Η υπόθεση της πιθανής πώλησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενός από τα ισχυρότερα brands των ποδοσφαιρικών γηπέδων διαχρονικά, μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του γεγονότος ότι η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά δεν είναι η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι για το ακριβότερο και πλουσιότερο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League.
Αυτή την εποχή 4 μεγάλα deals –διαφορετικού, έστω, οικονομικού μεγέθους το καθένα- τελούν σε εκκρεμότητα και ένα ερώτημα είναι πόσα από αυτά θα προχωρήσουν. Και πότε, φυσικά.
Γιατί το ύψος του τιμήματος παίζει πάντα τον κεντρικό ρόλο για την υλοποίηση ή τη ματαίωση μιας συμφωνίας. Σε κάποια «μέτωπα» οι εξελίξεις πήραν παράταση. Στις περιπτώσεις δηλαδή των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Έβερτον.
Ιδανικά, αν θα άλλαζαν χέρια και οι 4 ομάδες της βρετανικής λίγκας, θα προέκυπταν συναλλαγές συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ ή και πάνω από αυτό το ποσό.
Οι διαπραγματεύσεις αυτού του επιπέδου, είτε φανερές είτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οδηγούν συχνά σε ελιγμούς τακτικής πωλητές και αγοραστές ή ακόμα και σε αδιέξοδα.
Δεν υπάρχουν άλλωστε οι ίδιες πιέσεις προς τα αφεντικά των «4», σε σχέση με αυτές που ασκήθηκαν πριν από μερικούς μήνες για την πώληση της Τσέλσι έναντι 5 δισ. ευρώ στον δισεκατομμυριούχο Τοντ Μπόελι της επενδυτικής Eldridge Industries από τις ΗΠΑ και την κοινοπραξία του (Clearlake Capital, Μαρκ Γουόλτερ, Χάνσγιοργκ Βις), λόγω των κυρώσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς και του στερούσαν το πολύτιμο ποδοσφαιρικό του asset.
Δεν θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες των «κόκκινων διάβολων», η πάμπλουτη οικογένεια των Γκλέιζερ, φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών του συλλόγου και όχι απαραίτητα πλειοψηφικού για να μην χάσει τον έλεγχο, ενώ, οι συμπατριώτες τους μεγαλομέτοχοι της Λίβερπουλ, ο Τζον Χένρι και η Fenway Sports Group κατέφυγαν σε μια «αναδίπλωση» των αρχικών τους προθέσεων…
Η πρόταση του Αλ Θάνι και ο Ράτκλιφ
Οι υποψήφιοι επενδυτές από το Κατάρ φαίνεται να επιμένουν μέχρις εσχάτων στη «μάχη» για την διεκδίκηση των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με κεντρικό τους πρόσωπο τον Σεΐχη Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, όσο και ο Βρετανός ανταγωνιστής τους, ο επίσης billionaire sir Τζιμ Ράτκλιφ.
Τι θα φέρει το τελικό «μπρα ντε φερ» τους, θα το δείξουν οι προσεχείς εβδομάδες ή και ημέρες.
Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, εκπρόσωποι του Άραβα είχαν συνάντηση διάρκειας 10 ωρών την Πέμπτη με τους ανθρώπους της Γιουνάιτεντ, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς για όλα τα θέματα του φημισμένου συλλόγου, οικονομικά και μη, πριν εκείνος λάβει την οριστική του απόφαση για την κατάθεση δεύτερης βελτιωμένης πρότασης για την εξαγορά του και κυρίως για το μέγεθός της.
Οι εμίρηδες επιθυμούν να αποκτήσουν το 100% της ομάδας χωρίς να έχουν ανακοινώσει μέχρι ποιο ποσό είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, αν και στην αγορά επικρατεί μια αισιοδοξία για την έκβαση των επαφών. Οι ίδιες πηγές προανήγγειλαν τετ α τετ της πλευράς Γκλέιζερ και με τον έτερο ενδιαφερόμενο, τον Ράτκλιφ (σ.σ. για την Παρασκευή 17/3) στο Ολντ Τράφορντ, συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί, για ένα deal που εφόσον ευοδωθεί παίζεται να εκτιναχτεί και έως τα 6 ή 7 δισ. ευρώ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι προς πώληση από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ξένα media καταλόγισαν στους νυν ιδιοκτήτες της ότι το… ξανασκέφτηκαν και ενεργοποίησαν ένα plan B για να κρατήσουν την πλειοψηφία, σε συνεργασία με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Elliott Management ή άλλα funds. Δημοσίευμα της Mirror έχρισε ως φαβορί τον Αλ Θάνι, όμως ενέπλεξε ούτε λίγο ούτε πολύ 8 επιχειρηματικούς ομίλους στην «κούρσα» για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Daily Telegraph ανέφερε ότι ο σύλλογος είναι προς πώληση από τον Νοέμβριο και παρά τους φόβους ότι οι ιδιοκτήτες της οικογένειας Γκλέιζερ είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα εγκρίνουν μια πλήρη πώληση ή θα αναζητήσουν επενδύσεις μειοψηφίας, η συμφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο και ίσως ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου.
Άλλες εφημερίδες προβάλλουν τον Σεΐχη Γιασίμ ως τον… προτιμητέο για τους Γκλέιζερ για αμιγώς επιχειρηματικούς λόγους: επειδή ένα deal μαζί του θα μπορούσε να προσφέρει στους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους νέες ευκαιρίες για business στη Μέση Ανατολή!
Το προηγούμενο διάστημα εμφανίσθηκαν διάφορα εμπόδια για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, π.χ. οι εισηγήσεις προς την UEFA να μπλοκάρει την πώληση των «μπέμπηδων» λόγω της παρουσίας του Κατάρ και στην Παρί Σεντ Ζερμέν, την διστακτικότητα μελών της οικογένειας Γκλέιζερ ή και τις αυξημένες απαιτήσεις 2+ δισ. ευρώ που προέβαλαν σε σύγκριση με τις αρχικές προσφορές, ποντάροντας σε μια καλύτερη μελλοντική αγωνιστική πορεία της Γιουνάιτεντ μετά και την πρόκριση της στους 8 του Europa League όπου θα αντιμετωπίσουν την Σεβίλλη.
Αν αποκλείσει τους Ισπανούς στους 4, θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Γιουβέντους-Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
Λίβερπουλ: Στρατηγικοί επενδυτές και Λεμπρόν
Θέμα πώλησης τέθηκε και για άλλες τρεις βρετανικές ομάδες, τις Λίβερπουλ, Τότεναμ, Έβερτον, με την Qatar Sports Investments (QSI) να τοποθετεί από τις αρχές του χρόνου στο επενδυτικό «στόχαστρό» της τις δυο πρώτες.
Ο μεγαλομέτοχος των «Reds», Τζον Χένρι, αρνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έβαλε πωλητήριο στην ομάδα, αν και επιβεβαίωσε ότι η Fenway Sports Group συζητάει με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές για την παραχώρηση μειοψηφικού πακέτου, δίχως να εξηγεί περισσότερα.
Τον Νοέμβριο η εταιρεία του είχε δηλώσει πως με τις σωστές συνθήκες θα εξέταζε την είσοδο νέων μετόχων στη Λίβερπουλ εάν ήταν για το καλό του συλλόγου, με αποτέλεσμα να αιωρούνται από τότε φήμες και σενάρια για την επόμενη μέρα της.
Προ ημερών πάντως, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση δεν θα ακολουθήσει «μη βιώσιμα μονοπάτια» όσον αφορά τις μεταγραφικές δαπάνες της και ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες της ομάδας επιδιώκουν «να επενδύσουν με σύνεση».
Αν τελικά πουληθεί η Λίβερπουλ, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί με μια τιμή κάτω από το ένα περιθώριο μεταξύ 4,7-5 δισ. ευρώ.
Η τέλος πάντων με μια τέτοια αποτίμηση θα μπορούσε να προχωρήσει ένα deal για την είσοδο νέων μετόχων μειοψηφίας στην μετοχική σύνθεση του συλλόγου. Την ίδια ώρα, ένας από τους υφισταμένους μετόχους, ο μπασκετικός σταρ του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς λέγεται ότι είναι έτοιμος να αυξήσει το ποσοστό του στην FSG και την Λίβερπουλ, μέσω μιας «δια βίου συμφωνίας μάρκετινγκ».
Οι Ιρανοί και ο ολιγάρχης
Στο «παζλ» των υποψήφιων «μνηστήρων» βρετανικών ομάδων ποδοσφαίρου έχει προστεθεί και το όνομα του Iρανοαμερικανού βαθύπλουτου επιχειρηματία Tζαμ Nαζάφι του ομίλου MSP Sports Capital, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της λονδρέζικης Τότεναμ με ποσό 3,5 δισ. ευρώ και επιδιώκε προσέγγιση με τον ιδιοκτήτη των «σπερς» Tζο Λιούις, και τον πρόεδρο, Nτάνιελ Λίβι.
Ενεργό διατηρείται, θεωρητικά, το πωλητήριο και για την άλλη ομάδα της πόλης του Λίβερπουλ, την Έβερτον, από τον Bρετανο-Iρανό μεγαλομέτοχο της Φαρχάντ Mοσίρι, αν και παρά την χαμηλή σχετικά τιμή πώλησης των 550 εκατ. ευρώ οι επίδοξοι επενδυτές αγοραστές δεν έχουν βιαστεί να καταθέσουν επίσημες προτάσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον μεν Nαζάφι να στρέφει το βλέμμα του από την Τότεναμ στην Έβερτον, τον δε Μοσίρι να προβληματίζεται για το αν θα πουλήσει τον σύλλογο λόγω των ελέγχων των βρετανικών αρχών που θα ήταν δυνατόν να προκαλέσουν σε ένα τέτοιο deal οι δεσμοί του με τον Ουζμπεκο-Ρώσο ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ.