Το τοπίο των προσλήψεων στον τομέα της τεχνολογίας παρουσιάζεται άκρως, διαφοροποιημένο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε μαζικές απολύσεις μειώνοντας συγχρόνως, τους μισθούς των νεοπροσληφθέντων.
Με τον τρόπο αυτό, οι Big Tech προσπαθούν να «βάλουν φρένο» σε ένα ξεφάντωμα προσλήψεων που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εν μέσω μαζικών απολύσεων και αβεβαιότητας, οι εταιρείες καθυστερούν να καλύψουν νέους ρόλους προσφέροντας παράλληλα, χαμηλότερους μισθούς. «Θα δούμε πολλές αλλαγές» φέτος, τονίζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων.
«Βλέπω ανθρώπους που μόλις, τελείωσαν το σχολείο και λαμβάνουν πραγματικά, πολύ υψηλούς μισθούς», δηλώνει υπεύθυνος προσλήψεων. Αλλά στα μέσα του περασμένου έτους, παρατηρήθηκε μια έντονη αλλαγή. Οι εταιρείες έγιναν πιο «συντηρητικές» με τους μισθούς και λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν προνόμια όπως η απομακρυσμένη εργασία.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναφέρουν πως οι ευκαιρίες για νέες προσλήψεις είναι τώρα πολύ χαμηλότερες και μοιάζουν περισσότερο με εκείνες του 2019 – πριν από την πανδημία προτού δηλαδή, ξεκινήσει η Μεγάλη Παραίτηση.
Γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας προχωρούν σε μαζικές απολύσεις
Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν πως ο «πραγματικός λόγος» για τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι για να μειώσουν τους παχυλούς μισθούς που διογκώθηκαν λόγω της Μεγάλης Παραίτησης. Οι απολύσεις αποσκοπούν στη μείωση του κόστους – και επίσης μειώνουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Οι εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση προχωρώντας σε δεκάδες προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessInsider, Amazon και Meta, η μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, διπλασίασαν τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Microsoft και η Google αύξησαν τη βάση του εργατικού δυναμικού κατά περισσότερο από το ήμισυ.
Σε μια εποχή που οι μισθοί αυξάνονταν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών σε όλους τους τομείς, οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες με τις νέες προσλήψεις αναφορικά με τους μισθούς – ακόμη και για τους υπάρχοντες υπαλλήλους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η Amazon αύξησε το βασικό της όριο πληρωμής από 160.000 σε 350.000 δολάρια. Οι μισθοί για τα επαγγέλματα «υψηλών δεξιοτήτων» αυξήθηκαν από έτος σε έτος κατά 6% για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Στο μεταξύ, τα επαγγέλματα «χαμηλών δεξιοτήτων» σημείωσαν αύξηση στους μισθούς 6,8%, η οποία διογκώθηκε τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.
Διαβάστε ακόμη
Ρύθμιση οφειλών: 72 δόσεις και για όσους πλήρωναν κανονικά – «Eπιστρέφουν» οι 120 – Παραδείγματα
Μείωση του πληθωρισμού στο 7%, αλλά τα τρόφιμα «τρέχουν» με +15,4%
Σκυλακάκης: Οι τρεις εξελίξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία (vid)