κι ενδεχομένως ακόμη χαμηλότερα, ανάλογα με τον προορισμό.

Στον πλέον ‘’premium’’ προορισμό της χώρας, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η συνολική κίνηση στο πρώτο 15θήμερο ήταν κοντά στις 30.000 (περί τις 18.000 ήταν οι αφίξεις εσωτερικού /εξωτερικού) από 156.000 πέρυσι.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στον έτερο ‘’premium’’ προορισμό, τη Σαντορίνη με την κίνηση να είναι στο 20% της περυσινής και τις προσδοκίες για τον Αύγουστο να κάνουν λόγο για άνοδο στο 35% ή και 40%. Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο άνοιξε με συνολικά 18 πτήσεις (10 από το εξωτερικό και 8 πτήσεις εσωτερικού) για να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα, με το άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 28, όταν πέρυσι τον Ιούλιο ο μέσος όρος ήταν στις 70 πτήσεις και στο ανώτατο του Αυγούστου τις 80.

Στον πλέον δημοφιλή νησιωτικό προορισμό, την Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις από πτήσεις εξωτερικού στο πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν στις 83.000 ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τις 304.000 με την κίνηση να είναι ακόμη «μουδιασμένη» και τους φορείς του νησιού να θεωρούν ότι «αν πιάσουμε ένα ποσοστό μεταξύ 30%- 40% το επόμενο διάστημα θα είναι επιτυχία».

Στον πλέον δημοφιλή προορισμό του Ιονίου, την Κέρκυρα, όπου ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του αεροδρομίου, της κίνησης είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πτήσεις από το εξωτερικό ήταν κοντά στις 70 πέρυσι κατά μέσο όρο τον Ιούλιο. Φέτος, ο Ιούλιος ξεκίνησε πολύ μουδιασμένα, με ένα 10%- 15% επί των περυσινών αριθμών, με το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς από την περασμένη εβδομάδα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 20% και υπολογίζεται ότι ο μήνας μπορεί να κλείσει λίγο κάτω του 30%.

Ο προβληματισμός πάντως είναι διάχυτος στους τουριστικούς φορείς με πολλούς από τους ξενοδόχους των εποχικών μονάδων «να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμη και στο τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι επόμενες εβδομάδες», όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Χάνονται 65.600 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα στον κλάδο «δεδομένου ότι μέχρι στιγμής τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχουν προχωρήσει και το θέμα της ρευστότητας είναι το πλέον κρίσιμο για τις επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν μέσα σε ένα καθεστώς χαμηλών πληροτήτων», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ».

Με βάση τον 4ο κύκλο της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)  για λογαριασμό του ΞΕΕ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού που διενεργήθηκε κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 1/5 του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας), οι ξενοδόχοι προβλέπουν για φέτος λόγω της πανδημίας κατάρρευση των εσόδων κατά  67%, ήτοι από τα 8,4 δισ.  ευρώ το 2019, μόλις στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, με συνολική απώλεια 5,6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η κάμψη της απασχόλησης στον κλάδο για φέτος υπολογίζεται κατά 35% ή κατά 65.600 περίπου λιγότερες θέσεις εργασίας (από 186.574 εργαζόμενους το 2019 στους 120.979 εργαζόμενους το 2020). Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1,66 δισ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκατ. ευρώ…

Με βάση την ίδια έρευνα, τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους, αν και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό των διαθέσιμων κλινών θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο δεδομένου ότι οι μεγάλες μονάδες μπορεί να ανοίγουν στο 1/3 της δυναμικότητάς τους με πολύ λιγότερους εργαζομένους- εξ’ού και ο μεγάλος αντίκτυπος στην απασχόληση. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το γεγονός ότι από τους ξενοδόχους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πότε θα ανοίξουν, η Αθήνα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία «γεγονός το οποίο αποτυπώνει τις πιέσεις που ήδη δέχονται και θα δεχθούν ακόμη περισσότερο από το φθινόπωρο και το χειμώνα οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας», όπως σχολιάζει ο κ. Βασιλικός «γι’ αυτό και απαιτούνται επιπλέον μέτρα σε σχέση για παράδειγμα με μείωση ενοικίων, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κ.τ.λ.». Στην ελληνική πρωτεύουσα ένα ποσοστό 23% -24% των ξενοδόχων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το άνοιγμα, ενώ ήδη με βάση έτερη έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων gbr Consulting για λογαριασμό των Ενώσεων Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού η συνολική απώλεια εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τα ξενοδοχεία της Αττικής σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2019 εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ και τα 50 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη.

Τα νούμερα του ελληνικού τουρισμού στη σεζόν COVID 19

Κορωνοϊός: Μόνο με αρνητικό τεστ στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία

 

Exit mobile version