Φανταστείτε ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά σύστημα που χρησιμοποιώντας θερμικούς και οπτικούς αισθητήρες μπορεί να ανιχνεύει εγκαίρως φωτιές σε αστικό, ημιαστικό ή και δασικό περιβάλλον τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνονται. Και όχι μόνο αυτό αλλά να μπορεί στέλνει τις ανιχνεύσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει σε πραγματικό χρόνο μέσω live video με γεωεντοπισμό «geotag» σε κάθε κέντρο διαχείρισης αρμόδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Με την κλιματική κρίση να εντείνεται και τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας – και όχι μόνον – να αυξάνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο, ένα τέτοιο τεχνολογικό «όπλο» θα ήταν σωτήριο.

Το σύστημα αυτό λοιπόν όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει αναπτυχθεί από ελληνικά μυαλά και χέρια. Συγκεκριμένα από τη διεθνώς βραβευμένη ελληνική start-up nvisionist, στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ποσοστό 33,34%. Η τεχνολογική εταιρεία αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI) και μηχανικής μάθησης (Machine Learning) δημιούργησε το σύστημα «nvFirePro» για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, το οποίο με παρακολούθηση σε ακτίνα έως και 15 χιλιομέτρων απότο σημείο που εγκαθίσταται και με κάλυψη 360 μοιρών, διαθέτει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε εστία πυρκαγιάς και να στέλνει άμεσα ειδοποίηση στις αρχές σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα σε έως και 100 κέντρα/σταθμούς ενημέρωσης (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, κλπ.).

«Η ιδέα μας για το nvFirePro αναπτύχθηκε και με τη βοήθεια του Innovation Hub της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία και ένα πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά των πυρκαγιών και της καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος. Μπορεί να ξεχωρίζει τον καπνό από οτιδήποτε άλλο, λ.χ., χάρη πυκνή σκόνη, σε μια ακτίνα που περιμετρικά καλύπτει 15 χλμ. μέσω συστημάτων θερμικών και οπτικών καμερών υψηλής ανάλυσης. Το σύστημα έχει ελεγχθεί πλήρως λειτουργικά, σε πραγματικές συνθήκες, είναι εξ ολοκλήρου αυτόνομο σε ενέργεια, επικοινωνία και ασφάλεια καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια και μπαταρίες, οπότε εξασφαλίζεται αδιάλειπτη λειτουργία σε περιοχές χωρίς καμία πρόσβαση σε υποδομές όπως ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως πρόκειται για μία ελληνική καινοτομία διεθνούς βεληνεκούς, με άμεση εφαρμογή και πολυπεπίπεδες περιβαλλοντικές διαστάσεις», λέει στο newmoney ο Βασίλης Ορφανός, Special Advisor της nvisionist.

O Βασίλης Ορφανός, Special Advisor της nvisionist

Όπως εξηγεί, η ενεργειακή και επικοινωνιακή του αυτάρκεια, δίνει τη δυνατότητα να καταγράφει τα πάντα 24 ώρες την ημέρα, κάθε ημέρα του χρόνου, αποκλείοντας το οποιοδήποτε κενό στην παρακολούθηση του εκάστοτε εποπτευόμενου χώρου. Ταυτόχρονα, το σύστημα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, αποφασίζει αυτόματα για τα σημαντικά γεγονότα, ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης των αρχών αυτοματοποιημένα. Οι ανιχνεύσεις του είναι εξαιρετικά ακριβείς και έτσι αποφεύγονται τα ψευδή σήματα συναγερμού και τα άσκοπα κόστη κινητοποίησης, προσφέροντας άμεση ενημέρωση και εικόνα σε δευτερόλεπτα.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση ανίχνευσης εστίας πυρκαγιάς, μεταφέρεται απευθείας ειδοποίηση με:

  • σήμανση υψηλής προτεραιότητας μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, η οποία περιέχει εικόνα και
  • γεωγραφικό στίγμα στο κέντρο ελέγχου (NOC). Tο σύστημα εστιάζει στο σημείο ανίχνευσης και
  • ανοίγει κανάλι απευθείας μετάδοσης βίντεο με εικόνα υψηλής ανάλυσης για τη βέλτιστη αξιολόγηση του συμβάντος και τον ταχύτερο επιχειρησιακό συντονισμό της Πυροσβεστικής.

Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα αποστολής ειδικού drone, που θα διαθέτει, στο σημείο της φωτιάς ώστε να έχει πλήρη εποπτική live εικόνα από αέρος η οποία να αναμεταδίδεται παράλληλα στο κέντρο ελέγχου (NOC). Από το κέντρο ελέγχου (NOC), η πληροφορία μεταδίδεται αυτόματα ή ύστερα από αξιολόγηση στην Πυροσβεστική και σε όποια άλλη υπηρεσία ή φορέα χρειάζεται να ενημερωθεί, είτε ως ticket είτε και ως live εικόνα με όλες τις σχετικές πληροφορίες, κάτι που διευκολύνει την καλύτερη προετοιμασία των φορέων που μπορούν να έχουν εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πυρκαγιά σε ζωντανό χρόνο. Παράλληλα, είναι εφικτή και η επιλογή να μπορούν να μεταφερθούν όλες οι πληροφορίες αυτόματα σε διάφορες πλατφόρμες διαχείρισης.

Η Tesla της αιολικής ενέργειας

Η nvisionist ιδρύθηκε το 2021 και ήδη έχει λάβει 18 διεθνή και εγχώρια βραβεία για την επιβράβευση της τεχνολογικής της καινοτομίας που βασίζεται στην αξιοποίηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning). Είναι μέλος της WindEurope, της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), όπως επίσης είναι μέλος του ΣΕΠΕ, του ΣΕΒ και της HETiA, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις 10 κορυφαίες τεχνολογικές scale-ups της Ευρώπης. Ήταν μια από τις δέκα υποψήφιες εταιρείες στο διαγωνισμό της Digital Europe για τον τίτλο «Future Unicorn 2024», μια διάκριση σημαντική τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη.

Παρά τη ταχεία και σημαντική ανάπτυξη της nvisionist ο Ορφανός θεωρεί πως βρίσκεται ακόμη στο 65%-70% σε σχέση με τους στόχους και το όραμα που διαθέτει για την εταιρείας. Πέρυσι, αίσθηση έκανε και η επίσκεψη του τότε Πρίγκιπα, νυν Βασιλέα της Δανίας, Φρειδερίκου, στην έκθεση WindEurope Αnnual Εvent 2023 στην Κοπεγχάγη, όπου επισκέφθηκε το περίπτερο της nvisionist και παράλληλα την επέλεξε (μεταξύ 600 εταιρειών) ως μία από τις δύο σημαντικότερες startup εταιρείες αιολικής ενέργειας της έκθεσης. Γνωστός για την ένθερμη ενασχόληση του με περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Φρειδερίκος, αντί για είκοσι λεπτά που ήταν προγραμματισμένο έμεινε τον διπλάσιο χρόνο, ζήτησε να μάθει περισσότερα για εμάς, το σύστημα nvbird και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του, θυμάται ο Β. Ορφανός. «Γίναμε σύμβουλοι της κυβέρνησης της Δανίας για περιβαλλοντικά θέματα, μια μεγάλη τιμή για εμάς», αναφέρει ο Special Advisor της nvisionist.

«Με δεδομένο ότι είχαμε δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για το R&D, προέκυψε η συνεργασία με τη ΔΕΗ η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ως στρατηγικός επενδυτής αποκτώντας ποσοστό 33,34%», λέει. Για την ιστορία, η nvisionist εκείνη την περίοδο το 2022 βρισκόταν σε συζητήσεις για μετοχική συνεργασία με δύο παγκόσμιου κλάσεις εταιρείες, όμως τελικά επελέγη η ΔΕΗ, η οποία είχε εικόνα από ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που υλοποιήθηκε στην Ικαρία.

«Μας έχουν χαρακτηρίσει ως ‘Η Tesla της αιολικής ενέργειας’», λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ορφανός και τον ρωτάμε εάν ο χαρακτηρισμός αυτός είναι ακριβής: «Απόλυτα. Η Tesla έχει πετύχει να κάνει computerized έναν ξεκάθαρα βιομηχανικό χώρο έχοντας computer vision. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούμε και εμείς».

Σημειώνεται πως η ελληνική start up έχει ήδη γίνει διεθνώς γνωστή για το σύστημα ανίχνευσης ανίχνευσης και παρακολούθησης πτηνών nvbird (Bird Detection & Monitoring System) που έχει εφαρμογή στην αιολική ενέργεια και στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για ένα σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης αποτρέπει τις συγκρούσεις πτηνών με τα πτερύγια ανεμογεννητριών, εκμηδενίζοντας σχεδόν τις εσφαλμένες ακινητοποιήσεις των ανεμογεννητριών, βελτιστοποιώντας σημαντικά την παραγωγικότητα τους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα σπάνια πτηνά από την πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες. «Εμείς ήρθαμε και φέραμε κοντά δύο κόσμους, τις εταιρείες αιολικής ενέργειας και τους περιβαλλοντολόγους. Με αυτό το σύστημα λειάναμε τις διαφορές τους καθώς έβλεπαν στην πράξη πως υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων διεθνώς, προστατεύοντας το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα», αναφέρει ο κ. Ορφανός, συμπληρώνοντας πως την περίοδο αυτή ετοιμάζεται η νέα έκδοση του συστήματος που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε Τεχνητή Νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμη:

«Bόμβα» 56 δισ. ευρώ στα τραπεζικά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Φορολογικές δηλώσεις: «Παράθυρο» για έμμεση παράταση έως τέλος Αυγούστου

Ο Τραμπ και τα νέα δεδομένα, οι κουκούλες της Novartis, τα 56 εκατ. ευρώ, ο Εισαγγελέας και ο Κασσελάκης, ο Γιατρομανωλάκης για CEO στην ΕΡΤ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ