Την απαρχή υλοποίησης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος για τον πλήρη ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό του εργοστασίου στο Καμάρι Βοιωτίας συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ σηματοδοτούν τα εγκαίνια της εγκατάστασης «προασβεστοποιητή» (calciner) που πραγματοποιήθηκαν χθες από τη διοίκηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, παρουσία των υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης.
Για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του πρωτοποριακού έργου «IFESTOS», όπως ονομάζεται, ο Όμιλος θα λάβει 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, ενώ η ολοκλήρωση της αναμένεται να δεσμεύσει το σύνολο των εκπομπών άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής 1,9 εκατ. τόνους CO2 ετησίως! Με άλλα λόγια θα μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου ως το 2030.
Μία, ωστόσο, αρκετά δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία με τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να χαρακτηρίζουν το έργο ως «υψηλού ρίσκου για γεωστρατηγικούς αλλά και επιχειρησιακούς – τεχνικούς λόγους» καθώς η δημιουργία του εμπεριέχει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις ενώ η οικονομική του βιωσιμότητα του εξαρτάται από τις τιμές του CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων.
Παράλληλα απαιτεί και άμεσες κινήσεις από πλευράς Κράτους με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προκειμένου να μπορέσουν οι Βιομηχανίες, όπως ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις. «Απ’ την πλευρά μας να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το δικό μας κομμάτι», διαβεβαίωνε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Πρέπει όμως και το Κράτος να κινηθεί γρήγορα. Να δημιουργήσει τις υποδομές, το νομικό πλαίσιο, να φροντίσει να έχουμε πρόσβαση στην αποθήκευση των ρύπων. Θέλει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Πριν κάτι τέτοιο αποτελούσε όνειρο, τώρα απλώς είναι δύσκολο», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση, σήμερα, σε μετατροπή υφιστάμενης παραγωγής εργοστασίου σε μηδενικού άνθρακα σε όλη την Ευρώπη. Η επένδυση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζει την ελληνική ανταγωνιστική βιομηχανία και την επιχειρηματική εξωστρέφεια. Και προσφέρει το απόλυτα πράσινο προϊόν για τις ελληνικές κατασκευές του μέλλοντος.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η λειτουργία του «προασβεστοποιητή» που χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία αιχμής με ΑΙ και που εγκαινιάστηκε χθες. Πρόκειται για μία επένδυση 26 εκατ. ευρώ με την οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα υποκαταστήσει πάνω από το 70% των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιεί στο εργοστάστιο στο Καμάρι με υπολείμματα ανακύκλωσης. Πετυχαίνει έτσι 3 στόχους «win-win-win», σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, την βελτίωση ανταγωνιστικότητας της μονάδας μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, την απορρόφηση 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης ετησίως ως καύσιμη ύλη συμβάλλοντας παράλληλα και στη μείωση της ανάγκης ταφής τους, και τη μείωση κατά 150.000 τόνους του ανθρακικού αποτυπώματος του εργοστασίου συνεισφέροντας στους εθνικούς στόχους του ΕΣΕΚ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030 στη χώρα.
Ο όμιλος μέσω του προγράμματος IFESTOS θα έλθει πιο κοντά στο στόχο του, μέχρι το 2030 το Καμάρι να είναι ένα τα μεγαλύτερα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για τη μείωση κατά 54% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ΕΣΕΚ).
«Στην Ελλάδα έχουμε -σε πείσμα των καιρών- βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που πιστεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι ικανές να καινοτομήσουν… Είναι λιγότερες από ότι στο παρελθόν και είναι προς όφελος όλων να αυξηθούν. Το άλλο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι η αξία της συνεργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Παράλληλα με αυτή την επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, ο Όμιλος αναπτύσσει μια σειρά καινοτόμων λύσεων για τις κατασκευές του μέλλοντος, όπως τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτό βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση των μύλων και των κλιβάνων, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητά τους και μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια. Το εργοστάσιο αλλάζει έτσι πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, ενσωματώνοντας τις πιο πρωτοποριακές λύσεις της ψηφιακής επανάστασης. Επίσης δημιουργεί πράσινα προϊόντα, έχοντας επιτύχει ήδη 25% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε εφαρμογή. Μέχρι και η συσκευασία αλλάζει, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί μέσα στο τελικό προϊόν, με μηδενικά απόβλητα.
Επιπρόσθετα, καινοτομεί σε νέες μεθόδους κατασκευής, όπως η εκτύπωση με την μέθοδο 3D printing, έχοντας στο εργοστάσιο μονάδα που τυπώνει κατασκευές, αναπτύσσοντας την τεχνολογία. Μια τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο, τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.
Σε σταυροδρόμι η Βιομηχανία
Ο Πρόεδρος του Ομίλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης χαρακτήρισε “υπαρξιακές” αυτού του είδους τις επενδύσεις που καλείται να κάνει η Βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση αλλά και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων. Τις χαρακτήρισε «αναγκαίες» λόγω της κλιματικής κρίσης, έκρουσε, ωστόσο, και ένα καμπανάκι κινδύνου καθώς μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που ακολουθεί τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη η Βιομηχανία χάνει σε ανταγωνιστικότητα και τελικά οδηγείται σε περιορισμό δραστηριοτήτων. Οπότε ζήτησε επίσπευση των ρυθμών ενεργειακής μετάβασης αλλά και πίεση από την Ευρώπη στους άλλους μεγάλους παίκτες (Κίνα, ΗΠΑ κοκ) να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι σταματάμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει όμως να το κάνουμε σαν Ευρώπη πιο έξυπνα. Μάλιστα όσο πιο γρήγορα έχουμε πράσινη ενέργεια, τόσο καλύτερα. Όσο βοηθάμε περισσότερο το μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Και έπειτα πρέπει να παίξουμε λιγότερα αθώα με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορούμε να πούμε ‘είμαστε η Ευρώπη που είμαστε η καλύτερη και δεν πειράζει να φύγουν οι δουλειές και πάνε αλλού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος. Ο ίδιος δε σημείωσε πως τους τελευταίους μήνες «οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πλέον το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στις στρεβλώσεις των απευθείας επιδοτήσεων που σήμερα δίνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στις βιομηχανίες τους γι αυτή τη μετάβαση με αποτέλεσμα να προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πχ των βιομηχανιών της Ελλάδας και παράλληλα να καταλύουν την ενιαία αγορά.
Με αφορμή μάλιστα τα δύο πρόσφατα λουκέτα ενεργοβόρων βιομηχανιών (BA Greece και Sonoco Hellas) από πολυεθνικές ο κ. Παπαλεξόπουλος προσδιόρισε τρεις βασικούς λόγους που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη Βιομηχανία στη χώρα μας, ζητώντας παράλληλα και συγκεκριμένες δράσεις απ’ την κυβέρνηση. «Το πρώτο είναι το κόστος ενέργειας. Εκτινάχθηκε και αυτή τη στιγμή παραμένει στην Ευρώπη δομικά υψηλότερο απ’ ότι στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου. Εκτιμώ μάλιστα ότι για αρκετά χρόνια ακόμα θα έχουμε δομικά υψηλότερο κόστος ενέργειας. Επιπλέον σου λένε οι διοικήσεις τους ‘γιατί να επενδύσω να εκσυγχρονισω το εργοστάσιο υαλουργίας στο οποίο θα έχω και ακριβή ενέργεια που δεν επιδοτεί κανείς και θα έχω να πληρώνω ευρωπαϊκούς μισθούς και κόστος άνθρακα… Δεν βγαίνει. Θα πάω αλλού”. Εδώ η BASF, η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου, γερμανική… ειπε 10 δισ επενδύσεις στην Κίνα, 5 δισ επενδύσεις στην Αμερική που δίνει «καρότα» και μείον 1 δισ παραγωγή στην Ευρώπη! Είναι απλά οικονομικά…», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; «Η αλήθεια είναι πως στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελλάδα έχει περιορισμένους βαθμούς ενέργειας. Η κυβέρνηση όμως, και χωρίς διάθεση να την κατηγορήσω, πρέπει κάτι να κάνει. Να μας βοηθήσει το κόστος ενέργειας να είναι πιο προβλέψιμο. Δυστυχώς δεν έχει κάνει τίποτα ενώ σε άλλες χώρες έχουν γίνει. Γι αυτό φωνάζουμε συνέχεια! Πρέπει να μας βοηθήσει όχι στη λειτουργία μας αλλά στη μετάβαση. Μετάβαση σημαίνει ‘βοηθήστε μας με τις αδειοδοτήσεις, φτιάξτε τις υποδομές που χρειάζονται, γιατί και τις υποδομές κάποιος πρέπει να τις κάνει, και ναι, χρειαζόμαστε κεφάλαια… Πήραμε ήδη 230 εκατ. απ’ την Ευρώπη! Χρειαζόμαστε βοήθεια για την απανθρακοποίηση. Ολα αυτά θέλουν συνεργασίες. Δεν μπορεί να τα κάνει κανείς μόνος του», κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Στο πλαίσιο μάλιστα της συζήτησης γύρω από το ενεργειακό κόστος των Βιομηχανιών έγινε γνωστό πως ο Όμιλος συζητά την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη ΔΕΗ καθότι η αγορά έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη
POS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις
Αττική Οδός: Με το βλέμμα στον Οκτώβριο του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ