Εμπορικές εγκαταστάσεις και επαγγελματικούς χώρους γραφείων, περιορισμένης όμως κλίμακας, συμπεριλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπλαση και χρήση του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Πάτρας.
Βασικός στόχος βέβαια του δεύτερου μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στη χώρα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου που θα συνδέσει την παραλία με τον αστικό ιστό.
Στο πλαίσιο αυτό το έργο αφορά υποδομές για τη φιλοξενία των Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων, Πολιτιστικά κτίρια/Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια εκπαίδευσης, όπως ένα νέο μουσικό σχολείο, και κτίρια κοινωνικής πρόνοιας. Μεταξύ άλλων η εισήγηση της Περιφέρειας, που θα «τρέξει» το πρότζεκτ έχοντας λάβει από το Δήμο το δικαίωμα χρήσης για 30 χρόνια, είναι η δημιουργία studio για τη νεολαία, αιθουσών χορού, χώρων για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού ωδείου και γραφείων διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του δήμου. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν.
Εικόνα απ’ το σχέδιο που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εργοστασίου Λαδόπουλου
Παρ’ όλα αυτά το έργο, σύμφωνα με το σχετικό φάκελο, που ενέκρινε πρόσφατα η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα υπό τον αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, προβλέπεται να έχει και εμπορικές χρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αυτές θα είναι εμπορικές εγκαταστάσεις (καταστήματα εμπορικά, εστίασης κοκ), χώρος co-working, ένας μικρός εκθεσιακός χώρος καθώς και επαγγελματικοί χώροι γραφείων. Όλα αυτά, σύμφωνα με το φάκελο, θα συνδέονται με τις χρήσεις διοίκησης που προβλέπονται να χωροθετηθούν.
Το έργο προβλέπει τη δόμηση κτιρίων συνολικού εμβαδού 41.790 τμ. Εξ αυτών:
-Για τη Διοίκηση 24.650 τμ
-Για την Εκπαίδευση 8.800 τμ
-Για τον Πολιτισμό 1.000 τμ
-Για Εστίαση – Αναψυκτήρια 1920 τμ
-Για Διάφορες χρήσεις 5.450 τμ.
Το έργο έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με την εν μέρει στήριξη του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Το τελευταίο αναμένεται να χορηγήσει 25 εκατ. ευρώ.
Εικόνα απ’ το σχέδιο που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εργοστασίου Λαδόπουλου
Βούληση τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και της κυβέρνησης είναι το έργο να εκτελεστεί σύντομα. Εξάλλου η συμμετοχή του Ταμείο Ανάκαμψης θέτει στενά χρονικά περιθώρια. Ως εκ τούτου η διαδικασία του διαγωνισμού αλλά και της εκτέλεσης του έργου αναμένεται να τρέξουν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό.
Ήδη μέσω του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που είχε σπεύσει να διενεργήσει η Περιφέρεια πέρυσι φρόντισε να προλειάνει το έδαφος και πλέον να έχει στα χέρια της συγκεκριμένες προτάσεις ως βάση διαλόγου για το έργο. Σε εκείνον τον διαγωνισμό βραβεύτηκαν πέντε αρχιτεκτονικά σχέδια με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης να προχωρά στην εξαγορά τεσσάρων μελετών.
Το πρώτο βραβείο απέσπασε το σχήμα στο οποίο μετέχουν οι: Κωνσταντίνος Φέτσης (αρχιτέκτονας μηχανικός), Αναστασία Γκολιομύτη (αρχιτέκτονας μηχανικός), Δημήτριος Γιαννέλος (αρχιτέκτονας μηχανικός), Bruno Malusa (αρχιτέκτονας μηχανικός), Αλέξανδρος Γερούσης (αρχιτέκτονας μηχανικός), Άρη Καλαντίδης, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μαριάνα Γεωργουλοπούλου (μέλη ομάδας συμβούλων).
Αναλυτικά τις προτάσεις και τα σχέδια μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ
Η ιστορία
Η ιστορική βιομηχανία της Πάτρας ξεκίνησε την λειτουργία της το 1929 από τον Ευάγγελο Γ. Λαδόπουλο, o οποίος ήρθε στην Πάτρα από τη Σμύρνη σε ηλικία 7 ετών το 1890 και ήταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.
Σταμάτησε να λειτουργεί το 1991 με τις εγκαταστάσεις να περνάνε στην ιδιοκτησία του δήμου, ο οποίος το αγόρασε το συγκρότημα των 13 κτιρίων (συνολικά 44.500 τ.μ.), επί οικοπέδου 58.000 τ.μ. το 1998 έναντι 1.620.100.000 δισ. Δραχμές.
Ο χώρος του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλος έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για 30 (τριάντα) χρόνια προκειμένου να στεγάσει εκεί τις διοικητικές της υπηρεσίες.
Διαβάστε ακόμη:
Με ανθελληνικό παραλήρημα η Τουρκία στήνει «θερμό» σκηνικό στο Αιγαίο
Μαρινάκης: Η Capital Product αγόρασε 4 υπό ναυπήγηση πλοία έναντι $597,5 εκατ.