Το διάστημα που τα ταξίδια εκτός βαρύτητας φαίνονταν από εξαιρετικά δύσκολα έως και απλησίαστα, δεν είναι μακρινό. Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και στην εμπορική κατάκτηση των εκτός της γης περιοχών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα πρωτοποριακό βήμα εμπορευματοποίησης των διαστημικών ταξιδιών, είναι η εκτόξευση της πρώτης εμπορικής διαστημικής βάσης Haven-1.
Ειδικότερα, το Haven-1, δηλαδή «καταφύγιο», είναι η πρώτη διαστημική βάση για εμπορική χρήση στον κόσμο, η οποία αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική ματιά στο μέλλον της διαστημικής εποχής της ανθρωπότητας, με την προγραμματισμένη εκτόξευσή της να υπολογίζεται εντός του 2025. Η εν λόγω βάση, θα επιτρέπει παραμονές 30 ημερών σε τροχιά, τόσο για αστροναύτες, όσο και για απλούς ταξιδιώτες, ενώ θα διαθέτει υπερσύγχρονες ερευνητικές εγκαταστάσεις και εντυπωσιακή θέα στο άπειρο.
Τα σχέδια της εκτόξευσης ανακοίνωσε η εταιρεία διαστήματος Vast, η οποία αναμένεται να εγκαταστήσει την πρώτη εμπορική διαστημική βάση με πλήρωμα, μετά τον Αύγουστο του 2025, ενώ οι πρώτοι πελάτες οι οποίοι θα καταβάλλουν το ανάλογο αντίτιμο, θα επιβιβαστούν σε αυτήν το 2026. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην εμπορευματοποίηση των διαστημικών ταξιδιών και ερευνών.
Η Vast, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον Jed McCaleb, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διαστημικών σταθμών και πρωτοπορεί στη δημιουργία συνθηκών μακροχρόνιας διαβίωσης στο διάστημα. Οι επαναστατικοί διαστημικοί σταθμοί του Haven σχεδιάζονται για να δοκιμάζουν διάφορα περιβάλλοντα τεχνητής βαρύτητας, με την πλήρη έκδοση ενός σταθμού τεχνητής βαρύτητας να προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2030.
Πολυήμερες διαμονές στο διάστημα
Ο σταθμός Haven-1 θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερις αστροναύτες για παρατεταμένη παραμονή έως έναν μήνα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία, τόσο για διαστημικές υπηρεσίες, όσο και για ιδιώτες να πραγματοποιήσουν έρευνες και να βιώσουν τη ζωή σε τροχιά. Οι εγκαταστάσεις του Haven-1 περιλαμβάνουν το Haven-1 Lab, ένα ερευνητικό κέντρο που προσφέρει δυνατότητες επιστημονικής έρευνας και κατασκευής στο διάστημα, ενώ θα παρέχει μέχρι 1000 W ισχύος και χωρητικότητα φορτίου 300 κιλών.
Ένας από τους βασικούς στόχους της Vast είναι να δοκιμάσει συνθήκες τεχνητής βαρύτητας σε μελλοντικές αποστολές. Αυτό είναι κρίσιμο για τη μακροχρόνια διαβίωση στο Διάστημα, καθώς η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί διάφορα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το travel.gr, η Vast επιδιώκει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Commercial LEO Destinations της NASA, το οποίο έχει στόχο να αντικαταστήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με εμπορικούς σταθμούς σε χαμηλή γήινη τροχιά τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Reuters: Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για αντιαεροπορικό θόλο «Iron Dome» ύψους 2 δισ. ευρώ (vid)
Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές στην Ελλάδα – Ο νέος τιμοκατάλογος
McDonald’s: Αυξάνονται τα θύματα του burger – Τουλάχιστον 104 κρούσματα δηλητηρίασης με E.coli
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα