«Η Εσθονία ηγείται της Ευρώπης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, “μονόκερους” και κατά κεφαλήν επενδύσεις » λέει με υπερηφάνεια ο Joonas Vanto. Μία χώρα με πληθυσμό μόλις 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεξάρτητη τα τελευταία 31 χρόνια, η Εσθονία απέκτησε, το πρώτο τρίμηνο του 2022, τον δέκατο μονόκερό της (νεοφυής επιχείρηση που η αποτίμηση της αξίας της ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια). Μεταξύ αυτών: Skype, Playtech, Wise, ID.me και Glia.

Στις 20 Απριλίου, σε μία ειδική εκδήλωση, ξεκίνησε το «κυνήγι» για τον ενδέκατο μονόκερο.

Το newmoney επικοινώνησε με τον επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, τον Joonas Vanto, διευθυντή της Εσθονικής Εταιρείας Επενδύσεων Enterprise Estonia και τον ρωτήσαμε πώς λειτουργούν εργαλεία όπως το e-Residency και ο Διεθνής Οίκος της Εσθονίας και βοηθούν την Εσθονία να ξεχωρίζει.

Joonas Vanto, διευθυντής της Εσθονικής Εταιρείας Επενδύσεων Enterprise Estonia

«Η Εσθονία κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ανοιχτές, ανταγωνιστικές και διαφανείς οικονομίες στον κόσμο» μας απάντησε ο J. Vanto. «Αυτή η επιτυχία οφείλεται στη δέσμευση για χαμηλή γραφειοκρατία, στο κράτος δικαίου και στις σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο. Το φορολογικό σύστημα της Εσθονίας είναι γνωστό για την απλότητα, την ευρεία φορολογική βάση και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, και φυσικά για τον φόρο εισοδήματος εταιρειών 0% στα παρακρατηθέντα και επανεπενδυμένα κέρδη.»

Ποιος είναι ο ρόλος του Διεθνούς Οίκου της Εσθονίας (International House of Estonia,IHE) ;

«Το International House of Estonia (IHE) παρέχει ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων πληροφοριών, διαβουλεύσεων και κρατικών υπηρεσιών σε επενδυτές από το εξωτερικό και στους τοπικούς εργοδότες.»

Τι ακριβώς προσφέρει το e-Residency;

«Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει e-Residency, μια ψηφιακή ταυτότητα και καθεστώς που εκδίδεται από την κυβέρνηση και παρέχει πρόσβαση στο διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον της Εσθονίας. Οι επιχειρηματίες του e-Residency από όλο τον κόσμο μπορούν να ιδρύσουν μια εταιρεία με έδρα την Ε.Ε. και να διαχειρίζονται την επιχείρησή τους από οπουδήποτε, εντελώς διαδικτυακά. Η κάρτα e-Residency δεν δίνει άδεια διαμονής, βίζα ή δικαίωμα να ταξιδέψει κανείς στην χώρα.»

«Το νέο ψηφιακό έθνος»

Ήδη, πάνω από 90.000 επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο είναι κάτοχοι του εσθονικού e-Residency και αποτελούν αυτό που η Εσθονία ονομάζει “το νέο ψηφιακό έθνος του κόσμου.” Οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν δημιουργήσει στην Εσθονία 20.000 εταιρείες. Ρωτήσαμε τον J. Vanto πώς διασφαλίζεται ότι το εργαλείο του e-Residency δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από «επιχειρηματίες» με «ύποπτο» background.

«Το e-Residency βασίζεται στην ασφάλεια και τη διαφάνεια» μας απάντησε. «Ως έγγραφο που εκδίδεται από την κυβέρνηση, εκδίδεται από τη διοίκηση της Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής μας, που διενεργούν ελέγχους ιστορικού μέσω όλων των διεθνών βάσεων δεδομένων στις οποίες έχουν πρόσβαση.»

Έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για e-Residency από πολίτες είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία; Πώς απαντάτε στις αιτήσεις τους;

«Η Εσθονία σταμάτησε να επεξεργάζεται όλες τις νέες αιτήσεις e-Residency από Ρώσους πολίτες μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, ως μέρος των γενικών κυρώσεων στη Ρωσία. Οι Ουκρανοί είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές μας και υποστηρίζουμε τους ηλεκτρονικούς κατοίκους της Ουκρανίας με κάθε δυνατό τρόπο.»

Η Εσθονία συνορεύει με τη Ρωσία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την ατμόσφαιρα στη χώρα; Βλέπετε ξένους να διστάζουν να έρθουν στην Εσθονία;

«Η Εσθονία τα πάει πολύ καλά! Η Εσθονία είναι μέλος και συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, έχουμε μια ισχυρή οικονομία, έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα και έναν ενωμένο πληθυσμό και συνεκτική κοινωνία. Το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την Ανατολική πλευρά του και θα κάνει περισσότερα. Αλλά ανησυχούμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ευρώπη ως θέμα αρχής και πρέπει να εργαστούμε μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καθώς και με την ΕΕ για να υπερασπιστούμε ενεργά την ειρήνη στην Ευρώπη.»

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσπαθεί να γίνει πιο φιλική στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και στις επιχειρήσεις;

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και εκσυγχρονισμό. Η Εσθονία εξελίχθηκε, το 2021, σε μια ακμάζουσα και ψηφιακά προηγμένη κοινότητα, την οποία μπορούν να εμπιστευτούν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές. Για να γίνετε πιο φιλικοί στις ΤΠΕ και στις επιχειρήσεις, πρέπει να χτίσετε μία ισχυρή εθνική ψηφιακή στρατηγική, να εφαρμόσουμε τις ΤΠΕ σε εθνική κλίμακα και να τις κάνετε ένα δεδομένο περιβάλλον για τους πολίτες.»

Οι start ups έχουν δημιουργήσει στην Εσθονία πάνω από 8.100 θέσεις εργασίας και πλήρωσαν 125 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, το 2021.

Η συνεισφορά των start ups στην πραγματική οικονομία φαίνεται από τη μεγάλη διαφορά μεταξύ βασικού και μέσου μισθού: ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 654 ευρώ, ο μέσος μισθός στην Εσθονία ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,6%, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το ΑΕΠ ανήλθε σε 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Κατά κεφαλήν start ups στην Ευρώπη – Πηγή: InvestinEstonia

 

Κατά κεφαλήν επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια ανά χώρα – Πηγή: InvestinEstoni

Στην Εσθονία, ακόμη και τα νηπιαγωγεία διδάσκουν ρομποτική

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο καλύτερος «πελάτης» των ΗΠΑ γυρνάει την πλάτη στα αμερικανικά ομόλογα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιες χώρες εξαιρεί από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Το νεοκλασικό – φιλέτο επί της Λεωφόρου Αμαλίας που ψάχνει «δεύτερη ευκαιρία» (pics)